Atnaujintas 2006 liepos 26 d.
Nr.56
(1456)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Skambėjo „Dzūkų godos“

Rūta Averkienė

Merkinės jaunimo etnokultūros
klubo „Kukumbalis“ dainininkų koncertas

Koncertuoja Puvočių
kaimo etnografinis ansamblis

Koncertuoja Alytaus jaunimo centro
vaikų folkloro ansamblis „Kupolėlis“

Liepos 5-6 dienomis Varėnoje ir Merkinėje vyko tarptautinis Alytaus apskrities folkloro ansamblių festivalis „Dzūkų godos–2006“. Merkinėje buvo paminėta bei švenčiama ir Mindaugo karūnavimo-Valstybės diena.

Festivalio atidarymas vyko prie Varėnos rajono savivaldybės. Jį pradėjo Žiūrų kaimo etnografinio ansamblio vadovė ir liaudies dainų atlikėja Marcelė Paulauskienė, padainavusi senovinę dzūkišką dainą. Visus, susirinkusius į „Dzūkų godas“, pasveikino rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis.

Šventę tęsė Žilinų pagrindinės mokyklos mokytojų folkloro ansamblio, Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Serbenta“, Nedzingės laisvalaikio ir pramogų centro folkloro ansamblio, Žiūrų kaimo etnografinis ansamblio koncertas.

Šiemetės „Dzūkų godos“ sulaukė svečių iš Latvijos ir Lenkijos. Jaunimo folkloro ansamblio „Upyte“ (Latvija) merginos žavėjo klausytojus senomis Latgalos krašto dainomis, o ansamblio vaikinų šokis sulaukė gausių aplodismentų. Latvių pasirodymo programą lietuviškai vedė ir lietuviškai savo eiles skaitė pirmasis „Upytes“ ansamblio vadovas Ontonas Slišanas. Gerą visų susirinkusiųjų nuotaiką kėlė liaudies muzikos kapelos „Jarzenbiny“ iš Gižycko (Lenkija) atliekama muzika. Koncertuojant antrajam kolektyvui iš Gižycko, kantri muzikos ansambliui „Cuontry lec“, šokti pradėjo ne tik vaikai, bet ir suaugę.

Antrą dieną festivalis tęsėsi Merkinėje.

Prie Merkinės kraštotyros ir genocido muziejaus dzūkiška daina koncertą pradėjo Judita Jakubavičiūtė. Visus susirinkusius pasveikino Merkinės seniūnijos seniūnas Gintautas Tebėra.

Miestelio gyventojai ir svečiai klausėsi Merkinės laisvalaikio ir pramogų centro folkloro ansamblio, Puvočių kaimo etnografinis ansamblio, Merkinės jaunimo etnokultūros klubo „Kukumbalis“, folkloro ansamblių iš Alytaus apskrities – Alytaus jaunimo centro vaikų folkloro ansamblio „Kupolėlis“ ir Druskininkų kultūros centro folkloro ansamblio „Stadalėlė“, svečių iš Latvijos ir Lenkijos.

Valstybės dienos proga Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centre buvo atidaryta Zakavolių ir Pelekiškių kaimų bendruomenės narių tautodailės darbų paroda.

Po parodos atidarymo ilga „Dzūkų godose“ koncertavusių ansamblių dainininkų ir šokėjų eisena su daina ėjo prie piliakalnio.

Šventės dalyvius pasveikino rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša. Prie uždegto šventės laužo piliakalnio papėdėje vyko ir festivalio „Dzūkų godos“ uždarymo vakaronė. Kartu su žiūrovais dainavo, juos šokdino šventėje dalyvavę rajono, Alytaus apskrities ir svečių iš Latvijos bei Lenkijos ansambliai, Merkinės laisvalaikio ir pramogų centro kapela „Vienaragis“.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija