Atnaujintas 2006 balandžio 26 d.
Nr.31
(1431)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Perprasti tokį meną gali net nemokantis piešti

Bronius VERTELKA

Vilniaus studijos-galerijos
„Delmonas“ savininkė
Regina Fledžinskienė
Autoriaus nuotrauka

Batika – viena medžiagų dekoravimo technikų, kuri atsirado XVI amžiuje. Javos saloje ir išplito Indonezijoje bei kitose Rytų šalyse. Jos ypatybė ta, kad audinio raštai ir spalvingumas išgaunami pasitelkus karštą vašką. Lietuviams toks būdas primena velykinių margučių dažymą.

Studija-galerija „Delmonas“, įsikūrusi sostinės J.Basanavičiaus ir Mindaugo gatvių kampiniame name, kaip tik to ir moko. Kelią čia žino verslininkės, vadybininkės, mokytojos ir jų auklėtiniai. Prisiliesti prie iš šiltųjų kraštų atklydusios meno rūšies panoro net vienoje Afrikos šalių ambasadoriumi dirbusio diplomato žmona. Išbandyti savo galimybes sumanė ir vyriškis iš JAV. Apie „Delmoną“ jis išgirdo būdamas Vilniuje per pažįstamus. Svetimšalis vėliau čia surengė ir savo darbų parodėlę. Surengus batikos darbų ekspoziciją Lazdynų greitosios pagalbos ligoninėje, vėl atsirado pora medikių, nusprendusių to pramokti.


Kauno istorijos fragmentai Vytauto Tamoliūno fotografijose

Gabrielė KUIZINAITĖ

Vytautas Tamoliūnas. Iš ciklo
„Kauno dienoraščio fragmentai“

Kauno menininkų namuose dailininkas Vytautas Tamoliūnas savo kolegas ir gerbėjus nustebino fotografijos darbų paroda „Kauno dienoraščio fragmentai“. Daugiau kaip dvidešimtyje fotografijų yra užfiksuoti istoriniai XIX a. pabaigos – XX a. pradžios Kauno Senamiesčio, Žaliakalnio, Šančių istoriniai pastatai, kurių egzistencija moderniame šių dienų laike yra laikina ir ribota, pasmerkta išnykti. Nuotraukos juodai baltos, paroda išsiskiria atlikimo technikos precizika. Parodą papildo poetės Dovilės Zelčiūtės eilėraščiai, kurie ne tik specialiai parašyti šiai parodai, bet ir vizualiai puikiai dera tarp nuotraukų.


Akmenų portretai

Algirdas Darongauskas
prie savo darbų Vyginto
Grigonio nuotrauka

Akmenys ne kartą yra patraukę fotomenininkų akį – Romualdui Požerskiui, Aleksandrui Macijauskui, Rimantui Dichavičiui, na, ir man pačiam tekę ne kartą atsisukti su objektyvu į įspūdingą akmenį gražuolį. Bet kad tokią didingą ir originalią akmenų fotokolekciją pateiks klaipėdietis Algirdas Darongauskas (g. 1957), buvo visiškai netikėta. Vilniuje, fotomenininkų galerijoje Didžiojoje gatvėje, atidaryta jo darbų paroda „Olandų kepurė“. Tai dar vienas pavyzdys, ką galima pasiekti dirbant atkakliai, nuoširdžiai su viena pasirinkta tema.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija