Atnaujintas 2006 liepos 21 d.
Nr.55
(1455)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Libanas liepsnoja

Dešimtys tūkstančių užsienio šalių ir Libano piliečių po besitęsiančių Izraelio oro atakų bėga iš Libano. Sprendžiant iš Izraelio vadovų pareiškimų, atakos prieš Libaną ir jame esančias „Hizbollah“ organizacijos bazes bus tęsiamos. Į Briuselį su ES vadovais tartis atvykęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Ananas pasiūlė įvesti į Libano ir Izraelio pasienį tarptautines pajėgas, kad būtų sustabdytas konfliktas. Izraelio vicepremjeras Šimonas Peresas gana skeptiškai vertino JT generalinio sekretoriaus pasiūlymą ir priminė, kad tokios pajėgos į Libaną jau buvo įvestos, tačiau jos buvo bejėgės sustabdyti „Hizbollah“ teroristus.

Nepaisant Izraelio atakų, „Hizbollah“ toliau apšaudo raketomis Šiaurės Izraelio teritoriją, ypač trečiąjį pagal dydį Haifos miestą. Izraelio ir kitų šalių duomenimis, „Hizbollah“ Libane turi 10-15 tūkst. raketų, pagamintų Sirijoje ir Irane.

Aukšti Izraelio valdžios pareigūnai pareiškė, kad „Hizbollah“, pagrobusi du Izraelio karius ir išprovokavusi konfliktą, vykdo Irano užduotį atitraukti pasaulio dėmesį nuo Teherano vykdomos branduolinio ginklo gaminimo programos. Tokios prielaidos pasigirdo ir kitų šalių sostinėse. Baiminamasi, kad karinis konfliktas gali išsiplėsti, todėl labiausiai bijomasi didžiulio naftos kainų šuolio. Jau dabar naftos kaina nuolat kyla. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje litras benzino ir dyzelino jau kainuoja beveik vieną anglų svarą (5,0227 lito).

Tuo tarpu JAV prezidentas, grįžęs iš Didžiojo aštuoneto susitikimo Sankt Peterburge, vėl pakartojo savo teiginį, kad Izraelis turi teisę gintis. O JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais paneigė pasirodžiusius pranešimus, kad ji skubiai rengiasi vykti į Artimuosius Rytus. Pasak K.Rais, kol kas tokia kelionė jos planuose nenumatyta.

Savo ruožtu įsiliepsnojus naujam karui Libane, tam tikrų dividendų tikisi išpešti ir Rusija. Aukšti Kremliaus pareigūnai jau skelbia, kad Rusija pasirengusi pasiųsti savo karius į tarptautines „stabilizavimo pajėgas“. Sprendžiant iš Rusijos žiniasklaidos pranešimų, Kremlius svarsto galimybę pasiųsti į Artimųjų Rytų rajoną savo karo laivus. Maskva, kuri tikisi sureikšminti savo vaidmenį Artimuosiuose Rytuose, skubiai pasiuntė į neramų regioną užsienio reikalų ministro pavaduotoją Aleksandrą Saltanovą, kuris pareiškė, kad Rusija ragins pritarti JT pajėgų įvedimui į Pietų Libaną. Tačiau nei A.Saltanovas, nei kiti Kremliaus atstovai nekomentavo JT generalinio sekretoriaus K.Anano pareiškimo, kad Libano vyriausybė, o ne numatomos tarptautinės pajėgos turėtų nuginkluoti „Hizbollah“ ginkluotės formuotes. Nežinia, ar K.Ananas toks naivus, ar tokiu dedasi. Juk Libano kariuomenė labai silpna ir jai net nėra ko galvoti apie „Hizbollah“ smogikų nuginklavimą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija