Atnaujintas 2006 sausio 25 d.
Nr.7
(1407)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kunigo „Metareligija“ Kėdainių bibliotekoje

Kun. Skaidriaus Kandratavičiaus
poeziją skaito Vitolis Laumakys,
Vida Čerenkova, Zita Civilkaitė
ir Zita Karnaušenkova

Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos renginių salė buvo sausakimša. Čia vyko naujojo Kėdainių rajono Paberžės ir Surviliškio parapijų klebono kun. Skaidriaus Kandratavičiaus eilėraščių knygos „Metareligija“ pristatymas. Kunigas Kėdainių rajono visuomenei tapo žinomas tik prieš kelis mėnesius, todėl jo pasveikinti susirinko ir bibliotekos skaitytojai, ir parapijiečiai, ir mokytojai bei kraštiečiai poetai.

Debiutinė kun. S.Kandratavičiaus eilėraščių knyga „Metareligija“ – iššūkis tradicinei poezijai, naujas žingsnis. „Poetas sukuria neįtikėčiausias žodžių reikšmes ir sąvokas, pagrindinei minčiai suteikdamas daug platesnį nei įprastą spektrą, laikotarpis pateikia savas sąlygas, ir žmonės auga tose sąlygose, taip pat auga jų mąstymas ir menas, literatūrinis mąstymas perkeliamas į lygmenį, artimą minties ir garsų žaismui“, – pristatydama knygą sakė bibliotekos direktorė Birutė Ruzgienė. Renginį skaidrino bibliotekininkės Zitos Karnaušenkovos parengta bei skaitovų Zitos Civilkaitės, Vidos Čerenkovos, Vitolio Laumakio atliekama literatūrinė – muzikinė interpretacija „Metareligija“. „Kodėl „Metareligija“? „Meta“ – kas viršija tave, tavo žodį, tavo asmenį, – kalbėjo knygos autorius. – Poezijos knyga „Metareligija“ yra perpinta įvairių religijų bei kultūrų sąlyčio ir persmelkta būties bei religijos filosofijos, į ją galima žiūrėti kaip į prasmingą ir sąmoningą žodžių dėlionę, išgyventą ir išjaustą.“

Poetas atsakė į skaitytojų klausimus bei skaitė savo poeziją. Kėdainiškiai išgirdo ir Paberžei skirtą eilėraštį.

„Svarbiausią vaidmenį kunigas poezijoje skiria perkeltinei prasmei. Ir iš tikrųjų nieko tiesiogiai jo poezijoje nėra pasakyta žodžiais – reikia suvokti tarp eilučių paliktą mintį arba tiesiog pajusti, ką savo eilėmis poetas norėjo išreikšti“, - pastebėjo renginį vedęs poetas Vitolis Laumakys.

Baigiantis renginiui laukė didelis būrys sveikintojų.

Jadvyga Petrusevičienė,
M. Daukšos viešosios bibliotekos vyr. bibliografė

Kėdainiai

Jono Matulio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija