Atnaujintas 2006 sausio 4 d.
Nr.1
(1401)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Gyvenimas – šokio sūkuryje

Regina STUMBRIENĖ

Choreografė Zita Rimkuvienė

Zita Rimkuvienė (dešinėje) su šokėjais

 

Retai sutiksi Panevėžyje žmogų, kuris nepažintų Zitos Rimkuvienės: dukra, sūnus, patys tėveliai ar net seneliai – ansamblių šokėjai.

Ji visada skuba, kupina kūrybinių minčių, svajonių, nedidukė tarsi mergaičiukė, o nuveiktų darbų jai galėtų pavydėti veiklūs aštuoniasdešimtmečiai. Z.Rimkuvienė yra labai darbšti, atkakli, talentinga. Jos gyvenimas – šokis, o šokis – gyvenimas!

Panevėžio miesto bendruomenių rūmuose spalio pabaigoje vyko jubiliejinis Z.Rimkuvienės kūrybinis vakaras. Paminėtas 50 metų amžiaus jubiliejus ir trisdešimties metų darbo sukaktis, nors Z.Rimkuvienė, ir dabar netikinti šiuo sutapimu, buvo maloniai nustebinta, kad toks didelis būrys žmonių atėjo jos pasveikinti.

O kokia buvo pradžia? Mažą mergaitę, tik baigusią pradinę mokyklą, šviesaus atminimo tėvelis iš tolimo Žemaitijos kampelio atvežė į Panevėžio internatinę mokyklą sportinių sugebėjimų ugdyti, tačiau jai to neužteko: stiprios valios mergaitė lavinosi ir Juozo Miltinio dramos teatro studijoje. Vėliau tęsė mokslus Klaipėdos universiteto Menų fakultete ir įgijo choreografės specialybę…

Kūrybiniame vakare trumpu penkiolikos minučių filmuku tarsi akimirka perbėgtas choreografės, Lietuvos kultūros žymūnės Z.Rimkuvienės kūrybinės veiklos kelias nuo pirmojo koncerto iki paskutinio – penkiasdešimtojo – tarptautinio šokių festivalio (beje, ji jau skaičiuoja antrąjį tūkstantį koncertų). Jubiliatės veiklos pristatymas – padėkos raštai, diplomai (jų net 140), gausybė suvenyrų iš tarptautinių festivalių bei respublikinių konkursų. Tai jos vadovaujamų ansamblių „Grandinėlė“, „Linas“, „Juosta“ kraitis. Nominacijų gausa stebina: jos aktyvi visuomeninė veikla atsispindi net penkiolikoje išleistų Lietuvos respublikinių ir Pasaulio lietuvių dainų švenčių knygų, nes Z.Rimkuvienė buvo net penkių dainų švenčių baletmeisterė ir dešimties respublikinių, išeivijos ir pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyvė. Ji išrinkta europietiškiausia 2004-ųjų metų moterimi Panevėžyje.

Pilnutėlėje rūmų salėje susirinkę pasveikinti jubiliatę kolegos, studijų draugai, miesto savivaldybės atstovai, buvę šokėjai iš užsienio, iš įvairių pasaulio šalių kolektyvų atsiųsti sveikinimai liudija apie tai, kad choreografės Z.Rimkuvienės vadovaujami ansambliai aplankė daug pasaulio šalių, tai puikus tautinis jaunimo auklėjimas ir didžiulis, gražus Lietuvos kultūros pristatymas Europai ir pasauliui.

Šis renginys pranoko daug jau matytų sveikinimų ir koncertine programa: „Grandinėlės“, „Lino“ (lapkričio mėnesį šventusio veiklos 25-metį) pasirodymai, „Retro“ grupės blyksniai ir poetiškos Sigito Stankūno dainos apie gyvenimą, džiaugsmą… Šoko ir pati choreografė Z.Rimkuvienė. Jubiliejinį renginį vedė aktorius Darius Petkevičius. Publika net tris kartus atsistojo pagerbti jubiliatę.

Tą vakarą Z.Rimkuvienė, klausydamasi gražiausių linkėjimų, mąstė apie nueitą kelią, pasižadėjo neverkti, nerežisuoti vakaro ir nepalikti Panevėžio – tokio jai brangaus, į kurį atvyko prieš 37-erius metus, įkūrė du šokių ansamblius („Grandinėlę“, „Liną“). Tai tarsi jos vaikai Margarita ir Mindaugas (buvę „Grandinėlės“ šokėjai), kurie šiuo metu gyvena ir studijuoja užsienyje.

Daug jėgų, triūso per dešimtmetį atiduota darbui vyskupo Kazimiero Paltaroko vidurinėje mokykloje. Ir metodinių patarimų negailėta mokytojoms, norinčioms išmokti šokti tautinius šokius, dalyvauta konkursuose. Nemažai šios mokyklos mokinių jau įsiliejo į „Grandinėlę“.

O džiaugsmo ašara vis dėlto nuriedėjo… Gėlės, šypsenos, artimi veidai… Ir tegul bėga tie metai – jie prasmingi.

Linkime, kad ryški jūsų žvaigždė nepaliaujamai šviestų miestui prie Nevėžio, Lietuvai ir uždegtų daug naujų žvaigždučių. Dievo palaimos jums kelyje.

Panevėžys

A.Arūnos nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija