Atnaujintas 2006 sausio 4 d.
Nr.1
(1401)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ar Sokratas mirtų antrą kartą?

Valstybėje įsivyrauja nuostata – teisinga yra tai, kas naudinga ir tikslas pateisina bet kokias priemones

Prof. Arimantas Dumčius,

Seimo opozicijos narys

IV a. pabaigoje prieš Kristaus gimimą Sokratas už nepriklausomas pažiūras ir bekompromisį tiesos siekį buvo nuteistas mirti ir, stebint mokiniams, nusinuodijo. Jis liko ištikimas savo idealams – gėriui, grožiui ir tiesai. Jo oponentais buvo sofistikos, švietimo ir auklėjimo filosofinės krypties Graikijoje, kūrėjai (gr. Sophistike – gudravimo, įtikinėjimo ir kalbos apgaulės menas). Diskusijose šie naudojo sofizmus (gr. Sophisma – prasimanymas, vingrybė) – sąmoningai klaidingus, apgaulingus samprotavimus, įrodinėdami, kad tik jie esą teisingi. Kad laimėtų diskusijas, jie taikė įvairiausias manipuliacijas, iškreipdavo ar nukreipdavo kita kryptimi oponento teiginius, iškeldavo jo fizinius trūkumus bei pasitelkdavo į pagalbą visas gražbyliavimo ir retorikos meno priemones. Sofistai dorovingumui, moralei neteikė pirmenybės ir rėmėsi pragmatine tiesos samprata – teisinga yra tai, kas naudinga.


Socializmas ar demokratija? Istorija ir šiandiena

Tai – beveik prieš metus parašyto straipsnio „Socializmas ar demokratija“ tęsinys. Tuo metu vieni laikraščiai šį straipsnį spausdino, kiti – dėl vienų ar kitų priežasčių – jo atsisakė.

Šiandien iš valdančiosios koalicijos pusės, vos tiktai susidūrus su kritika iš dešinės, – ar tai būtų kritika dėl šeimos vertybių griovimo, ar dėl nacionalinės valiutos (lito) naikinimo, ar dėl koalicijos vadų viešųjų bei privačiųjų interesų susikirtimo, – neretai atsakoma, pačius dešiniuosius kaltinant fašizmu arba nacizmu. Kairiųjų stovykloje dešiniosios – tautinės, krikščioniškosios arba konservatyvios – politikos tapatinimas su šiais represiniais, autoritariniais režimais yra virtęs beveik nuolatine tendencija.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija