Atnaujintas 2006 kovo 22 d.
Nr.22
(1422)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuviškų dainų populiarintojai radijo stočiai „Pūkas“ – 10 metų

Iš kairės: „Pūko“ radijo stoties
programų direktorius Valentinas
Didžgalvis, generalinio
direktoriaus pavaduotoja
Lina Vilimaitė, generalinis direktorius
Kęstutis Pūkas, Žinių tarnybos
vadovė Agnė Simanavičienė

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo buvo praėję penkeri metai, o Lietuvos radijo stočių eteryje retai galėjai išgirsti lietuvišką dainą. Dažniau skambėjo užsienio šalių kūriniai. Keista, tačiau lietuviams didėjo grėsmė netekti lietuviškos dainos nacionaliniame radijuje. Sovietiniais laikais buvo brukamos rusiškos, o vėliau angliškos dainos. Siekiant atgaivinti ir išsaugoti lietuvišką dainą, 1995 m. rugsėjo 21 d. UAB „Pūkas“ savininkas nusprendė įkurti naują lietuvišką radijo stotį.

1996 m. kovo 7 d. tik lietuvių kalba atliekamas dainas transliuojančią radijo stotį „Pūkas“ gyventojai išgirdo Kaune ir apie septyniasdešimt kilometrų spinduliu aplink Kauną.

Tai buvo stebėtinas įvykis. Pagrindinė radijo stoties „Pūkas“ misija – kad vaikai ir suaugę dainuotų lietuviškas dainas, nepamirštų liaudies dainų.

Kaune, „Girstučio“ kultūros rūmuose, įvyko spaudos konferencija, kurioje dalyvavo radijo stoties „Pūkas“ programų direktorius Valentinas Didžgalvis, „Pūko“ generalinis direktorius Kęstutis Pūkas, gen. direktoriaus pavaduotoja Lina Vilimaitė bei Žinių tarnybos vadovė Agnė Simanavičienė. Stoties vadovas ir savininkas K.Pūkas su pasididžiavimu pabrėžė, kad radijo stoties „Pūkas“ tikslas – lietuvių pilietinio sąmoningumo ir patriotiškumo bei nacionalinių vertybių ir pagarbos tautiškumui ugdymas. Jis kvietė pakilti iš nusivylimo liūno. „Nepamirškit brangiausių tautos vertybių. Juk mūsų rankose Tėvynė ir jos likimas, – sakė K.Pūkas. – Matome, kaip nuvertinta kultūra. Negalime būti ramūs, matydami kaip narkotikais, alkoholiu ir psichotropinėmis medžiagomis nuodijami vaikai. Kodėl mes tokie kantrūs po šitiek iškentėtų okupacijos metų? Ar ne laikas pasakyti „ne“ vagims, korupcijai ir valdininkų savivalei. Būkime verti tėvų ir protėvių pralieto kraujo už Lietuvos laisvę...“

Europoje „Pūko“ radijo stotis girdima per kosminį palydovą SIRIUS – 3, o visame pasaulyje – per internetą www.pukas.lt įjungus e-transliacija.

Su pasididžiavimu K. Pūkas teigia, kad jų triūsas ir patirtos patyčios, jog groja lietuvišką muziką, nenuėjo veltui. Radijo stotis sugriovė visus nutautinimo planus ir siekius. Kartu su lietuviška daina stiprėjo ir lietuviško žodžio vertė, įtaiga, išliekamoji vertė. Pasak radijo stoties generalinio direktoriaus, klausytojų auditoriją sudaro apie 750 tūkst. gyventojų.

Kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį laidoje „Gimtasis sodžius“ apžvelgiamos ūkio naujienos. Rubrikose „Žinios kaimui“ – informaciniai pranešimai ir komentarai, „Nuo statinės“ – Žemės ūkio ministerijos įsakymų komentarai (laidos vedėja Gintarė Kučinskienė). Tiesioginėje „Kontakto“ laidoje aptariamos savaitės politinių įvykių aktualijos (laidos vedėjas – V.Didžgalvis).

Ypač įdomi laida „Pelytė Pūkuolytė“, kuri kiekvieną darbo dieną nuo 20 iki 21 valandos džiugina vaikučius. Sekmadieniais nuo 10 iki 11 val. eteryje „Vėlyvi pusrytėliai“ su Dėdienyte ir Agotėle. Laidos vedėjos skatina visuomenę domėtis tradicijomis, papročiais, kalendorinėmis šventėmis, atrandamos sąsajos tarp praeities ir nūdienos.

Vėliau „Girstučio“ kultūros rūmų pilnutėlėje salėje įvyko lietuviškos muzikos koncertas, kuriame dainavo Kastytis Kerbedis, „Aliukai“, Sandra, Birutė ir Andželika Petrikytės, R.Mačiulytė bei Vitalija Katunskytė su dukra Monika. Iš dainų atlikėjų lūpų skambėjo padėkos žodžiai „Pūko“ radijo savininkams Jadvygai ir Kęstučiui Pūkams. Ir maži, ir dideli (klausytojų amžiaus vidurkis 12-50 metų) linki „Pūko“ radijui ir toliau klestėti, skleisti lietuvišką dainą į kiekvieną šeimą, į kiekvieną širdį.

Kazimieras Dobkevičius

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija