Atnaujintas 2006 birželio 28 d.
Nr.49
(1449)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gal išganymas – gandruose?

Kelios mintys apsilankius Žiūronyse

Kai „Vidupio“ kaimo bendruomenės, esančios Prienų rajone ir jungiančios Žiūronių, Sūkurių, Mackų, Vaivos, Žagarių, Rudžiakampių kaimus, pirmininkas Alfonsas Vitkauskas birželio 3 dieną pakvietė dalyvauti rengiamoje šventėje, mielai sutikau, nes Žiūronyse teko dalyvauti atidengiant prie mokyklos paminklą Mokytojui, taip pat teko būti bendraautoriumi rašant ir leidžiant knygelę apie Žiūronių kaimą „Vieno kaimo istorija“. Taigi žinojau, kad nuvykęs į šį gražų Lietuvos kampelį turėsiu ką pamatyti, kuo pasidžiaugti.


Antrasis malaišiečių suvažiavimas

Vytautas BAGDONAS

Iš Malaišių (Anykščių r.) kilusi ir nuolatos savo tėviškę aplankanti, Kaune gyvenanti Religijos studijų kolegijos dėstytoja socialinių mokslų daktarė Rimantė Matlašaitienė vėl sukvietė draugėn visus malaišiečius. Pernai dr. R.Matlašaitienės iniciatyva gegužę įvyko pirmasis malaišiečių sambūris. Iš įvairių šalies vietovių sugrįžę kraštiečiai ir vietiniai gyventojai nusprendė į savo suvažiavimus rinktis kasmet paskutinįjį gegužės šeštadienį. Taigi šiųmetinis Vaižganto kraštiečių sambūris gegužės 27-ąją buvo jau antrasis.


Jubiliejiniai Maironio skaitymai

Vašuokėnuose, dvaro rūmų griuvėsiuose, gegužės 29 dieną jau 10 kartą vyko Maironio skaitymai.

Tautos dainių Maironį į Vašuokėnų dvarą atbloškė Pirmojo pasaulinio karo audra: rusų kariuomenė paėmė savo reikmėms Žemaičių kunigų seminarijos patalpas Kaune, todėl seminarija persikėlė į nuošalų Broniaus Brazdžio dvarą Troškūnų parapijoje. Mokslo metai tęsėsi nuo 1914 m. spalio 1 d. iki 1915 metų gegužės, rektorius Maironis rūpinosi ūkiniais ir mokslo reikalais, buvo neramus, susimąstęs vaikščiodavo dvaro parko takeliais, mėgo pasiirstyti valtele čia pat telkšančiame ežere. Pavasariop pralinksmėjo, atbudo kūrybinės jo jėgos, čia jis parašė poemos „Mūsų vargai“ antrąją dalį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija