Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tai, ką žinome, ribota, o tai, ko nežinome, neaprėpiama

Dr. Egidijus MaŽintas

Tikrai nemirtingi senosios baltų kultūros ir gamtadievystės meno kūriniai gali būti prieinami ir teikti malonumo visiems. „Galima įkurti naują ugnį, bet neįmanoma atgaivinti kartą užgesintos: juo švaresnė ugnis, tuo mažiau dūmų, juo tyresnė žmogaus meilė, tuo mažiau žodžių“, – mokė jaunimą vaidilos. Valstybės teatro primadonos mecosoprano Marijonos Rakauskaitės ir scenografo Liudo Truikio paslaptinga meilės istorija ir gyvenimas namelyje Kauno Žaliakalnyje iki šiol traukia lankytojus. Muziejus mėgstamas ne tik kauniečių, bet ir svečių, atvykstančių iš tolimiausių šalies regionų.


Auklėjo tautine dvasia

„Saulės“ švietimo draugijos 100-mečiui

1904 metais buvo panaikintas lietuviškos spaudos draudimas. Vadovaujantis „Laikinosiomis taisyklėmis dėl draugijų ir sąjungų“ 1906 m. kovo 4 d., buvo leista kurti švietimo draugijas. Ypač didelės reikšmės turėjo Didžiojo Vilniaus Seimo raginimas kurti lietuviškas mokyklas ir auklėti jaunimą tautine dvasia.


Spaudos draudimą prisiminus

1794, 1831, 1863 metų sukilimai buvo pralaimėti. Ypač žiauriai buvo numalšintas 1863 metų sukilimas.

1863 m. kovo 23 d. caro įsakymu Lietuvoje pradžios mokyklose buvo galima mokyti tik rusiškai. Uždraustos parapinės mokyklos. Po metų caro valdininkas S.Mikuckis lietuvių kalbai pritaikė rusišką raidyną, vadinamą graždanka, kuriuo išspausdintas elementorius. S.Mikuckiui talkininkavo J.Juška, bet greitai jis atsisakė, talkininkavo jam ir Laurynas Ivinskis, kuris dėl to vėliau labai išgyveno. Prievarta brukamus valdiškus elementorius tėvai dažniausiai sudegindavo. 1865 metais rusiškomis raidėmis buvo išspausdintas kalendorius. Tuo pat metu išleistas kalendorius lotyniškomis raidėmis buvo griežtai uždraustas platinti. M.Muravjovas asmeniškai uždraudė spausdinti knygas lotyniškomis raidėmis, tarp jų ir Valančiaus „Žemaičių vyskupystę“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija