Atnaujintas 2006 balandžio 7 d.
Nr.27
(1427)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Išeivijos padangėje

Rekolekcijos Australijos lietuviams

Kovo 11 ir 12 dienomis Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegatas užsienio lietuvių sielovadai prel. Edmundas Putrimas lankė Australijos lietuvius Sidnėjuje. Jis, Lidkombe, Šv. Joakimo bažnyčioje, klausė išpažinčių, aukojo šv. Mišias, sakė pamokslus. Už Gavėnios rekolekcijas parapijiečių vardu prel. E.Putrimui padėkojo ir kun. Kazimiero Ambraso, SJ, knygą apie Australijos lietuvius „Kengūrų ir koalų pašonėje“ įteikė Danutė Ankienė. Po pamaldų vyko agapė, kurioje prisimintas prieš 13 metų miręs prel. Petras Butkus. Iš Kanados atvykusį svečią sveikino Lietuvos garbės generalinis konsulas Viktoras Šliteris, Australijos lietuvių bendruomenės Sidnėjaus apylinkės valdybos pirmininkas Teodoras Rotcas. Prel. E.Putrimas Australijos lietuviams papasakojo apie kunigų padėtį Lietuvoje. Jų esą ir čia trūksta, todėl atsiųsti lietuvį kunigą iš tėvynės neįmanoma. Tačiau Australijos lietuviai prelato prašė „atsiųsti kunigą, kuris jau niekur nereikalingas“.

Prel. E.Putrimas taip pat aplankė aktyviausių parapijiečių namus: Jutą ir Viktorą Šliterius, Kristiną ir Arvydą Rupšius, Kristiną ir Algį Dičiūnus, prelatą globojusius ir vežiojusius Renatą ir Alių Migus. Svečias taip pat aplankė lietuvių kapus, kur neseniai baigtas restauruoti paminklas ir sutvarkyti laiptai (lėšų šiam darbui paaukojo Lėta ir Antanas Kramiliai, dalį skyrė parapijos komitetas).

Kovo 14 dieną prel. E.Putrimas aplankė kardinolo Džordžo Pelo, tuo metu buvusio Romoje, augziliarą vyskupą Džulijaną Porteusą, kuris yra ir Gerojo ganytojo kunigų seminarijos rektorius. Beje, šis škotų kilmės vyskupas į Australiją atvykęs iš Kanados, kur dirbo Vinipege, o Sidnėjuje perėmė pareigas iš vyskupo Deivido Kremino. Vysk. Dž. Porteuso susitikime su prel. E.Putrimu dalyvavo 40 klierikų su lektoriais. Prel. E.Putrimas papasakojo susirinkusiems apie Lietuvos istoriją, 50 metų sovietų priespaudą ir dabartinę padėtį.

Rengiant šį susitikimą daug prisidėjo parapijiečiai Zita ir Pranas Andriukaičiai, Danutė ir Kęstutis Ankai, L. ir A.Kramiliai, Onutė Kapočienė, Nijolė Chan, Elė Stasiūnaitienė, Petras Armonas ir daug kitų.

Vasario 25 dieną Sidnėjaus lietuviai susitiko su Australijoje viešėjusiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi.

Beje, Sidnėjaus lietuviams šv. Mišios lietuviškai aukojamos vieną kartą per mėnesį. Tai daro lenkų tautybės kunigas Jan Stankewicz (save vadinantis Jonu Stankevičiumi). Pamokslą jis sako angliškai, bet iš gimtosios kalbos nepamiršusių lietuvių išeivių pramoko lietuviškai ir net pasiryžo savo pavardę pakeisti į Stankevičiaus. Mat susipažinęs su Sidnėjaus lietuviais, pamatė, kad tai iškili tauta, kuri nemažai nukentėjo nuo lenkų, todėl, nieko nesakydamas, iškart panoro padėti lietuviams sielovadoje. Kun. J.Stankevičius norėjo nors metams atvykti padirbėti į Lietuvą, kad geriau ir greičiau išmoktų lietuviškai, tačiau iš čia gavo atsakymą, kad Lietuvoje lietuviškai išmokti nėra galimybių…

R.B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija