Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Paskaitos apie bažnytinės dailės lobius

Lekėčių (Šakių r.) Šv. Kazimiero bažnyčia
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Penkiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Birštone – kiekvieną mėnesį tuo pačiu metu, dažniausiai ketvirtosios savaitės trečiadienį – skaitomos paskaitos apie šalies sakralinį meną. Lietuvos dailės istorikų draugijos organizuoto paskaitų ciklo „Lietuvos dailės istorijos eskizai“ tikslas – supažindinti su pastarųjų metų bažnytinio meno tyrinėjimų atradimais. Kovą ir balandį Kauno arkivyskupijos muziejuje buvo kalbama apie šalies sakralinės dailės lobius.


Partizanų suvažiavimas

Kazimieras Dobkevičius

Partizanų himną gieda
Prisikėlimo apygardos vyrų
ansamblis „Vidurnaktį nežuvę“

Tarptautinis žodynas aiškina, kad žodžiai „rezistencija“, „rezistentas“ – tai „pasipriešinimo judėjimas“, „pasipriešinimo judėjimo dalyvis“. Kokios priežastys sukėlė Lietuvos pasipriešinimą (rezistenciją) antrosios sovietų okupacijos metu? Galime atsakyti nedvejodami – Sovietų Sąjungos agresija prieš Lietuvą sukėlė jos piliečių, siekusių išsaugoti tautinę laisvę ir valstybinę nepriklausomybę, pasipriešinimą. Į pasipriešinimo kelią lietuviai žengė vedami patriotizmo, idealistinio ryžto ginti savo Tėvynę nuo užpuolikų, neatsižvelgiant į realų jėgų santykį. Daliai žmonių buvo svarbu gintis nuo raudonojo banditizmo – plėšikavimų ir teroro. Eiti į partizanus lietuvius skatino ankstesnės sovietinės okupacijos patirtis, parodžiusi, kad su sovietine valdžia neįmanoma sugyventi tiems, kurie siekė savo tautai nepriklausomybės, gerovės, sąžinės laisvės.


Neįgalieji ieško erdvių

Benjaminas ŽULYS

Kauno mieste bei rajone yra 718 oficialiai Kauno darbo biržoje užregistruotų neįgaliųjų, nors jų šiame regione yra gerokai daugiau. Kai kurie jų turi vienokį ar kitokį darbą, ūkininkauja, kitaip verčiasi, todėl į Darbo biržą jie neskuba. Yra ir visai nepajėgių dirbti, tad tokie į Darbo biržos įskaitą nepriimamai, nes jiems čia nieko nebus pasiūlyta, jie nieko negalės dirbti.


Krikščioniškas socialinis mokslas ir šiandieninė Lietuvos visuomenė

Kazimieras Dobkevičius

Konferencijos dalyviai (iš kairės):
Ramūnas Garbaravičius,
Vilija Aleknaitė-Abramikienė
ir Vytautas Landsbergis

Balandžio 29 dieną vyko konferencija „Krikščioniškas socialinis mokslas ir šiandieninė Lietuvos visuomenė“, kurią organizavo Tėvynės sąjungos Krikščioniškųjų demokratų frakcija (TS KDF) ir Konrado Adenauerio fondas.

TS pirmininkas opozicijos lyderis Andrius Kubilius, kreipdamasis į konferencijos dalyvius, išreiškė viltį, kad konferencijoje deklaruotas teorines žinias pavyks perkelti į realybę. Europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis atkreipė dėmesį į visuomenės sekuliarėjimo ir žmogaus nuvertinimo pavojus. Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas perdavė partijos pirmininko Valentino Stundžio sveikinimus. Jis sakė: „Meilė turi būti grąžinta į Lietuvos politinį gyvenimą, tačiau turime būti griežti tiems kurie, kaip Naujojo Testamento šventyklos prekeiviai, pardavinėja mūsų Tėvynę žaisdami net su nepriklausomybe“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija