Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Europos Caritas“ konferencija Maince

Janina KUKAUSKIENĖ,

„Lietuvos Caritas“ generalinio
direktoriaus pavaduotoja

Iš kairės: „Lietuvos Caritas“
Slaugos ir globos namuose skyriaus
vadovė Jūratė Jazukevičiūtė, vienas
Forumo organizatorių, olandų šalpos
fondo „Communicantes“ vadovas
Paulius Venekesas, „Lietuvos Caritas“
direktoriaus pavaduotoja Janina
Kukauskienė, Kauno arkivyskupijos
šeimos centro direktorės
pavaduotoja Giedrė Aukščiūnienė

Gegužės 17 – 20 dienomis Maince (Vokietija) vyko „Europos Caritas“ regioninė konferencija. „Europos Caritas“ vienija 44 šalių nacionalines „Caritas“ organizacijas, tarp kurių yra ir „Lietuvos Caritas“. Regioninės konferencijos vyksta kas dveji metai vis kitoje Europos šalyje.

Mainco mieste vykusioje konferencijoje didžiausias dėmesys buvo skiriamas popiežiaus Benedikto XVI enciklikos „Deus Caritas est“ analizei ir pritaikymui „Caritas“ darbe. Po teorinių pranešimų apie Bažnyčios socialinį mokymą, dalyviai iš 39 Europos nacionalinių „Caritas“ bendrijų rinkosi į darbo grupes pasidalyti, ką jiems asmeniškai ir jų darbe reiškia pagrindiniai Bažnyčios socialinio mokymo principai: žmogaus orumas, solidarumas, subsidiarumas, bendrojo gėrio principas. Kaip „Lietuvos Caritas“ delegatė, dalyvavau darbo grupėje, kurioje buvo diskutuojama apie žmogaus orumo principą. Šią darbo grupę pasirinko daugiausia žmonių. „Latvijos Caritas“ direktorius kun. Edgaras Cakulas papasakojo savo gyvenimo istoriją, kurioje atskleidė dvasinio brendimo kelią nuo berniuko, besižavinčio rusų propagandiniais filmais apie karą, iki parapijos klebono, seminarijos dėstytojo ir „Latvijos Caritas“ direktoriaus. Pastebėjau, kad, kalbėdami apie žmoniškąjį orumą, dalyviai pabrėžė jo dvipusiškumą, kuris reiškia, kad, be įsisąmoninto orumo sau bei jo taikymo institucijoje, kurioje dirbi, vargiai ar gali jį įžvelgti kitame asmenyje ar tame pagalbos prašančiajame, kurio orumas prarastas dėl sunkių gyvenimo aplinkybių.

Daug diskutuota, kaip pakelti vargšų, iš visuomenės išstumtų žmonių orumą, kaip jiems padėti patikėti savo vertingumu bei savo gebėjimais. Kiekvienos šalies situaciją apibrėžia skirtinga socialinė ir politinė padėtis, taigi žmogiškasis orumas reiškiasi skirtingomis sąlygomis. Pavyzdžiui, Vokietijoje – tai vaikai, kurie negali siekti aukštojo mokslo. Dažniausiai tai pabėgėlių ar išeivių vaikai. Gruzijoje ar Albanijoje – puiki konstitucija apie žmogaus teises ir orumą, tačiau realybėje dauguma nežino, ką tai reiškia.

Konferencijos metu darbo grupėse aptartos pagrindinės „Europos Caritas“ strateginės kryptys: prekyba žmonėmis, ŽIV/AIDS, Europos socialinis modelis, humanitarinė pagalba ir kt. Diskutuota, kaip šias strategines kryptis suderinti su Bažnyčios socialiniu mokymu, kaip jas plėtoti ir vystyti, kad nebūtų pažeidžiamas žmonių žmogiškasis orumas. Teologijos ekspertas kun. Robertas Vitilas, dirbantis „Caritas Internationalis“, papasakojo apie ŽIV/AIDS problemos globališkumą kai kuriose trečiojo pasaulio šalyse ir pateikė pavyzdį, kaip „Caritas“ dirba Afrikoje, kur 60 proc. gyventojų yra infekuoti arba sergantys, kaip padedama jų šeimoms ir vaikams. Kunigas pabrėžė, kad ŽIV/AIDS problema labai išaugo ir Rytų Europos šalyse Ukrainoje, Baltarusijoje. Stipriai infekuotų ir sergančiųjų kreivė šoktelėjo Estijoje, šiek tiek mažiau Latvijoje. Pagrindinis „Caritas“ uždavinys – šviesti visuomenę ne tik dėl ligos prevencijos, bet ir keičiant požiūrį į ligos paliestą žmogų.

Apibendrinant „Europos Caritas“ darbą buvo pasidžiaugta europinių „Caritas“ organizacijų įvairove, jų atliekamais įvairiais darbais bei vieninga dvasia, grįsta teisingu Bažnyčios socialiniu mokymu apie žmogų, jo orumą ir bendravimo bei bendradarbiavimo principus.

Konferencijoje išrinktas naujas „Europos Caritas“ prezidentas kunigas Ernis Gilenas iš Liuksemburgo, kuris 2007 metais pakeis rumunę Kristiną Loghin. Prezidento pavaduotoja išrinkta Kari-Mette Eidem iš „Norvegijos Caritas“.

Ateinančią „Europos Caritas“ konferenciją numatyta surengti Slovėnijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija