Atnaujintas 2006 sausio 25 d.
Nr.7
(1407)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šaltis užšaldė valdžios gebėjimą tvarkytis ekstremaliais atvejais

Lietuvoje laikosi šalčiai

Jau visa savaitė, kai Lietuvą užklupo šalčiai. Naktimis Švenčionyse ir Pabradėje termometro stulpelis nukrito net iki -30oC, jau kelios dienos daugelyje mokyklų nevyksta pamokos, stringa visuomeninis transportas. Kai kur sugenda elektros linijos.

O štai Telšiuose gyvenamųjų namų vidaus sistemų gedimai – sprogstantys radiatoriai ir trūkstantys šildymo stovai – lėmė šilumos tiekimo sustabdymą iš pradžių net 70 proc. gyventojų, o vėliau, nepavykus remonto darbams, 40-iai miesto daugiabučių namų. Avarija Telšių šilumos trasoje įvyko penktadienį. Gyventojai kaltina šilumą tiekiančios įmonės atstovus laiku namuose iš šilumos sistemų neišleidus vandens. Dėl to sušalę sprogo radiatoriai.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje sakė opozicijos lyderis Andrius Kubilius, atrodo, kad šaltis užšaldė ne tik šilumos vamzdžius Telšiuose, bet užšaldė ir visos valdžios gebėjimą efektyviai spręsti tokias problemas, su kuriomis susiduria Telšių gyventojai. „Visą savaitgalį matėme, kad Telšiai valdžios buvo palikti likimo valiai. Per visas tebesitęsiančios nelaimės dienas neteko matyti, jog kas nors iš centrinės valdžios būtų pademonstravęs bent susirūpinimą. Aš jau nekalbu apie tai, kad kuris nors valdžios pareigūnas būtų nuvykęs į Telšius, – teigė A.Kubilius. – Kol kas, kaip tenka spėti iš spaudos aprašymų, telšiškiai yra palikti visiškoje nežinioje: nei kiek dar krizė tęsis, nei kaip jiems elgtis, nei kas atlygins nuostolius. Atrodo, jog ši Vyriausybė yra įsitikinusi, kad vien jos egzistavimas apsaugo Lietuvą nuo bet kokių ekstremalių situacijų ir todėl, kaip reikia elgtis ekstremalių situacijų atveju, šiai Vyriausybei visiškai nerūpi. 2000 metais Vyriausybės nutarimu yra patvirtinta Ekstremalių situacijų komisija, kuriai vadovauja vidaus reikalų ministras. Nesigirdėjo, kad per šias dienas ji būtų susirinkusi. Penktadienį vakare, tuo metu, kai telšiškiai jau buvo pradėję šalti, kaip rašo spauda, Vyriausybė, kartu su merais, linksminosi „Villon“ viešbutyje. Štai toks reagavimas į ekstremalias situacijas Lietuvoje. Tenka tik užjausti telšiškius, kuriems tenka gyventi tokiomis sąlygomis.“

Tuo tarpu Lietuvos krikščionių demokratų Telšių skyriaus pirmininkas Faustas Meiženis kreipėsi į ministrą pirmininką Algirdą Brazauską ir vyriausybės atstovą Telšių apskrityje A.Čepą teigdamas, kad šiandieninė situacija Telšių mieste, kai savivaldybės Taryba ir jos rinktas meras bei paskirti administracijos vadovai nepajėgia užtikrinti miesto butų šildymo, įgauna katastrofišką mastą. „Rajono ir miesto vadovai bejėgiškai skėsčioja rankomis ir kartu su Telšių šilumos tinklus eksploatuojančios UAB „Litesko“ atstovais skelbia tik tuščius pažadus sutvarkyti šildymą, nurodydami naujus šildymo pradžios terminus, kurie vis nukeliami“, - rašoma kreipimesi. Anot F.Meiženio, katastrofos priežastis - besaikis UAB „Litesko“ siekimas pelnytis gyventojų sąskaita ir rajono vadovų nesugebėjimas kontroliuoti minėtos įmonės. „Šio nekompetentingumo rezultatas - pirmieji mirtinai sušalę žmonės. Akivaizdu, kad Telšiuose, kaip ir Vilniuje, susiklostė analogiška situacija: ten - UAB „Rubikonas“, o čia - UAB „Litesko“ ir savivaldybės Tarybos nariai nepajėgūs pareikalauti, kad šios organizacijos tinkamai vykdytų sutartyse numatytus įsipareigojimus“.

F.Meiženis sandoryje tarp Telšių rajono savivaldybės ir UAB „Litesko“ pastebi ir korupcinių apraiškų, nes vienas pagrindinių UAB „Litesko“ atėjimo į Telšius iniciatorių - anuometinis rajono savivaldybės meras Danielius Rupšys šiuo metu paskirtas UAB „Telšių šilumos tinklai“ direktoriumi. „Akivaizdu, jog Tarybos nariams – visiškai svetimos telšiškių problemos. Todėl, matydami realų pavojų telšiškių ir jų vaikų gyvybei, manome, kad tinkamiausias sprendimas šioje situacijoje būtų Telšių rajono savivaldybės tarybos įgaliojimų sustabdymas, rajono vadovybės nušalinimas nuo pareigų ir tiesioginio valdymo įvedimas. Reikalaujame Jūsų prisiimti tiesioginę atsakomybę dėl padėties Telšiuose normalizavimo“, - rašoma kreipimesi.

Po politikų pareikštos kritikos tą patį pirmadienį trečią parą šąlantys telšiškiai sulaukė Vyriausybės dėmesio, kuri nusprendė skirti 200 tūkst. litų šiluminės trasos avarijos padariniams likviduoti ir sudarė komisiją šio incidento sukeltoms problemoms tirti ir spręsti. Be šilumos likusiems Telšių gyventojams padeda ir kariai: kariuomenės Logistikos valdyba Telšių miesto savivaldybei perdavė šiltų antklodžių, įvairių žieminių drabužių ir paskolino kelis šildytuvus, kariai yra pasirengę telšiškiams suteikti nakvynę (savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 1011 kuopos kareivinėse numatyta maždaug 120 nakvynės vietų civiliams gyventojams).

Lietuvoje per praėjusį savaitgalį mažiausiai septyni žmonės rasti mirtinai sušalę, dar du sušalusieji rasti pirmadienį. Daugiausia šalčio aukų buvo Klaipėdoje. Iš viso Lietuvoje šalčio aukomis tapo keturiolika žmonių.

Vilniuje savaitgalį rankas ir kojas nušalo 19 žmonių. Dauguma nukentėjusiųjų - benamiai ir alkoholiu apsinuodiję asmenys. Dažniausiai žmonės nušąla rankų ir kojų pirštus.

Švietimo ir mokslo ministerija primena, kad esant 20 laipsnių šalčio į mokyklą neturėtų eiti pradinių klasių moksleiviai, o penkiais laipsniais žemesnei temperatūrai ir vyresnieji.

Į Kauno miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento Socialinių reikalų skyrių per savaitgalį kreipėsi kelios dešimtys kauniečių. Dažniausiai – siūlydami savo pagalbą. Nors Kauno valdžia buvo pasirengusi specialiais automobiliais į nakvynės namus ar ligonines gabenti mieste nušalusius žmones, skambučių apie tokius asmenis valdininkai teigia nesulaukę. Vis dėlto Kaune veikiantys nakvynės namai visas savaitgalio naktis buvo pilni. Užpildytos buvo visos 142 tiek vyrų, tiek ir moterų nakvynės namų vietos, tad kai kuriems benamiams miegoti teko ir ant grindų.

Iš viso per savaitgalį specialiosios tarnybos – policija, greitoji medicininė pagalba – atvežė dešimt benamių, rastų miesto gatvėse.

Lietuvoje įsigalėjęs šaltis yra sunkus išbandymas gyvūnams, todėl gamtosaugininkai gyventojų prašo parūpinti maisto paukščiams bei žvėrims.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija