Atnaujintas 2006 kovo 22 d.
Nr.22
(1422)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Viešieji darbai – parama žmogui ir jo šeimai

Bronius VERTELKA

Panevėžio seniūnijos seniūnas
Julius Grabauskas – vienintelis
krikščionis demokratas
iš vienuolikos Panevėžio
rajono seniūnų

„Viešieji darbai duodami tam, kad paremtų, leistų suprasti, jog taip reikia pelnytis sau duoną, o ne veltui ją gauti“, – mano priemiestinės Panevėžio seniūnijos, vienos didžiausių plotu ir gyventojų skaičiumi Panevėžio rajone, seniūnas Julius Grabauskas. Tokių darbų sąmatą kitiems metams jis sudaro gruodžio mėnesį. Lėšų iš savivaldybės gauna tiek, kiek jų prašo. Aišku, nelengva apskaičiuoti, kiek jų prireiks, kad pataikytų į „centrą“. Viršys – blogai, mažiau paims – dar blogiau. Seniūnas numato pagrindinius darbus, bet jų gali būti ir netikėtų. Tarkim, sudegė seniūnijai priklausantis pastatėlis. Privalės sutvarkyti jo aplinką.

Pernai viešiesiems darbams samdė dvylika žmonių – visi pasitaikė neblogi darbininkai. Ne pirmi metai su tokiais seniūnas reikalų turi. Adomavos bendruomenei savivaldybė nupirko Pragarėlės pieno surinkimo punktą, kuriame įrengė salę. Šiaip viešieji darbai – smulkūs, didelio profesinio pasirengimo nereikalaujantys darbai. Tačiau sudėtinga rasti krosnininką, dažytoją, stogdengį.

Devintus metus Panevėžio seniūnijai vadovaujantis J.Grabauskas pasakojo, kaip vienas pareikalavo ne darbo, bet 5000 litų paskolos, kad galėtų išvykti į užsienį užsidirbti. Pasiūlius viešųjų darbų, 33 metų vyras atrėžė, jog juodadarbiu būti nenori. Tuo metu jo motina ašaras liejo, kad iš savo pensijos sūnų priversta išlaikyti. Sveikata trykštančiam vyriškiui, išimties tvarka suteikus socialinę pašalpą, šis iš jos tik pasijuokė.

Buvo kitas atvejis, kai prašyti darbo atėjo vos ne verkdamas. Žadėjo iš Paįstrio į Piniavą dviračiu važinėti. Buvo sutarta vyrą įdarbinti, bet šio dvi dienas nesulaukė. Pasirodo, jis tuo metu sugebėjo parduoti savo garažą.

Seniūnas pats kontroliuoja, kaip dirba priimtieji į viešuosius darbus. Pavyzdžiui, reikės pakelėje nupjauti žolę, iškapoti krūmus. Tokiam darbui padaryti duoda mėnesį. Kas savaitę pravažiuodamas seniūnas pasižiūri, kaip sekasi. Visiškai be priežiūros jis žmogaus nepalieka. Kartais kontroliuoti dirbantįjį seniūnui padeda bendruomenės (seniūnijoje jų veikia septynios) pirmininkas arba tarybos nariai. Pasitaiko, jog ir pati bendruomenė siūlo, ką norėtų tokiems darbams įdarbinti.

Panevėžio seniūnijos seniūnas, baigiantis 2005-iesiems, jau turėjo sąrašą žmonių, kurie pageidavo dalyvauti viešųjų darbų programoje. Prieš kelerius metus jis negalėdavo patenkinti visų norinčių, dabar pats žmonių ieško. Tačiau mėgstančiųjų ilgai krapštinėtis ar sugebančiųjų vaizduoti, kad stengiasi dirbti, priimti nenori. Beje, dalyvaujantįjį viešųjų darbų programoje kaime jau pradeda gerbti. Tai visavertis, šeimai ir sau uždirbantis žmogus.

J. Grabauskas, tarp vienuolikos rajono seniūnų vienintelis krikščionis demokratas, teigė, jog provincijoje, jeigu netingi dirbti, susirasti sau užsiėmimą gali ir vyresnio amžiaus žmonės.

Panevėžio seniūnija,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija