Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Įvairus skulptoriaus talentas

Panevėžietį kūrėją Alfridą Pajuodį
(dešinėje) sveikina fotomenininkas
Petras Kaupelis

Panevėžio dailės galerijoje veikė retrospektyvinė Alfrido Pajuodžio tapybos ir skulptūros darbų paroda. Ji skirta menininko artėjančiam 50 metų jubiliejui. Parodoje – paskutiniųjų dviejų dešimtmečių kūriniai.

Panevėžietis A.Pajuodis daugiau žinomas kaip skulptorius. Jo rankoms paklūsta marmuras, akmuo, granitas, metalas, medis. Menininko darbų yra daugelyje pasaulio šalių. A.Pajuodžiui teko dirbti Prancūzijoje, Vokietijoje, Amerikoje, Ispanijoje, Belgijoje, Italijoje, Austrijoje, Olandijoje, Latvijoje. Priimtas į Lietuvos dailininkų sąjungą, jis buvo jauniausias šios kūrybinės organizacijos narys. Panevėžietis kūrėjas prieš keletą metų papildė Berlyno dailininkų sąjungos narių gretas. Anuomečiame Vilniaus dailės institute A.Pajuodis įgijo skulptoriaus specialybę, baigė Sovietų Sąjungos dailės akademijoje aspirantūrą. Tačiau jis nėra nė vieno to meto santvarką šlovinančio darbo autorius. Kūryboje savo autoritetais skulptorius laiko Juozą Zikarą, Gediminą Jokūbonį, rusą Cigalį.

A.Pajuodis buvo įsteigęs savo dailės studiją, kuri veikė net vienuolika metų. Meno pradžiamokslį joje išėjo nemažai įvairių profesijų žmonių. Vieną savo mokinį skulptoriui pavyko sutikti Paryžiuje. Nesulaukęs reikiamos paramos iš valdžios, jis turėjo atsisakyti savo studijos. Menininkas tai jautriai išgyveno.

A.Pajuodis yra sukūręs šv. Onos granitinę skulptūrą Traupio bažnyčiai, padaręs altorių Panevėžio evangelikų liuteronų bažnyčiai. Panevėžyje, šalia Švč. Trejybės bažnyčios, stovi jo stela krikščionybės 2000 metų jubiliejui pažymėti. Netoli Krekenavos pernai atidarytas A.Pajuodžio personalinis skulptūrų parkas.

Mažokai jis žinomas kaip tapytojas. Užsukę į A.Pajuodžio kūrybos parodos atidarymą, kai kas teiravosi rengėjų, kieno paveikslai sukabinti ant sienų. Išgirdę, kad tai A.Pajuodžio kūriniai, šie liko gerokai nustebinti.

Iškilmių metu A.Pajuodis ilgokai bendravo su savo kūrybos gerbėjais. „Ne iš vieno lūpų esu girdėjęs, kad Panevėžys – darbininkų miestas, užtat jis nesugeba išauginti meno talentų. Kai pasakau, jog A.Pajuodis, kuris garsina Lietuvą pasaulyje, irgi yra panevėžietis, tokiems kaipmat užčiaupiu burnas. Ne tas menininkas, kuris daug ir garsiai rėkauja, bet mažai dirba“, – A.Pajuodžio parodos pristatymo metu kalbėjo fotomenininkas Saulius Saladūnas.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija