Atnaujintas 2006 sausio 6 d.
Nr.2
(1402)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kelkis, Lietuva

O ėjo balsas iš po žemių
skaudžiais atodūsiais maldos:
kas iš tautos gyvybę semia,
nemiršta tautai niekados.
                   Bernardas Brazdžionis

Kai girdžiu ir matau šiandien besiriejančius didybės manija užsikrėtusius politikus, tūnančius įvairiose valdžios struktūrose, mane užvaldo toks tūžmingas juokas ir net pyktis, kad norom nenorom mintimis grįžtu į praeitį, į XX a. antrąją pusę, į kraupius politinių anomalijų sūkurius. Iš tų sūkurių kaip tik ir išsirutuliojo kai kurie politiniai dviveidžiai, sugebėję pakeisti išorinį politikos rūbą, bet dvasią pasilikę tą pačią, gal tik šiek tiek ne visai vykusiai užmaskuotą. Todėl mano atmintis negali neatkurti tų kraupių vaizdinių, kurių autoriais ir kūrėjais ar bent pasyviais stebėtojais buvo ir nūdieniai chameleonai. Visų tų vaizdinių niekam nevalia pamiršti, nes tai yra mūsų tėvų, brolių, gal ir mūsų pačių buities skausmas, kraupiai išgyventų tragiškų įvykių visuma. Bent dalį tų vaizdinių, ne kartą išmąstytų, apsvarstytų ir apraudotų, norisi skaitytojams priminti, kad galėtų geriau suprasti ir įvertinti praeities ir dabarties kolizijas.


Kam tenka mūsų laikas?

Kažkas atsitiko mūsų visuomenei, kad vis labiau skurstame, mums vis labiau kažko trūksta. Jaučiame nuolatinį stygių. Ne, mes nesame rankas ištiesę prašinėtojai. Tai, ko mums labiausiai trūksta, neįdedamas į kišenę ir neįspraudžiamas į tuščią delną. Jo nepasiskolinsi iš kaimyno, iš banko kaip paskolos nepasiimsi. Kalbu apie didžiausią mūsų dienų deficitą – laiką. Rodos, neužsivertę darbais, bet laiko kaip nėr, taip nėr.


Prieššventinę kiaulystę prisiminus

Praėjusieji metai vertinami ekonomikos linkėjimais, teigiamais socialinės politikos postūmiais, naujais kultūros, švietimo laimėjimais. Apie tai kalbėta iš aukštų tribūnų, rašyta spaudoje. Buvo užsiminta ir apie trūkumus bei klaidas. Tačiau bene didžiausią kiaulystę pateikė pati tikroji ir labiausiai nuo pašalinės įtakos nepriklausoma valdžia – teismas.


Ar metai buvo blogesni

Praėjusius metus tyčia ar netyčia labai blogai įvertino Respublikos Prezidentas. Nediplomatiškai blogai, panorėjęs juos net iš savo gyvenimo išbraukti. Nenuostabu, kad dėl to apsidžiaugė kai kurie žurnalistai ir kitokie plepėtojai: juos džiugina neįprasti posakiai, nes būna impulsas šnekoms, kurių daug ir pasipylė. Tačiau iš viso to galima ir prasmės paieškoti: ar tikrai metai buvo blogiausi? Metai, žinoma, į visus kitus visai panašūs. Gali būt, kad išskirtinai blogai dirbo valdantys politikai, ir būtent į tai atkreipė dėmesį Prezidentas. Galbūt sąmoningai jis nepaminėjo, kad šalia blogos valdančių politikų veiklos kažkas ir gera Lietuvoje vyko.


Stabili korupcija

Neseniai iš Pasaulio banko bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko parengtos Verslo aplinkos bei įmonių veiklos apžvalgos sužinojome, kad Lietuvos korupcijos suvokimo indeksas šiais metais gali pablogėti. Minėtų bankų ekspertai nustatė korupcijos Lietuvoje koeficientą – 4,3, kuris jau kelerius metus nesikeičia. Lietuva tarp Europos Sąjungos naujokių – Rytų ir Vidurio Europos šalių – lenkia tik Latviją (indeksas 4,2) ir Lenkiją (3,4).


Ko stigo televizijai metų virsmo naktį?

Visuose televizijos kanaluose – šventinės programos, žybsinčios šviesos, blizgučiai, linksmos dainos, gyvi šokiai, plikos merginų kojos, o ir bambų nepagailėta, net sekso reikmenų reklama rado vietos (kai kurie programų rengėjai neretai kenčia proto stygiaus ar proto pertekliaus priepuoliukus). O skambių kalbų, linkėjimų su gausybe gražių ir poetiškų žodžių jokioje rinkimų kampanijoje tiek nerastum, kiek metų virsmo naktį. Ansambliai, koncertai, oratorijos – visa tai vaizdais ir garsais keitėsi kaip kaleidoskope. Publika pati įvairiausia: solidūs valstybės pareigūnai, Seimo nariai, meno žmonės, verslo atstovai, studentai, štai ir neįgalieji sveikinami, o Kalėdų seneliai tik sukasi, tik dovanas iš maišų traukia...

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija