Atnaujintas 2006 sausio 6 d.
Nr.2
(1402)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių dekanate

Kasmėnesinė kunigų konferencija ir svarbūs jubiliejai

Telšiai. Gruodžio 23 dieną Telšių vyskupijos kunigai rinkosi į kasmėnesinę kunigų formaciją. Dvasininkus, susirinkusius į Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos didžiąją aulą, pasveikino Telšių vyskupas J.Boruta, SJ, kuris susirinkimą pradėjo malda. Po bendros maldos ganytojas susirinkusiesiems dvasininkams išsamiai pristatė dabartinio popiežiaus Benedikto XVI 2002 metais (tuo metu kardinolo J. Ratcingerio) rašytą straipsnį Eucharistija – communio – solidarumas: Kristaus buvimas ir veikimas Sakramente.

Vyskupas išsamiai nagrinėjo šį straipsnį, kuris išspausdintas katalikų interneto tarnybos išleistoje kardinolo J.Ratcingerio straipsnių ir kalbų rinkinyje Pakeliui pas Jėzų Kristų. Buvo aptartos sąvokos Eucharistija, solidarumas, communio. Šiuos terminus ypač svarbu gerai suprasti, įsigilinti į jų prasmę ir reikšmę Bažnyčios gyvenime. Ganytojas kvietė kunigus vykdant pastoraciją nuolat aiškinti savo tikintiesiems, kad tikroji bendruomenė yra ta bendruomenė, kurią vienija pats Jėzus Kristus pasilikdamas Eucharistijos sakramente. Krikščioniškoji bendruomenė tikrąja prasme yra bendruomenė tik tada, kada yra jungiama Eucharistijos sekmadienio šv. Mišiose šventimo, kada mes pavieniui, vienas greta kito esantys ar vienas su kitu nesutariantys individai su Kristumi ir Jame taptume savęs atidavimo organizmu, gyvenančiu prisikėlimu.

Po konferencijos visi rinkosi į Telšių Katedrą, kur, vadovaujant Telšių ganytojui ir dalyvaujant Telšių vyskupui emeritui Antanui Vaičiui ir visiems vyskupijos kunigams, vyko šv. Mišios. Jų metu savo 50 metų kunigystės jubiliejus minėjo du iškilūs Telšių vyskupijos dvasininkai – prel. Juozapas Pranciškus Gedgaudas ir mons. doc. teol. dr. Steponas Vytautas Brazdeikis. Šv. Mišių metu šie savo jubiliejų švenčiantys dvasininkai vyskupo buvo vainikuoti laurų vainikais ir jiems buvo įteiktos lazdos – atramos Dieve ženklas. Šv. Mišių metu giedojo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos choras, o į gausiai susirinkusius tikinčiuosius, jubiliatus bei visus vyskupijos kunigus savo pamoksle kreipėsi Telšių vyskupo generalvikaras prel. dr. Juozas Šiurys. Prelatas kalbėjo: „Kada kunigas švenčia savo 50 metų kunigystės jubiliejų, jis nežino, ar jam reikia kalbėti Miserere, ar giedoti Aleliuja. Jis taip pat nežino, ar jam bėgti į kalnus daryti atgailą, ar kviesti svečius į savo šventę. Kunigo pašaukimas yra toks pašaukimas, kuris kelia kiekvienam žmogui didžiulius, beveik neįvykdomus reikalavimus. Net jei mes būtume ir viską padarę, vis tiek esame tik nenaudingi tarnai, nes iš tikrųjų viską yra padaręs Viešpats“. Kalbėdamas apie kunigiškosios tarnystės grožį, prasmingumą, atsakomybę, sunkumus ir žavesį, pamokslininkas sakė: „Ir mūsų jubiliatai, švęsdami savo 50 metų kunigystės auksinį jubiliejų, pirmiausia savo žvilgsnius nukreipia į didinguosius Dievo darbus, kuriuos jie savo gyvenime patyrė besidarbuodami įvairiose Dievo Apvaizdos paskirtose tarnystėse“. Baigdamas pamokslą prelatas ne tik garbingiesiems jubiliatams, bet ir visiems šventės dalyviams linkėjo: „Šių garbingų jubiliatų šventė tebūna mums visiems paguodos, padrąsinimo, pastiprinimo diena. Vieno tikėjimas tebūna atrama kito tikėjimui. Kartu savo ganytojais ir jubiliatais artinkimės prie Viešpaties altoriaus, kad kartu su bendruomene dėkotume visada ir visur, nes tai yra verta ir teisinga.“

Po iškilmingų šv. Mišių jubiliatus sveikino Telšių vyskupas J.Boruta, SJ, Telšių vyskupas emeritas A.Vaičius, vyskupijos kunigai, seminaristai, tikintieji, Telšių katalikiškųjų organizacijų atstovai, o visus linkėjimus vainikavo seminaristų choro Ilgiausių metų! Po visų sveikinimų ir linkėjimų, svečiai ir iškilmių dalyviai rinkosi bendrai agapei, kur laužė kalėdaitį, pabendravo prie Kūčių išvakarėse paruošto jau su Kūčių valgiais stalo.

Trumpai susipažinkime su garbiaisiais jubiliatais. Abu jubiliatai yra žemaičiai ir abu 1951 metais įstojo į Tarpdiecezinę Kauno kunigų seminariją, kurią baigė 1956-aisiais. Kunigystės šventimus gavo iš vyskupo (vėliau Vilniaus arkivyskupo) Julijono Steponavičiaus 1955 m. gruodžio 18 d.

Prel. Juozapas Pranciškus Gedgaudas gimė 1931 m. gruodžio 7 d. Notėnuose. Baigęs seminariją dirbo įvairiose Telšių vyskupijos parapijose, o nuo 1983-iųjų iki šiol tebedirba Telšių vyskupijos kurijoje. 1985-1993 metais – Telšių vyskupijos kurijos kancleris, o nuo 1993-iųjų iki 2000 metų – Telšių vyskupo generalvikaras, nuo 2000-ųjų iki 2002 metų – vyskupo vikaras. Šiuo metu vyskupijos kancleris ir Telšių vyskupo vikaras vyskupijoje veikiančių vienuolijų ir religinių sąjūdžių reikalams. 1989 metais popiežiaus Jono Pauliaus II pakeltas monsinjoru, o 2002-aisiais to paties Popiežiaus pakeltas garbės prelatu. Nuo 1989 metų iki šiol – Telšių vyskupo V.Borisevičiaus kunigų seminarijos dėstytojas, šiuo metu dėsto lotynų ir teologinę vokiečių kalbas. Taip pat vyskupijoje turi dar daug įvairių vyskupo jam patikėtų vykdyti pareigų ir uždavinių.

Mons. doc. teol. dr. Vytautas Steponas Brazdeikis gimė 1930 m. gruodžio 27 d. Žemaičių Kalvarijoje. Baigęs seminariją dirbo įvairiose Telšių vyskupijos parapijose, o nuo 1975 metų pradėjo dirbti Tarpdiecezinėje Kauno kunigų seminarijoje, kur dėstytojavo ir ėjo dvasios tėvo, vėliau prefekto pareigas. 1989-aisiais atkūrus Telšių kunigų seminariją, vyskupas A.Vaičius jį paskyrė dėstytoju ir dvasios tėvu. 1990 metais jis pakeliamas monsinjoru. 1993-1997 metais – Telšių kunigų seminarijos rektorius, nuo 1997 iki 2003-iųjų – Telšių vyskupijos licėjaus direktorius. Šiuo metu jubiliatas yra Telšių vysk. V.Borisevičiaus kunigų seminarijos dvasios tėvas ir dėstytojas.

Kun. mgr. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija