Atnaujintas 2005 gruodžio 28 d.
Nr.98
(1399)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prakartėlės sukeliavo į Rokiškį

Marijona MIELIAUSKIENĖ, Bronius VERTELKA

Dovydo Teresiaus prakartėlė

Raseiniškio Raimondo
Dabkaus prakartėlė

Parodą gausiai lanko mokiniai

Parodos fragmentas

Paroda eksponuojama kluone

Rokiškio krašto muziejui priklausančiuose kluone ir dūminėje pirkioje veikia VIII respublikinė prakartėlių paroda. Jai pristatyta per 60 kūrinių iš trylikos miestų ir rajonų. Paroda veiks iki sausio 28 dienos.

Darbai – iš įvairių medžiagų

Patyrusių meistrų rankoms pakluso įvairios medžiagos. Įspūdingiausias prakartėles sukūrė Vytautas Jackūnas su sūnumi Roku (Pasvalys), Saulius Lampickas, Mindaugas Linkevičius, Mindaugas Vyšniauskas (Alytus), Raimondas Dabkus (Raseiniai), Jonas Tvardauskas, Skaidrė Račkaitytė, Valentas Survila (Anykščiai). Tris prakartėles iš medžio išdrožė kaunietis Adolfas Teresius su sūnumis Dovydu ir Augustinu. Vaikai labiausiai mėgsta kurti iš molio, džiovintų augalų, lino. Yra darbų, padarytų iš nudažytų grūdų ir kruopų.

Žiupsnelis istorijos

Prakartėlių rengimo istorija siejama su šv. Pranciškaus vardu.1223 metais šv. Pranciškus ryžosi Kalėdas švęsti ypatingai. Pasikvietęs globėją matininką Džiovanį Velitą iš Grečio miesto, paprašė jo įrengti miške, prie vienuolyno, urvą. Tenai pastatyti prakartėlę, pridėti šieno, atvesti jautį ir asilą. Viską paruošti taip, kaip buvo Betliejaus kūtelėje Jėzui gimstant. Žmonės, išgirdę apie nepaprastą reginį, pradėjo plūsti iš visos apylinkės, rankose nešini uždegtomis žvakėmis. Prakartėle pasinaudota vietoje altoriaus ir ant jos buvo aukojamos šv. Mišios...

1283 metais Arnolfas di Kambio iš marmuro iškalė pirmąją mūsų dienas pasiekusią prakartėlę. Jų gamyba suklestėjo Neapolyje XV amžiuje ir paplito visoje Europoje.

Lietuvoje prakartėlių rengimo tradicija prigijo kartu su krikščionybe. Sovietiniais metais jų statymo tradicijos ėmė nykti. Atkūrus nepriklausomybę atsirado bažnyčių, kuriose galima pamatyti naujų, netikėtų ir net gyvų prakartėlių.

Pirmosios parodos dalyviai – vien rokiškėnai

Rokiškio krašto muziejuje nuo 1998 metų Kalėdų kasmet rengiamos prakartėlių parodos. Jas organizuoti pasiūlė italų dailininkas, verslininkas ir mecenatas Angelas Frosijus, su Rokiškio krašto muziejumi bendradarbiaujantis nuo 1994 metų. Prakartėlių parodos dalyviams jis skyrė didelį premijų fondą. Tai buvo visai nauja idėja, todėl muziejininkams teko įdėti nemažai pastangų, kad ji virstų tikrove. 1998 metų pirmojoje prakartėlių parodoje dalyvavo tik rokiškėnai, daugiausia mokiniai ir vaikų darželių auklėtiniai.

Tapo žinomas pasauliui

Nuo 1999 metų prakartėlių parodos buvo jau respublikinės, o 2000, 2001 ir 2003 metais jose savo kūrybą pristatė ir užsienio šalių – Latvijos ir Čekijos – atstovai. Kasmet daugėja šių parodų dalyvių. 2002 metais V prakartėlių parodoje buvo eksponuojama 120 darbų iš vienuolikos miestų ir rajonų. Jubiliejinės parodos uždaryme dalyvavo Europos parlamento vicepirmininkas Gvidas Podesta, kuris nuo 1999 metų yra įsteigęs premiją už geriausią prakartėlę.

2004 metais VII prakartėlių parodos dalyvius apdovanojo Rokiškio rajono savivaldybė, o parodos katalogą padėjo išleisti Panevėžio apskrities viršininko administracija. 2004 metų parodą aplankė apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stefanas Zurbrigenas.

Kuria ir šeimomis

Prakartėlių parodų dalyviai yra labai įvairūs žmonės: garsūs tautodailininkai, moksleiviai, darželinukai, pensininkai ir kiti. Labai įdomus šių parodų bruožas yra tas, kad prakartėles kuria ištisos šeimos. Kadangi itin platus dalyvių ratas, tai ir medžiagos panaudojamos pačios įvairiausios: medis, molis, šiaudai, pakulos, medžio žievė, linas, popierius, džiovinti augalai ir kt.

Prakartėlių parodos Rokiškio krašto muziejuje pritraukia ne tik daug dalyvių, bet ir nemažai lankytojų. Muziejuje kaupiama prakartėlių kolekcija, nes po kiekvienos parodos geriausius kūrinius autoriai dovanoja muziejui. Jubiliejiniais krikščionybės metais ši kolekcija buvo eksponuota Lietuvos dailės muziejuje parodoje „Krikščionybė Lietuvos mene“.

Rokiškis

Marijonos MIELIAUSKIENĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija