Atnaujintas 2006 sausio 20 d.
Nr.6
(1406)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Dėl politikų moralios politikos vykdymo

Laisvės kovotojų peticija Lietuvos Respublikos Seimui

Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui

Jau prabėgo penkiolika metų, kai vėl Lietuva išsilaisvino iš okupacinio režimo ir atgavo nepriklausomybę, tačiau valdžios vyrai niekaip nesuvokia, kad bendruomenių piliečiai yra LR Seimo ir Savivaldybių tarybų narių darbdaviai, kurių pareiga ne tik parinkti sąžiningus, jaučiančius atsakomybę, gerbiamus bendruomenių žmones darbui Seime ir savivaldybėse, bet pažiūrėti kas ketvirtį, ką jie veikia, ir reikalauti iš jų spręsti visas Valstybės bei savivaldos, bet ne savo asmenines problemas.

Tuo tarpu Lietuvos tautai tarnauti išrinkti politikai dabar įžūliai tvarko savo asmeninius, savo partijų ar savo klanų reikalus. Tai buvo Seimo nariai vieningi balsuodami dėl padidinimo beveik dvigubai sau, savo padėjėjams atlyginimus, priedus ir tai atliko skubiai, o įteisinti svarbiausius moralės, teisingumo principus, priimti įstatymus, įstatymų pataisas negali jau kelintos kadencijos Seimas. Juk čia yra pradžių pradžia atsakomybei, pareigingumui, politiniam moralumui įteisinti. Gana didelis procentas priimamų įstatymų prieštarauja pagrindinio įstatymo - LR Konstitucijos nuostatoms, nėra LR Seimo kanceliarijos Teisės departamento realaus darbo. Valdžios vyrai neskiria politinės atsakomybės nuo teisinės, mūru stoja gindami savo klanų narius, pažeidusius ne tik visuotinai pripažintus etikos, teisingumo principus, bet ir padariusius kriminalinius nusikaltimus. Politikai nesupranta, kad nemorali politika, teisingumo principų nepaisymas – tai demokratijos griūtis, anarchija, diktatūros pradžia ir valstybės laidotuvės.

Mes, čia pasirašiusieji, nebenorime taikytis su visu tuo ir, minėdami penkioliktąsias Sausio 13-osios metines, prašome (reikalaujame), kad Lietuvos Respublikos Prezidentas (Konstitucijos garantas), LR Seimas nuolat kontroliuotų jiems tiesiogiai atskaitingų tarnybų vadovų, institucijų darbą, prižiūrėtų įstatymų laikymąsi visų vienodai vykdytų visų valstybės vykdomųjų valdžių veiklos kontrolę, parlamentinę priežiūrą, vertintų jų darbą. Manome, kad būtina pirmiausia (skubos tvarka) priimti ar pataisyti įstatymus:

· Pataisyti LR Seimo statutą („Darbo kodeksą“), vadovaujantis LR Konstitucinio Teismo 2004 m. liepos 1 d. priimtu nutarimu bei išaiškinimu dėl LR Seimo statuto (1998 12 22 redakcija).

· Priimti Lietuvos Respublikos Politikų etikos ir elgesio kodeksą, įteisinant realią politinę, moralinę atsakomybę už prasižengimus.

· Priimti Lietuvos Respublikos Tarnautojų, pareigūnų etikos ir elgesio kodeksą.

· Priimti Lietuvos Respublikos Valstybės ir Savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo straipsnių pakeitimus, papildymus. Įteisinti viešojo sektoriaus apskaitos ir atskaitomybės sistemos reformos koncepciją, nustatyti valstybės turto naudojimo efektyvumo vertinimo kriterijus, valstybės turto informacinės sistemos įgyvendinimo koncepciją (LR Seimo 2005 m. balandžio 21 d. Nutarimas Nr. X-168, įpareigojantis Vyriausybę).

· Papildyti turto deklaravimo įstatymą pataisomis, kad būtų deklaruojamos ne tik pajamos, bet ir išlaidos, už kurias įsigyjamas stambesnis turtas (šiuo metu pareigūnas gauna mėnesinį atlyginimą 4 tūkst. Lt, o per dvejus metus pasistato namą (su sklypu) už du tris milijonus litų ir uošvės tampa labai turtingos).

· Papildyti pareigūnų, tarnautojų įstatymus pataisomis, kad pažeidę įstatymus pareigūnai, tarnautojai negalėtų pasitraukti iš pareigų savo noru, neatlyginę padarytos žalos, neišvengtų nebaudžiamumo ir negalėtų 10 metų užimti profesinių pareigų (nusižengė ir liko nenubausti Vilniaus policijos vyriausiasis komisaras, Klaipėdos apskrities administracijos viršininkė ir daug kitų: tai jų kolegų politinių komisijų sprendimų rezultatai).

· Įteisinti įstatymo viršenybės principą visiems piliečiams, nepriklausomai nuo jų užimamų pareigų (Lietuvos teisėsaugos institucijų sprendimai būtų viršesni nei LR Seimo, Vyriausybės, Savivaldybių tarybų sudarytų komisijų priimti politiniai nutarimai).

· Netaikyti senaties termino byloms, kurios jau priimtos teisminiam nagrinėjimui ir, reikalui esant, būtų pratęsti kitų sunkių nusikaltimų bylų tyrimo terminai.

· Įteisinti Lietuvos teismų atskaitomybės nuostatas, periodiškumą, kam vis dėlto privalėtų atsiskaityti teismai (jog galėtų aiškinti, kad daromas spaudimas). Įteisinti (atstatyti) teismų tarėjų statusą, įpareigoti, kad kiekvienas teismas teiktų visuomenei reguliarią informaciją apie motyvus, kuriais remiantis buvo priimti teismų nuosprendžiai ir nutartys.

· Pareikalauti, kad tinkamai ir atsakingai atliktų pareigas LR Seimo kanceliarijos Teisės departamentas (nebūtų prieštaraujančių Įstatymų LR Konstitucijos nuostatoms).

Šio kreipimosi pateikimo pagrindas: Lietuvos Respublikos Peticijų įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 3 punktas – kiti svarbūs visuomenei, savivaldybėms ar valstybei klausimai. Prašome šį kreipimąsi, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Peticijų įstatymu, pripažinti peticija ir ją išnagrinėti teisės aktų nustatyta tvarka.

Pareiškėjai, pasirašę kreipimąsi: Juozas Kuoras (Lietuvos nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolija), Stasė Asanavičienė, Antanas Gerbutavičius (Sausio 13-osios žuvusiųjų bendrija „Bičiulystė“), Tomas Šernas, Genė Orlavičienė, Arnoldas Barysas (Sausio 13-osios nukentėjusiųjų draugija), Vytas Miliauskas, Algirdas Šukys (Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija), monsinjoras Alfonsas Svarinskas (Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio vyriausiasis kapelionas), Vincentas Jasiulevičius (Lietuvos nepriklausomybės gynimo sausio 13-osios brolija), Stasys Juodvalkis (Lietuvos vartotojų asociacija), Rytis Juozapavičius (žurnalistas), Liutauras Kazlavickas (studentas), Nerijus Balandis (moksleivis), akademikas Zigmas Zinkevičius, profesorius Antanas Tyla, akademikas Eduardas Vilkas (Kovo 11-osios Akto signataras), profesorius Bronislovas Genzelis (Kovo 11-osios Akto signataras), Miroslavas Monkevičius (jaunimo atstovas), Darius Skusevičius (studentas), Janina Gadliauskienė (Vilniaus m. Pilaitės bendruomenė).

 

Kreipimosi autoriai kviečia rinkti parašus jame išdėstytiems reikalavimams paremti. Žemiau pateikiame lapo pavyzdį:

PARAŠŲ RINKIMO LAPAS

Aš, žemiau pasirašęs (pasirašiusi), pritariu Juozo Kuoro, Stasės Asanavičienės, Arnoldo Baryso, Tomo Šerno, Vyto Miliausko, Vincento Jasiulevičiaus, Antano Gerbutavičiaus, Algirdo Šukio, Alfonso Svarinsko, Genės Orlavičienės, Stasio Juodvalkio, Ryčio Juozapavičiaus, Liutauro Kazlavicko, Nerijaus Balandžio, Zgmo Zinkevičiaus, Antano Tylos, Eduardo Vilko, Bronislovo Genzelio, Miroslavo Monkevičiaus, Dariaus Skusevičiaus, Janinos Gadliauskienės, pasirašytam 2006 m. sausio 11 d. kreipimuisi (peticijai) ,,Kreipimasis dėl moralios politikos vykdymo ir dėl teisės aktų“, adresuoto Lietuvos Respublikos Seimui, žiniai Respublikos Prezidentui.

Pasirašydamas (pasirašydama) šį parašų rinkimo lapą sutinku, kad jis ar jo kopijos su čia esančiais mano asmens duomenimis būtų pateiktas Lietuvos Respublikos Seimui, Respublikos Prezidentui, kitoms atsakingoms Lietuvos Respublikos institucijoms.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija