Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Pamilome už dvasingumą, išmintį, jaunatvišką energiją, nuoširdumą

Eugenija Rimšienė,

Jiezno parapijos pastoracinės tarybos narė

Kun. Rolandas Bičkauskas

Prienų rajono laikraščio „Gyvenimas“ skaitytojai 2005-ųjų metų žmogumi išrinko Jiezno parapijos (Kaišiadorių vyskupija) kleboną kunigą Rolandą Bičkauską.

Kun. R.Bičkauskas šioje parapijoje klebonauja penkti metai, ir parapijiečiai jį pamilo už dvasingumą, išmintį, jaunatvišką energiją, nuoširdumą. Jis sugeba žmones suburti geriems darbams, ugdyti jų dvasines vertybes.

2005 metais užbaigta parapijos atsinaujinimo programos trečioji pakopa. Pakopoje yra 13 „Atgaivink“ programos tikėjimo pasidalijimo grupelių nuo šešių iki aštuoniolikos žmonių kiekvienoje. Jie drauge skaito Šventąjį Raštą, dalijasi tikėjimo patirtimi. Šios programos sėkmė taip pat daug priklauso ir nuo klebono. Parapijoje jis išplatino 108 Šventojo Rašto egzempliorius. Tai nuostabi dovana tikinčiajam ir kiekvienam, ieškančiajam Dievo. Klebonas lankosi šių grupelių užsiėmimuose, padeda išsiaiškinti Šventojo Rašto slėpinius. Parapijiečius jis ragina ne tik skaityti, suprasti Šventąjį Raštą, bet ir gyventi pagal jį. Todėl „Atgaivink“ programos nariai ne tik meldžiasi, bet stengiasi daryti gerus darbus: pavėžėti seną žmogų į bažnyčią ar grupelės susirinkimą, aplankyti ligonį, kantriai globoti neįgalų žmogų, padovanoti drabužėlių gausios šeimynos vaikučiams, atleisti įžeidimą, melstis už gyvuosius ir mirusiuosius, sutvarkyti apleistą kapą, palaidoti mirusįjį, pagiedoti laidotuvėse neimant jokio užmokesčio... Argi tai nėra gerieji darbai mūsų kūnui ir sielai?

Kiekvieno mėnesio antrąjį sekmadienį 15 val. mūsų klebonas aukoja šv. Mišias Kašonių mokykloje įrengtoje koplytėlėje. Tai patogu garbaus amžiaus žmonėms. Kun. R.Bičkauskas dažnai lankosi Jiezno slaugos ligoninėje, klausydamas išpažinčių, aukodamas šv. Mišias, bendraudamas su ligoniais, taip mažindamas jų skausmą, vienatvę. Klebonas lanko parapijiečių šeimas: pašventina jų namus, pasimeldžia, pabendrauja su žmonėmis. Artėjant šv. Kalėdoms klebonas kviečia įsitraukti į akciją „Gerumas mus vienija“. Juk be meilės artimui negali būti meilės Dievui. Štai kodėl Jiezno „Caritas“ gali paremti stokojančiuosius pinigais, maistu, ypač drabužiais. Jiezno gimnazijos angelaičiai, vadovaujami tikybos mokytojos I.Skulsčienės, organizavo adventinę popietę, gamino žaisliukus kalėdinei eglei bažnyčioje, vykdė labdaros akcija „Padovanok žaisliuką“. Prieš šv. Kalėdas žaisliukai buvo išdalyti vaikučiams, neturintiems jų. Gerais darbais skleidžiasi jaunieji karitiečiai „Pumpurėliai“, globojami buvusios mokytojos P.Matusevičienės. Savo rankų darbo atvirukais jie apdovanojo Jiezno slaugos ligoninėje besigydančius žmones, jiems deklamavo eiles, giedojo giesmes.

Trijų Karalių dieną klebonas paragina Jiezno Tris karalius su palyda užeiti į bažnyčią, kurie pagarbina prakartėlėje užgimusį Kūdikėlį Jėzų, pagieda kalėdinių giesmių, pasveikina su Naujaisiais metais parapijiečius, susirinkusius į šv. Mišias, vaikučiams padovanoja po šventą paveikslėlį. Ypač su giesmėmis ir dovanomis atvykstančių Trijų karalių laukia Slaugos ligoninės ligoniai. Jiezno parapijos žmonės dėkingi savo klebonui už kvietimą kurti meilės bendruomenę.

Kun. R.Bičkausko pastangų dėka praėjusių metų didieji tituliniai Šv. Roko atlaidai prasidėjo sakralinės muzikos koncertu bažnyčioje. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės V.Survilaitės vargonavimas ir respublikinių bei tarptautinių festivalių laureato V.Gursčio grojimas fleita klausytojus nuteikė ramybei ir susitelkimui. (Beje, galingieji Jiezno bažnyčios vargonai pernai buvo iš naujo suderinti.) Iškilmingoms atlaidų šv. Mišioms bažnyčios šventoriuje vadovavo klebono pakviestas katalikiškosios radijo laidos „Mažoji studija“ redaktorius ir vedėjas Julius Sasnauskas. Jiezno krašto žmonės gerai prisimena į parapijos atlaidus, rekolekcijas klebono pakviestų pamokslininkų J.Sasnausko, brolio Astijaus, kunigų A.Kazlausko, G.Tamošiūno, J.Dalinevičiaus ir kitų prasmingus žodžius.

Įsimintini Šv. Mykolo arkangelo atlaidai. Jų metu kartu švenčiama ir Padėkos diena. Tai – klebono kun. R.Bičkausko ir miesto seniūno A.Vaidogo sumanymas. Ir penai į prie bažnyčios esantį vežimaitį dosnūs žmonės prikrovė rudens gėrybių, kurios buvo pašventintos ir nuvežtos į Jiezno vaikų globos namus ir Slaugos ligoninę. Atlaidų dienomis po pamaldų klebonas pakviečia žmones į agapę.

Parapijiečiai dėkingi kun. R.Bičkauskui už organizuojamas piligrimines keliones į Šiluvą, Pivašiūnus, Kryžių kalną, Aušros Vartus. Mūsų parapijos klebonas ir bažnyčios choristai visada pradeda Žolinės atlaidus Pivašiūnuose. Pernai, be choristų, ten važiavo ir didelis būrys parapijiečių. Lapkričio mėnesį 28 maldininkai, vadovaujami kunigo Rolando, buvo nuvykę į Švč. Mergelės Marijos Gailestingumo Motinos atlaidus Aušros Vartuose. Kartu aplankėme Dievo Gailestingumo šventovę.

Mūsų klebonas – tai lyg šviesos spindulys bendruomenėje. Jo prasmingi kiekvienos dienos šv. Mišių pamokslai, šiltas žodis, nuoširdūs pokalbiai su besirengiančiais Pirmajai Komunijai vaikais bei jų tėveliais, jaunuoliais, norinčiais priimti Sutvirtinimo sakramentą, sekmadienio liturginės katechezės nelieka be atgarsio žmonių širdyse. Praeidamas pro vaiką bažnyčioje kunigas Rolandas geranoriškai jį paglostys, sutikto parapijiečio nusišypsojęs būtinai paklaus: „Kaip sekasi?“ Baigęs pamaldas visada visiems susirinkusiems padėkoja, palinki geros dienos, savaitės, gerų švenčių.

Kun. R.Bičkauskas yra ne tik dvasinis vadovas, bet ir rūpestingas bažnyčios šeimininkas, XVII amžiaus architektūrinio paminklo puoselėtojas. Parapijos pastoracinės tarybos posėdžiuose, šalia kitų klausimų, svarstomi reikalingų atlikti darbų prioritetai. Klebonui brangi ir kiekvieno parapijiečio bei jo artimųjų nuomonė bei protingas patarimas. Sena jiezniškių svajonė žiemą melstis šildomoje šventovėje. Pernai, dalyvaudamas Lenkijoje, Gdansko mieste, vykusioje tarptautinėje parodoje „Bažnyčia 2004“, kun. R.Bičkauskas susidomėjo bažnyčių šildymu infraraudonaisiais spinduliais. Pasirodo, tai jau ne naujovė pasaulyje, bet naujiena Lietuvoje. Grįžęs į Jiezną, klebonas pristatė šį šildymo būdą parapijos pastoracinei tarybai, kuri pasiūlymui pritarė. Taip kun. R.Bičkausko iniciatyva nuo 2005 metų pirmojo Advento sekmadienio Jiezno bažnyčia šildoma.

Tamsiu paros metu mūsų šventovė, apšviesta prožektoriais iš visų keturių pusių, atrodo kaip gulbė. Už pervestus 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio pernai renovuotas bažnyčios įgarsinimas. Per talkas sutvarkytas ir žole apsėtas šventorius, pastatyti suoliukai. Bažnyčioje baigiama įrengti apsaugos signalizacija.

Praėjusių metų ankstyvą pavasarį klebonas kvietė parapijiečius prisidėti prie bažnyčios varpų remonto, nes buvo sugedę mechanizmai ir varpai nebeskambėjo. Taip gimė fondas „Atgimstantys varpai“. Klebono ir geros valios žmonių abipusio supratimo dėka kapitališkai suremontuoti bažnyčios varpai Velykų rytą jau skelbė Kristaus prisikėlimą.

Šešti metai sėkmingai leidžiamas parapijos laikraštis „Jiezno parapijos žinios“, kurio dabartinis redaktorius ir vadovas pats kun. R.Bičkauskas. Laikraštis išeina kiekvieno mėnesio pabaigoje 1000 egzempliorių tiražu. Iš parapijos laikraščio puslapių sužinome pasaulio, Lietuvos, vyskupijos katalikiško gyvenimo naujienas, jame skaitome apie renginius Jiezno parapijoje. Laikraščio rubrikoje „Klausiame – atsakome“ klebonas atsako į parapijiečių klausimus.

Kun. R.Bičkauskas noriai ir aktyviai dalyvauja miesto kultūros namų, vidurinės mokyklos, darželio renginiuose.

Šalia dvasingo, rūpestingo, kupino naujų sumanymų ir prasmingų darbų kunigo patiems parapijiečiams norisi būti geresniems, šviesesniems, tarnauti Dievui ir artimui.

Telaimina Jį Dievas!

Jieznas, Prienų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija