Atnaujintas 2006 birželio 7 d.
Nr.43
(1443)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Artėjant Lietuvos vardo tūkstantmečiui

Kvedlinburgo centrinėje aikštėje

Čia vyko pirmasis suvienytos
Vokietijos senato posėdis

Turistinė firma „Bonvoje“ (vadovas Antanas Visockas) drauge su Kauno gidų draugija „Gidas“ (pirmininkė Marija Aleknavičienė) pakvietė į pažintinę kelionę, šįkart į Vokietiją. Gidų draugija „Gidas“ šia išvyka pažymėjo jos įkūrimo 15-ąsias metines. Kelionės tikslas – aplankyti Lietuvos istorikams gerai žinomą miestą muziejų Kvedlinburgą. Tai istorinis miestas su architektūros paminklais, bažnyčiomis, gražiu ir turtingu senamiesčiu. Jame gyvena apie 30 tūkst. gyventojų.

Išvažiavome balandžio 29 dieną. Važiuojant per Lenkiją, apie šią šalį pasakojo aukščiausios kategorijos gidė Irena Šapinienė. Toliau -Varšuva, Poznanė. Pernakvoję viešbutyje netoli Vokietijos sienos balandžio 30-ąją įvažiavome į Vokietijos miestą Frankfurtą prie Oderio. Važiuojant apie Vokietiją ir jos sostinę pasakojo gidas Antanas Visockas. Pasiekėme Berlyną, o jame pasitiko rusiškai kalbantis gidas. Su juo autobusu keliavome per miestą. Matėme Berlyno sienos likučius, buvome sustoję prie bažnyčios, kurioje, nugriovus Berlyno sieną, posėdžiavo jungtinis senatas. Po to – Brandenburgo vartai, Reichstagas. Nusilenkėme kariams, kritusiems Berlyno šturmo metu. Vakare klausėmės V.A.Mocarto operos „Figaro vedybos“. Šia opera buvo paminėtos kompozitoriaus gimimo 250-osios metinės. Po to nakvynė viešbutyje ir kelionė į Kvedlinburgą. Pirmas ir pagrindinis lankomas objektas – liuteronų bažnyčia, esanti gražioje vietoje ant kalno. Su gidu lankėmės bažnyčioje-muziejuje.

Kadaise ten buvo vienuolynas, kuris valdė visą gyvenvietę. Šio vienuolyno metraštyje parašyta: „1009 metais šventas Brunonas, vadinamas Bonifacu, arkivyskupas ir vienuolis, vienuoliktaisiais savo atsivertimo metais Rusijos ir Lietuvos pasienyje pagonių trenktas į galvą, su 18 saviškių kovo 9 dieną nukeliavo į dausas“. Brunonas buvo paskelbtas šventuoju.

Ši mūsų išvyka – tai įžanga rengiantis Lietuvos vardo paminėjimo ir valstybingumo pradžios tūkstantosioms metinėms. Kelionėje dalyvavo Kauno mokyklų mokytojai – istorikai, lituanistai ir kiti, besidominantys Lietuvos istorija žmonės.

Kvedlinburgą, miestą muziejų, verta aplankyti kiekvienam, mylinčiam Lietuvą.

Serapinas KITKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija