Atnaujintas 2006 gegužės 31 d.
Nr.41
(1441)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vaikai suko ratelius

Romas BACEVIČIUS

Festivalyje „Suk, suk ratelį“
šoka „Kalvelis“

Kauno kultūros centre susiriko
Lietuvos, Latvijos, Estijos
ir Ukrainos jaunieji šokėjai.
Priekyje – „Malūnėlis“ ir „Šėltinis“

Rygos lietuvių vidurinės
mokyklos tautinių šokių
kolektyvas „Bitutė“

Tris gegužės savaitgalio dienas Kaune ir Trakuose aštuntą kartą vyko tarptautinis vaikų tautinių šokių festivalis „Suk, suk ratelį“, kuriame, be trijų Kauno, dalyvavo ir trys kolektyvai iš užsienio. Penktadienio, gegužės 19-osios, vakarą Kauno kultūros centre susirinkę žiūrovai galėjo pamatyti nuotaikingą koncertą, kuriame šoko „Kalvelis“ (vadovė Ilona Jakštytė), „Šėltinis“ (vadovė Virginija Skiparienė), „Malūnėlis“ (meno vadovė ir choreografė Birutė Brazdžiūtė), kuriame groja liaudies instrumentų orkestras (vadovė Zita Labutienė), bei svečius iš Latvijos – Rygos lietuvių vidurinės mokyklos tautinių šokių kolektyvą „Bitutė“ (vadovai Solmėja Indanė ir Aldona Gribulė), Estijos Keilos miesto „Kapsutajed“ (vadovė Kink Rina) – ir Ukrainos sostinės Kijevo šokių akademijos (vadovas Andrejus Liaguščenka) jaunuosius šokėjus. Jauniesiems festivalio dalyviams ir jų vadovams, negailintiems laiko puoselėjant tautinį šokį, dėkojo savivaldybės Kultūros skyriaus atstovė Irena Simanauskienė.

Šeštadienį, gegužės 20-ąją, jaunieji šokėjai, nešini valstybinėmis vėliavomis, dalyvavo eisenoje Laisvės alėja ir Vilniaus gatve nuo Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Rotušės aikštės. Čia festivalio „Suk, suk ratelį“ dalyviai šoko Kauno miesto dienų žiūrovams. Prie išvakarėse šokusiųjų šįkart prisidėjo ir „Nadruvėlė“ (vadovė Irena Barilaitė-Tiriuba), atvykusi iš Gumbinės (Karaliaučiaus kraštas). Žiūrovams ypač patiko temperamentingi ukrainiečių šokiai.

Trečiąją festivalio dieną, sekmadienį, iš užsienio atvykę jo dalyviai šoko Trakų istoriniame muziejuje, o ukrainiečiai dar surengė kelis koncertus Birštone ir Klaipėdoje.

Kaip papasakojo svečių iš Latvijos Rygos „Bitutės“ vadovė S.Indanė, šis festivalis – pirmoji jaunųjų Rygos lietuvių vidurinės mokyklos šokėjų kelionė į Kauną ir antroji – į užsienį (pernai šoko Palangoje). Iš 250 mokinių turinčios mokyklos 23 atvyko į festivalį „Suk, suk ratelį“. Šioje mokykloje kai kurie dalykai dėstomi lietuvių kalba, o mokiniai šoka dažniausiai vien lietuviškus šokius. Jei Latvijoje reikia parodyti lietuvišką šokį, tą tenka daryti „Bitutei“, kuriai ši moteris vadovauja penkerius metus. Beje, mokykloje mokosi ir lietuviškus tautinius šokius šoka ne vien Latvijos lietuviai ir vaikai iš mišrių šeimų, bet yra ir rusų.

Vaikų tautinių šokių festivalio „Suk, suk ratelį“ sumanytojas buvo ne vienam kolektyvui vadovavęs Kazimieras Kondratavičius. Iš pradžių tai buvo vien Kauno ansamblių pasirodymų koncertas, vėliau imta kviestis svečių iš užsienio. Visuose festivaliuose dalyvavusių Kauno ansamblių „Kalvelis“, „Malūnėlis“ ir „Šėltinis“ jaunieji šokėjai, pasikvietę draugus iš įvairių šalių, keletą kartų patys buvo nuvykę į svečius parodyti lietuviškų tautinių šokių. Festivalio metu atvykę svečiai gyvena Kauno vaikų šeimose, o lietuviai, nuvykę svetur, gyvena užsienio bičiulių šeimose. Taip mokomasi bendrauti kuria nors užsienio kalba, susipažįstama su kitų tautų nacionalinėmis virtuvėmis, papročiais, su tų šalių gražiausiomis vietomis, bendraujama ir ateityje, o vėliau jau kartu su tėvais šeimose gyvenantys vaikai visada jaučia didelę savo laikinųjų tėvų globą.

Šiame festivalyje yra dalyvavę šokėjų ir iš Čekijos, Danijos, Lenkijos, Vengrijos. Visąlaik festivalio dalyviai miestelėnams, o kartais ir kitų Lietuvos vietų gyventojams šoko nemokamai. Be to, festivalis yra ir patriotinį ugdymą atliekantis bei užsienio kalbos mokytis skatinantis renginys, nes visada vyksta eisenos ar vakaronės su valstybinėmis vėliavomis, vaikai turi galimybę bendrauti kuria nors užsienio kalba, vėliau susirašinėja. Festivalis parodo, kad vaikai gali mylėti tautinį meną, gerbti tautinį kostiumą, pažinti kitų tautų folklorą, kalbą, muziką, instrumentus, dainas ir šokius. Malonu, kad, be Kauno miesto savivaldybės ir kitų rėmėjų, šiemet renginį pirmąkart parėmė Lietuvos kultūros ir sporto paramos fondas.

Kaunas

Kazimiero Dobkevičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija