Atnaujintas 2006 vasario 1 d.
Nr.9
(1409)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

A.Lukašenkos pažadai

Petras Katinas

Po gruodžio viduryje įvykusio Rusijos prezidento ir Baltarusijos valdovo A.Lukašenkos susitikimo V.Putino rezidencijoje „Bočarov ručej“ Baltarusijos „parlamentas“ priėmė nutarimą surengti šalies prezidento rinkimus kovo 19 dieną, tai yra trimis mėnesiais anksčiau nei buvo numatyta. Manoma, kad tokią mintį A.Lukašenkai pakišo pats V.Putinas. Žinoma, ne veltui. Nusprendęs vienintelei iš visų NVS šalių pusvelčiui tiekti dujas (po 47 dolerius už tūkstantį kubinių metrų), V.Putinas išsireikalavo, kad A.Lukašenka atiduotų „Gazprom“ visą „Beltransgaz“ infrastruktūrą. V.Putinas, kaip ir A.Lukašenka, puikiai suprato, kad vasarą rinkėjų aktyvumas gali būti nedidelis, o svarbiausia, jog opozicija turėtų daugiau laiko savo veiklai. Pirmiausia neleisti pasirengti vieningam opozicijos kandidatui A.Milinkievičiui. Beje, Rusijos ir Baltarusijos oficialieji „organai“ paskleidė „informaciją“, kad Baltarusijos KGB neva turi patikimos informacijos, jog opozicija rengiasi suvaidinti vieno iš opozicijos kandidatų į prezidentus „dingimą“ ir taip sukelti Vakaruose didelį triukšmą bei dar labiau padidinti spaudimą A.Lukašenkos režimui. Pagaliau dar vienas svarbus dalykas, kodėl V.Putinas pritaria žymiai paankstintiems Baltarusijos prezidento rinkimams. Mat jie įvyks tuo metu, kai iki parlamento rinkimų Ukrainoje liks tiktai savaitė. Manoma, kad tada viso pasaulio dėmesys bus nukreiptas į Ukrainą, kurioje tų rinkimų metu faktiškai bus sprendžiamas „oranžinės“ revoliucijos likimas. Juk iš tiesų jau dabar Vakaruose aktyviai diskutuojama ir spėliojama, kaip bus išsiaiškinti susidariusio Ukrainos politinio trikampio – Juščenkos, Tymošenko, Janukovičiaus – santykiai ir politinė to trikampio ateitis. Todėl, kaip mano žinomas Rusijos politikos apžvalgininkas Vitalijus Cepliajevas, V.Putinas ir A.Lukašenka tikisi, kad tokiu atveju niekas pasaulyje reikiamai ir nesusidomės Baltarusijos prezidento rinkimų peripetijomis.

Tačiau ne kas kitas, o pats A.Lukašenka dar kartą pateikė galvosūkį Kremliui ir jo šeimininkui V.Putinui. Lankydamasis Vitebske, Baltarusijos „tėtušis“ išrėžė kalbą, nustebinusią visus Rusijos politikus. Ir tuos, kurie agituoja už kuo greitesnį „sąjunginės“ Rusijos-Baltarusijos valstybės sukūrimą, ir tuos, kurie visą laiką tvirtina, kad buvęs sovchozo pirmininkas ir armijos politrukas, įgavęs Baltarusijoje neribotą valdžią, yra nepatikimas, savanaudiškas ir neprognozuojamas asmuo, kuriuo negalima pasitikėti.

Taigi Vitebske nustėrusiems klausytojams A.Lukašenka pareiškė, kad broliškų slavų tautų glaudus bendradarbiavimas yra geras dalykas, netgi būtinas, bet tai, jog Baltarusija prisijungtų prie Rusijos paprastos gubernijos teisėmis, negali būti ir kalbos. „Mes turime neblogas perspektyvas, bet yra ribos, kurių negalima peržengti. Mes, baltarusiai, norime gyventi savo valstybėje ir šios ribos jokiu būdu neperžengsime“, – sakė A.Lukašenka. Ir pridūrė, kad Baltarusija ne tam sukūrė savo valstybę, kad taptų Rusijos dalimi, nes, nepaisant visų galimų privalumų sąjungoje su Rusija, nepriklausoma valstybė yra pats svarbiausias dalykas. Po tokio Minsko valdovo pareiškimo net labai aukšti Kremliaus pareigūnai ėmė girtis, kokie jie buvo teisūs, sakydami, kad Rusija Lukašenkai reikalinga tik kaip nuolat melžiama karvė, kuriai nereikia net pašaro duoti.

Oficialūs Kremliaus asmenys kol kas susilaiko nuo komentarų apie A.Lukašenkos kalbą Vitebske. Tačiau neoficialių pareiškimų netrūksta. Yra nemažai patariančiųjų Rusijos prezidentui V.Putinui apsigalvoti kol nevėlu ir nustoti remti sunkiai nuspėjamą partnerį, kuris ir taip tėra tik Rusijos išnaudotojas. Netgi rimti ekonomikos specialistai iš Rusijos mokslų akademijos, dar tik prasidėjus kalboms apie bendrą Rusijos-Baltarusijos valstybę, nuolat įspėja Kremlių, jog, pusvelčiui gaudama iš Rusijos ne tik dujas, bet ir kitas žaliavas, Baltarusija mainais neduoda Rusijai nieko. Be to, Minsko didžiulės skolos Maskvai nuolat nurašomos į nuostolius.

Bet yra ir tokių politikos specialistų, kurie šį A.Lukašenkos netikėtą pareiškimą vertina gana atsargiai ir skeptiškai. Jų nuomone, tai tik priešrinkiminis triukas, siekiant pritraukti nepritariančius Rusijos-Baltarusijos sąjungai rinkėjus, taip pat dalį opoziciją remiančių piliečių. Štai, žiūrėkite, nors ir nekalbu baltarusiškai, tačiau esu Baltarusijos patriotas ir niekam neparsiduodu… Greičiausiai taip ir yra. O Vitebsko akibrokštas, ko gero, netgi buvo suderintas su V.Putinu. Anot vieno Baltarusijos opozicijos atstovo, Lukašenkos pareiškime pernelyg jau ryškus kagėbistinis braižas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija