Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kūrėjui – atminimo lenta

Bronius VERTELKA

Juozapo Čerkeso-Besparnio
eiles skaito J.Miltinio dramos
teatro aktorius Petras Kežys

Per Juozapines Bernotų kaime greta Panevėžio–Kupiškio kelio, ant Juozapo Čerkeso-Besparnio gimtosios trobos sienos, buvo atidengta atminimo lenta. Taip įamžintas šio rašytojo, poeto, Lietuvos savanorio, gydytojo, advokato, istoriko atminimas.

Neišgąsdino žvarbus vėjas

Pasitaikė saulėta, bet nešilta diena. Pūtė žvarbokas vėjas. Tačiau tai neišgąsdino norinčiųjų atvykti į renginį, kurį organizavo Panevėžio kraštiečių klubas „Tėviškė“ ir Karsakiškio A.Strazdelio pagrindinė mokykla. Rinkosi čia pėsti ir važiuoti, vienas atmynė dviračiu iš Panevėžio. Pagerbti Lietuvos savanorio atminimo atvažiavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės atstovai.


Netekome šviesaus lietuvybės skleidėjo

Kazimieras Barėnas

Kovo 17 dieną, eidamas 99-uosius, šį pasaulį paliko žymus rašytojas ir žurnalistas Kazimieras Barėnas. Vyresnieji pokarinės kartos ateiviai Jungtinėje Karalystėje jį prisimins kaip lietuviško žodžio puoselėtoją. Visą savo gyvenimą K.Barėnas paskyrė lietuviškam žodžiui ir čia jis nuveikė nepaprastai daug. Tikiu, kad kas nors iš draugų ar kolegų parašys apie K.Barėno nuveiktus didžiulius darbus, kuriuos atliko šis darbštus ir talentingas žmogus. O aš tik trumpai papasakosiu apie K.Barėną kaip žmogų, rašytoją ir nepailstantį lietuviškos spaudos darbuotoją.


Liko ne tik geri darbai

Svėdasiškiai neseniai atsisveikino su 1916 metais gimusiu Juozu Kepalu. Kovo 11-ąją jis amžinajam poilsiui atgulė Svėdasų kapinėse, šalia 2006-ųjų vasario 12 d. mirusios savo žmonos Valerijos (g. 1927 m.).

Šio krašto žmonėms J.Kepalas buvo gerai pažįstamas, žinomas, todėl apie jį liko patys šviesiausi, gražiausi prisiminimai. Gimęs ir augęs Svėdasų valsčiaus Aukštųjų Malaišių kaime, vėliau pavadintame Degsniais, J.Kepalas mokėsi Netikiškių pradžios mokykloje, vėliau mokslo žinių sėmėsi Salų žemės ūkio mokykloje, kurią baigė 1932 metais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija