Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Brangi šventė

Baisogalos bažnyčioje
per Pirmosios Komunijos šventę

Kas gali pamiršti Pirmosios Komunijos šventę?

Dievo namuose gausybė gėlių, ant altorių dega žvakelės, vargonų muzika, šventos giesmės, baltos suknelės, rūtų vainikėliai, žvakelės ir rožiniai rankose. Berniukai ir mergaitės pasitempę kaip niekad – laukia susitikimo su brangiuoju Svečiu. Šventiškas jaudulys ir padrąsinantys tėvelių žvilgsniai… Kaip gražu, šventa ir didinga!


Lenk medį, kol jaunas

Dabar niekas nedraudžia lankyti bažnyčios, yra tikybos pamokos. Mokiniai aiškina, kad jos nuobodžios, neįdomios. Šv. Mišiose taip pat sunku išbūti nepaplepėjus, nekumštelėjus draugui į šoną, nepatampius mergaičių už kasų. Ar galime lyginti cirką ir tikybos pamokas, smagų filmuką ir šv. Mišias bažnyčioje? Dabar vaikai negali priimti Pirmosios Komunijos, jei nelanko tikybos pamokų. Tad jie metus kitus lanko tikybos, o paskui mieliau renkasi etikos pamokas.


Skruzdėliuk, galiūne mažas…

Man visi birželiai gražūs,

Tarsi mylimi vaikai, -

Skruzdėliuk, galiūne mažas,

Tu visiems mums patikai:

 

Griebęs darbą pagal svarbą

Vasaros žaliam glėby,

Nedvejoji – „arba – arba“,

Net prieš rąstą nedrebi.

 

Man visi birželiai gražūs,

Juos paglostau, lyg vaikus,

Nes Gyvenimo peizažuos,

Laikas vasaros – puikus!

Nuo horizonto atsispyrusi saulė pačius pirmuosius spindulius – žaižarėlius liejo į Saulėtekio taką, iš kurio išniro ir vasariškai darbšti palangiškė – visada mandagios Smilčių pradinės mokyklos auklėtinės Samantos mamytė, Grūšlaukėje gimusi Reda.


Eikime Dievo nurodytu keliu

Perskaičiau „XXI amžiuje“ (Nr.49, birželio 28 d.) išspausdintą arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus laišką Popiežiui „Naujų iššūkių akivaizdoje“ ir kilo mintis pareikšti savo nuomonę, kodėl Lietuvos bažnyčiose šv. Mišiose dalyvauja tik apie 10 proc. katalikų.


Kaip buvo statoma Radviliškio bažnyčia

Lankstukas su Radviliškio
Švč. M.Marijos Gimimo
bažnyčios ir varpinės paveikslu

Radviliškio Švč. M.Marijos Gimimo bažnyčia skaudžiai nukentėjo Antrojo pasaulinio karo metu, 1944 metais, kada frontas pasiekė Radviliškio miestą. Buvo mestos bombos ant medinės bažnyčios, ir ji sudegė. Varpinė, kuri buvo šalia, išliko liudyti didingos praeities. Bažnyčia buvo įrengta parapijos salėje, kuri buvo prailginta ir pakeltos lubos.


Pluoštelis kybartietės prisiminimų

Perskaičiusi Kybartų Eucharistinio Išganytojo bažnyčios varpų šventinimo aprašymą „Suskambo bažnyčios varpai“ „XXI amžiuje“ (Nr. 52, 2006 07 07) labai susigraudinau, kad nebuvau toje šventėje, o lyg ir privalėjau būti. Nežinau, ar nepastebėjau informacijos prieš šį įvykį, ar jos iš viso nebuvo spaudoje. Beveik visada plačiai aprašomos įvykusios šventės, bet informacija iki jų labai „šlubuoja“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija