Atnaujintas 2006 balandžio 7 d.
Nr.27
(1427)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Sakralinės vertybės – kamerinėje erdvėje

Bronius VERTELKA

Bažnytinių vertybių parodos
atidaryme dalyvavo (iš kairės):
Panevėžio vyskupas Jonas
Kauneckas, Panevėžio apskrities
viršininkė Gema Umbrasienė
ir Panevėžio vicemeras
Petras Luomanas

Meninius gabumus
rodė K.Paltaroko vidurinės
mokyklos moksleiviai
Autoriaus nuotraukos

Panevėžio rajono vicemeras
Vytautas Rapolas Gritėnas (kairėje)
prisiminė savo vaikystę. Dešinėje –
Panevėžio vyskupijos Šeimos
centro direktorė Jūratė Šaumanienė

Pasistengė muziejininkai

Kada kas nors daroma nuoširdžiai, rezultatas būna tikrai patrauklus. Tuo įsitikini apsilankęs Panevėžio kraštotyros muziejuje. Vienoje jo salių kovo 30-ąją atidaryta bažnytinių vertybių paroda, skirta Panevėžio vyskupijos 80-mečiui. Rengti ją geranoriškai padėjo visos Panevėžio bažnyčios. Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas paskolino iškilių dvasininkų portretų ir nuotraukų. Visos vertingos bažnytinės vertybės, surinktos Panevėžyje, anksčiau nebuvo eksponuotos. Tarp jų – ir popiežiaus Pijaus XI bulės, kuriomis vyskupas Kazimieras Paltarokas buvo paskirtas Panevėžio vyskupijos ganytoju ir įkurta vyskupijos kapitula. Eksponuojamos vertingos bažnytinės relikvijos, padovanotos Popiežiaus vyskupijos įkūrimo proga. Parodoje yra ir popiežiaus Jono Pauliaus II bulė, kuria J.Kauneckas skiriamas vyskupu. Visus šiuos dokumentus muziejininkai pateikė kamerinėje erdvėje.

Pagerbė iškiliausius vyskupijos žmones

Parodos atidaryme kalbėjęs vysk. J.Kauneckas sakė, kad Panevėžio vyskupija sudėtingu istoriniu laikotarpiu sugebėjo išauginti daugybę iškilių asmenybių: vysk. Juozapą Skvirecką, Dievo tarną kun. Alfonsą Lipniūną, kurio paveikslas yra parodoje. Tiktai jis iš dirbusių Panevėžyje kunigų yra paskelbtas kandidatu į palaimintuosius. Ganytojas priminė, kad kovo 28-ąją Panevėžio Katedroje buvo pradėta kun. A.Lipniūno beatifikacijos byla. Iš žymiausių vyskupijos dvasininkų vyskupas išskyrė kun. Česlovą Kavaliauską, Šventojo Rašto vertėją, kilusį iš Pumpėnų. Arkiv. Mečislovas Reinys, išėjęs iš Utenos krašto, savo mirtį sutiko Rusijos kalėjime. Žymųjį knygnešį Jurgį Bielinį, kaip ir didžiąją dalį jo likimo brolių, irgi išaugino Panevėžio vyskupija.

Rajono vicemeras prisiminė vaikystės dienas

„Už tai, kas išliko gera ir prie ko šiandien galime prisiliesti, reikia dėkoti kunigams, vysk. J.Kauneckui, muziejaus darbuotojams. Jų dėka surengta tokia puiki paroda“,- sakė Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė.

Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas kalbėjo: „Dvasinės vertybės niekada neblėsta, be jų žmogaus gyvenimas atrodytų tuščias. 80 vyskupijos veiklos metų – tai vieno žmogaus amžius. Tačiau iš tokio sudėtingo laikotarpio yra ką prisiminti. Tai ir iškilios asmenybės, kaip kad vysk. Kazimieras Paltarokas, kun. A.Lipniūnas“. Vienas miesto vadovų vylėsi, kad parodą lankys ne tik tikybos mokytojai, jie čia atsives ir savo mokinius, kad galėtų juos supažindinti su Panevėžio vyskupijos istorija.

„Karo ir pokario kartos vaikai Sutvirtinimo sakramentą gavo iš vyskupo K.Paltaroko rankų. Tarp jų buvau ir aš. Menu, apie Raguvos bažnyčią stovėjo dvi jaunimo eilės“,- savo vaikystės dienų prisiminimais dalijosi Panevėžio rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas.

Ganytojas pasisako už blaivybę

Iškilmių metu Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kan. Bronius Antanaitis, gerai pažinojęs vysk. K.Paltaroką, pasakojo, jog Eišiškėse per vieną dieną ganytojas Sutvirtinimo sakramentą turėjo suteikti 10 tūkst. žmonių. Kada jam tapdavo sunku kalbėti, sukepusias lūpas jis suvilgydavo vandeniu, praskiestu vynu. Iš 53 savo ganytojiškų laiškų, kuriais beldėsi į kiekvieno tikinčiojo širdį, penki jų buvo prieš alkoholį, už blaivybę. Kartu su vyskupu dirbusiam kan. B.Antanaičiui neteko matyti, kad ant ganytojo stalo būtų svaigalų ar kad jais jis būtų vaišinęs savo svečius. Vysk. K.Paltarokas buvo visa širdmi atsidavęs dvasiniam gyvenimui. Jis sakydavo, jog negalįs gyventi be rožinio, be brevijoriaus ir be šv. Mišių aukos.

Atsisveikinant skruostais riedėjo ašaros

Eidamas seniai prabėgusių dienų takais, kan. B.Antanaitis teigė, jog kun. A.Lipniūnas buvo vysk. K.Paltaroko mylimas mokinys. Ne kartą jis minėjo, kad buvusio Štuthofo koncentracijos stovyklos kalinio palaikus verta parvežti į Lietuvą ir palaidoti po verkiančiais gluosniais Panevėžio Katedros šventoriuje.

Nuo 1926 metų – nuo Panevėžio vyskupijos įkūrimo – vysk. K.Paltarokui teko susitikti su 382 jo žinioje buvusiais kunigais. Šiandien šešiolika iš jų dar gyvena ir dirba Panevėžio vyskupijoje.

Ligotas, nebeturintis jėgų, bet tikėdamas grįžti į Panevėžį, B.Antanaitį, tada jauną kunigą, vysk. K.Paltarokas pasišaukė prie savo lovos ir pasakė: „Liekate vienas, du, trys... Laikykitės vyriškai“. Ganytojo skruostais riedėjo ašaros. Iki tol dvasininkas pirmojo Panevėžio vyskupo niekada neregėjo verkiančio.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija