Atnaujintas 2006 liepos 14 d.
Nr.53
(1453)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Išvyka į atlaidus Žemaičių Kalvarijoje

Palanga. Palangos dekanatas buvo atsakingas už liepos 7 dienos atlaidus Žemaičių Kalvarijoje. Tą dieną į atlaidus vykti pageidaujančius pasauliečius daugiau nei savaitę kasdien po šv. Mišių surašinėdavo Marijos legiono vadovė Bronė Maseliūnaitė ir narė Aldona Petravičienė. Užsirašė daug parapijiečių ir net Palangoje per karščius atostogavusių svečių. Talpiu autobusu važiavusių maldininkų maldoms vadovavo nenuilstančioji Birutė Grigienė. Ji surasdavo ir pasiūlydavo daug maldos intencijų: buvo meldžiamasi už klierikus, Palangos kleboną, kitus kunigus, už Telšių vyskupą, už pamiršusius maldą artimuosius, gimines, draugus, už sveikatą praradusius, už pačių maldininkų sėkmingą kelionę ir t.t. Gal todėl kelionė karštą vasaros dieną neprailgo ir baigėsi laimingai.

Votyvos šv. Mišias aukojęs Palangos dekanato dekanas klebonas kan. Algis Genutis pamoksle priminė, kad tikinčiųjų garbinamą Žemaičių Kalvarijos Švč. M. Marijos Apsilankymo Bazilikos pagrindiniame altoriuje esantį Marijos Krikščioniškų Šeimų Karalienės paveikslą leista vainikuoti Popiežiaus pašventintu vainiku, kalbėjo apie katalikiškų šeimų krikščioniškų tradicijų išsaugojimo reikšmę. Dabar, kai pamirštama tėvų pareiga perduoti savo vaikams ir vaikaičiams tikėjimą lankant sekmadieniais bažnyčią, tikėjimo saugojimas šeimose lieka ypač svarbus – tokia buvo pagrindinė kan. A.Genučio pamokslo mintis.

Sumos šv. Mišias aukojęs vyskupas Juozas Tunaitis savo pamoksle plėtojo Dievo meilės žmonėms temą. Ganytojas citavo Kristaus pasakytus žodžius, kad „jus (kaip apaštalus ir kaip išpažįstančius Kristų) pažins, kad esate mano mokiniai, iš to, jei mylėsite vienas kitą“ ir „kas iš to, jei aš turėsiu galią stumdyti kalnus, bet neturėsiu meilės“, aiškiai rodančius pareigą tikintiesiems mylėti vienas kitą, gerbti juos, jų įsitikinimus, nuomones ir pan.

Po šv. Mišių Palangos dekanato ir kiti atlaidų dalyviai, vadovaujami Telšių vyskupo Jono Borutos, išėjo iškilminga procesija į Kryžiaus kelio kalnus. Dvi su puse valandos procesijoje išlaikė ne visi, bet reikia pasakyti, kad net garbingo amžiaus sulaukę moterys ir vyrai pasirodė stipresni už kai kuriuos jaunesnius. Nepajėgusieji eiti septynis kilometrus besitęsiančias Kryžiaus kelio stotis apėjo trumpoje procesijoje bažnyčioje, vadovaujami vyskupo J.Tunaičio.

Į namus Palangos tikintieji grįžo linksmi, dainuodami patriotines dainas ir net, galbūt pakylėti vysk. J.Tunaičio žodžių, dainas apie meilę. Ir vėl visus gera nuotaika sužavėjo B.Gylienė. Visi kelionėje dalyvavusieji buvo dėkingi kan. A.Genučiui ir kitiems vadovams, suteikusiems galimybę dalyvauti garsiuosiuose Žemaičių Kalvarijos atlaiduose.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija