Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Profesionalūs nomenklatūrininkai“ tapo „nepriklausomybės sergėtojais“

Rezoliucija dėl sovietinės nomenklatūros transformacijos ir jos poveikio viešosios valdžios institucijoms Kauno mieste

Suvokdami ir deklaruodami susiklosčiusios situacijos ydingumą, norime atkreipti dėmesį į pastaruoju metu visuomenėje ryškėjančias negatyvias tendencijas. Sovietinėse struktūrose dirbę žmonės įgauna vis didesnę įtaką dabartinės valdžios institucijose. Formuojasi naujoji nomenklatūra, siekianti ne tarnauti žmonėms, o išsilaikyti valdžioje.

Prarandanti žmonių pasitikėjimą valdančioji dauguma siekia gerai pasirengti pralaimėjimui artėjančiuose rinkimuose Kauno mieste. Valstybinėse įstaigose ir organizacijose priimami dirbti žmonės yra susiję su valdančiosios daugumos partijomis. Pavyzdžiui, Socialdemokratų partijos Kauno miesto skyriaus pirmininkas Gintautas Labanauskas yra Vidaus vandens kelių direkcijos generalinis direktorius. Jis yra baigęs sovietų karo aviacijos mokyklą ir iki 1991 metų dirbo okupacinėje kariuomenėje. Panaši situacija yra susidariusi Kauno apskrities viršininko administracijoje.

Stabili demokratinė visuomenė yra visų patriotiškai nusiteikusių Lietuvos žmonių siekinys, tačiau tuo netrunka pasinaudoti „profesionalūs nomenklatūrininkai“. Ištikimai tarnavę okupacinei valdžiai, Atgimimo metais jie persiorientavo į „nepriklausomybės sergėtojus“, o dabar tapo „integracijos į ES šalininkais“.

Atsižvelgdami į minėtų tikslų svarbą mūsų valstybei, norime atkreipti dėmesį į šias viešumon iškylančias posovietinės nomenklatūros veiklos apraiškas:

1. Pakeistas Archyvų įstatymas komplikuoja informacijos apie su užsienio slaptosiomis tarnybomis bendradarbiavusius asmenis gavimą. Taip netiesiogiai sudaroma palanki aplinka minėtiems asmenims didinti savo įtaką Lietuvos politiniame gyvenime.

2. Viešajame diskurse vis dažniau pastebimos sovietinės Lietuvos romantizavimo tendencijos. Pasitelkdama „savuosius“ nomenklatūra bando net reabilituoti su okupantu kolaboravusius SSKP veikėjus. Taip iškraipoma elementari istorinė tiesa.

3. Siekiama bet kokia kaina išsaugoti okupacinės valdžios reliktus ir simbolius. Kauno miesto Aleksoto tilto rekonstrukcijos pavyzdys bene įtikinamiausiai byloja apie norą matyti sovietinę simboliką net tose vietose, kur ji akivaizdžiai netinka prie naujai sukurtos modernios tilto stilistikos.

Stebėdami sovietinės nomenklatūros transformaciją, privalome aktyviai pasisakyti prieš vis didėjančią jos įtaką Kauno viešąjį administravimą atliekančioms įstaigoms. Mokesčių mokėtojų pinigai privalo būti naudojami viešajam interesui tenkinti.

Zigmas KAZLAUSKAS,
Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija