Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Dar apie Sidnėjaus lietuvių sielovadą

Rašinyje „Rekolekcijos Australijos lietuviams“ („XXI amžius“, Nr. 27) teigiama, kad Australijos lietuviai prašė prelato Edmundo Putrimo „atsiųsti kunigą, kuris jau niekur nereikalingas“. Iš tiesų jokiame susirinkime ar forume taip nebuvo kalbėta. Aš asmeniškai tokį pageidavimą esu girdėjęs tik iš žmogaus, kuris negyvena Sidnėjuje ir neatstovauja jokiai organizacijai, o kalbėjo tik savo vardu.

Iš tiesų Sidnėjaus lietuviai neturi lietuvio kunigo. Tačiau čia atsirado lenkų tautybės kunigas Janas Stankevičius, kuris sutiko pagelbėti lietuviams kartą per mėnesį. Jis iš Australijos lietuvių pramoko lietuviškai ir šv. Mišias mums mūsų gimtąja kalba jau aukoja. Tik pamokslus sako angliškai, bet jie per mūsų tautines šventes būna tikri perlai. Šis kunigas puikiai žino Lietuvos istoriją. Jam patiko lietuviai ir jų elgesys, todėl vykdamas į Lenkiją aplankyti sergančią motiną kartu ryžosi užsukti ir į Lietuvą. Prašė mūsų parapijos komiteto, kad parašytume rekomendaciją į Vilniaus arkivyskupijos kuriją, jog ši jį paskirtų pabūti bent kurį laiką kurioje nors Vilniaus krašto parapijoje, kur jis galėtų geriau pasimokyti lietuviškai. Belaukiant atsakymo atėjo žinia, kad mirė jo motina. Netrukus atėjo ir atsakymas iš kurijos, kuriame apgailestaujama, jog Vilniuje šio kunigo negali priimti, nes esą kunigai dar neatgavę klebonijų… Kun. J.Stankevičius vis dėlto važiavo į Vilnių, aplankė Aušros Vartus, Kryžių kalną, kitas Lietuvos šventas vietas. Bet sugrįžo labai nusivylęs, kad jam, besistengiančiam mums, Australijos lietuviams, padėti, Lietuvoje neatsirado vietos pasimokyti lietuviškai… Esame laimingi jį turėdami. Svarbiausia, kad jis, būdamas lenkas, daugiau žino apie Lietuvą ir nevengia jos gerbti bei mylėti.

Iš tiesų kartais sklando pasiūlymų kviesti kunigą iš Lietuvos. Bet Sidnėjaus lietuviai neturi parapijos namų, kur galėtų kunigą apgyvendinti. Be to, jei dabar kartą per mėnesį bažnyčioje pasirodo apie 30 žmonių, tai galima įsivaizduoti, kokios būna rinkliavos. Australų parapijos priimtų kunigą iš Lietuvos, kuris gal ir galėtų laisvu laiku aptarnauti ir lietuvius. Bet būtinos dvi sąlygos: tas kunigas turėtų laisvai kalbėti angliškai ir pasirašyti sutartį, kad čia išbus mažiausiai dvejus metus.

Antanas KRAMILIUS

Sidnėjus, Australija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija