Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Padėkime vieni kitiems būti Dievo žmonėmis

Vyskupas Rimantas Norvila laimina
į Lazdijų Šv.Onos bažnyčią
susirinkusius tikinčiuosius

Lazdijai. Šiais metais suaktyvėjo šv. Onos parapijos dvasinis ir sielovadinis gyvenimas. Ypač tarp jaunimo. Jau nuo ankstyvo pavasario vedant parapijos Eucharistijos dienas, vėliau dekanato Eucharistinį kongresą vis daugiau jaunimo įsitraukė į Bažnyčios veiklą, sąmoningai pajuto asmeninio tikėjimo svarbą savo gyvenime. Daug gražių įspūdžių jie parsivežė iš Vilkaviškio vyskupijos IV Eucharistinio kongreso. Daugiau tėvelių atsivedė vaikai į Pirmosios Komunijos šventę. O liepos 23-iąją bažnyčia vėl pasipuošė įvairiaspalvių gėlių puokštėmis, jaunų širdžių šviesa. Šią dieną 70-iai jaunuolių vyskupas Rimantas Norvila suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Ganytojas aukojo šv. Mišias ir kvietė kartu melstis, kad jaunuoliai visoje savo žemiškoje kelionėje išliktų mylimi Dievo ir žmonių. Vyskupas, sakydamas homiliją, sekmadienio Evangelijos žodžius prilygino šių dienų realybei. Kai apaštalai Galilėjos ežeru, kuris yra maždaug septynis kartus didesnis už Dusios, išplaukė valtimi į negyvenamą nuošalią vietą pailsėti, žmonės juos aplenkė ir pirma jų pasiekė tą vietą. ,,Išlipęs į krantą, Jėzus pamatė didžiulę minią, ir jam pagailo žmonių, nes jie buvo tarsi avys be piemens“ (Mk 6, 34). Žmonėms reikėjo tikėjimo sustiprinimo. Jo ne mažiau reikia ir šiandien. Žmogus, rūpindamasis kasdieniais reikalais, turi prisiminti, kad jis yra Dievo vaikas. Vysk. R.Norvila priminė, kaip trokšta žmogus, kada trūksta vandens. Kaip vysta medžiai ir augalai, stokodami lietaus. Šias atgaivos priemones palygino su teikiama Dievo malone žmogui. Jos labai reikia, kad žmogus neštų gerus vaisius. Sutvirtinimo sakramentas yra praturtintas Šventosios Dvasios dovanomis. Ji žmogui suteikia galimybę daug plačiau skleisti gėrį. Ganytojas pabrėžė, kad labai svarbu, jog žmogus pats pasiruoštų, apsispręstų tas dovanas priimti laisva valia. Mes negalime pamatyti Šv. Dvasios dvelkimo, bet galime jausti jos rezultatus. Kiek daug yra gyvenime blogio: šeimose – pyktis, neapykanta, neištikimybė, žmonės yra savanaudžiai, išdidūs. Blogis persiduoda per kitus žmones, net ir tuos, kurie yra tikintys. Piktoji dvasia skatina blogį, net iki apsėdimo. Žmones sumuša, užmuša, veda į savižudybę. Ji, užvaldžiusi kūną, siekia užvaldyti ir sielą, kad žmogų nuneštų į blogio karalystę. Nėra tarpinio kelio, yra blogio ir gėrio kelias. Vyskupas kvietė maldininkus skaityti katalikišką literatūrą, sekmadieniais dalyvauti šv. Mišiose, siekti gyventi pagal Dešimt Dievo įsakymų.

Šv. Mišiose maldavimus skaitė ir atnašas nešė pasiruošęs priimti Sutvirtinimo sakramentą jaunimas. Buvo atnaušaujamos gėlės, kaip padėka Dievui; žvakės – meldžiant Dievo jų šviesa užpildyti tikinčiųjų širdis; duonos kepalas – kaip žmogaus darbo ir bendravimo su Aukščiausiuoju ženklas; vynuogės – vynmedžio ir jo šakelių, duodančio vaisių, Dievo ir žmogaus junginys, jaunuolių užrašytos mintys, prašant Apvaizdos malonių; duona ir vynas, Eucharistijos metu tampantys Kristaus Kūnu ir Krauju.

Ganytojas, suteikęs gausiam būriui tikinčiųjų Sutvirtinimo sakramentą, pasveikino juos, jų šeimas ir palaimino visus maldininkus. Vysk. R.Norvilai sutvirtinamųjų ir jų tėvų vardu buvo pareikšta padėka ir įteiktos gėlės.

Parapijos klebonas kun. teol. mgr. Gintaras Urbštas papasakojo, kad ši šventė – tai ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas: jo, tikybos mokytojų, pačių sutvirtinamųjų ir jų tėvų. Šiam svarbiam įvykiui jaunimas ruošėsi jau nuo sausio mėnesio. Šeštadienį vyko susitaikinimo pamaldos. Gėlių žiedai prie altorių – tai sutvirtinamųjų dovana.

Padėkime vieni kitiems būti Dievo žmonėmis.

Alvyra Grėbliūnienė

Valdo Vabuolo nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija