Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Sosto įpėdinis – kalėjime

Italijos karališkosios dinastijos atstovas, sosto įpėdinis Savojos princas Viktoras Emanuelis tapo pačiu garsiausiu Italijos kaliniu. Kaip rašo Italijos spauda, dar visai neseniai princas mėgavosi brangiais kokteiliais ir vynais garsiame Leko kurorte šalia Komo ežero, o dabar sėdi Pietų Italijos miesto Potencos kalėjimo kameroje be kondicionuoto oro ir kitų civilizacijos patogumų. Ne tik sėdi, bet ir atsako į tardytojų klausimus, kurie įtaria princą glaudžiais ryšiais su mafija. Sosto įpėdinis princas Viktoras Emanuelis, kuriam neseniai sukako 69-eri, buvo priverstas pakeisti savo karališkuosius apartamentus į Potencos kalėjimo kamerą. Jo aukštybei pateikti labai rimti kaltinimai: dalyvavimas nusikalstamoje organizacijoje, vykdžiusioje nelegalią prekybą žaidimo automatais, korupcija, reketavimas, dokumentų klastojimas, taip pat suteneriavimas. Pagaliau jis kaltinamas artimais ryšiais su Sicilijos Koza Nostros mafijos „krikštatėviais“. Sprendžiant iš kaltinimų, Savojos princas kuravo merginų iš Rytų Europos šalių pristatymą į kazino ir kitus lošimo namus, kur jos tapdavo prostitutėmis. Karališkosios personos „juodųjų reikalų“ tyrimas buvo pradėtas dar prieš dvejus metus, apklausiant vieną kyšininką, kuris bandė papirkti Potencos miesto valdininką. Palaipsniui policija, pradėjusi šio reikalo tyrimą, prisikasė ir iki princo Viktoro Emanuelio bei jo bendrininkų. Per tuos dvejus metus policija įdėmiai sekė princą: klausėsi jo telefoninių pokalbių, vaizdo juostomis fiksavo jo susitikimus su įvairiais nusikalstamo pasaulio žmonėmis. Taigi tyrėjai sukaupė daugiau kaip du tūkstančius puslapių įvairios medžiagos, rodančios apie Viktoro Emanuelio glaudžius ryšius su mafija ir kitais nusikalstamo pasaulio elementais. Kartu su Savojos karališkosios dinastijos atstovu toje byloje pateikti kaltinimai dar kelioms dešimtims žmonių, iš kurių trylika jau areštuoti. Įdomu, kad priklausymu šiai nusikalstamai grupuotei įtariamas dar vienas „mėlynojo kraujo“ atstovas – buvęs Bulgarijos caras ir premjeras Simeonas Saksburgietis. Tyrimas vyksta ir dėl sosto įpėdinio Viktoro Emanuelio sūnaus, kuris kaltinamas vienos interneto svetainės, kuri skelbė ne itin palankią informaciją apie karališkąją šeimą, blokavimu. Kaip teigia Potencos miesto teisėsaugos pareigūnai, surinkta kaltinamoji medžiaga rodo, kad princas gali praleisti už grotų visą savo likusį gyvenimą.

Aišku, Viktoras Emanuelis ir visas būrys jo pasamdytų garsių advokatų tai supranta. Ir todėl advokatai pakeitė savo ankstesnę gynybos taktiką. Jeigu iš pradžių princas kategoriškai neigė savo ryšius su nusikalstamu pasauliu ir atmetė visus, be išimties, kaltinimus, tai, vos kelias dienas praleidęs už grotų visiškai nepriimtinose sosto įpėdiniui sąlygose, jis jau tapo ne toks kategoriškas, labai noriai ėmė bendrauti su tardytojais ir pareiškė, jog pasirengęs išsamiai atsakyti į bet kokius jam pateikiamus klausimus.

Beje, Viktoras Emanuelis jau ne pirmą kartą atsidūrė teisėsaugos akiratyje. 1978 metais prie Prancūzijos salos Korsikos krantų ginčo savo jachtoje metu jis užmušė žmogų. Kaip vėliau buvo skelbiama, „dėl neatsargaus elgesio“. Tačiau princas vis dėlto buvo nubaustas ir pusę metų praleido kalėjime už neteisėtą ginklo laikymą. Be to, praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje Viktoras Emanuelis, kaip garsiosios masonų ložės P-2 narys, buvo įtariamas prekyba ginklais ir ryšiais su kai kuriomis radikaliomis organizacijomis.

1946 metais Viktoras Emanuelis su savo tėvu paskutiniuoju Italijos karaliumi Umbertu II paliko Italiją. Tai atsitiko po tais pačiais metais surengto visuotinio referendumo, kuriame respublikos šalininkai surinko kiek daugiau balsų už monarchijos šalininkus. Už respubliką balsavo 12717923 žmonės, už monarchiją – 10719284. Pažymėtina, kad Pietų Italijos sritys – Apulija, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija, Sardinija – balsavo už monarchiją. Karalius Umbertas II buvo priverstas palikti šalį ir su šeima įsikūrė Šveicarijoje, kur ir gyveno iki 2003 metų. Grįžti į tėvynę princas Viktoras Emanuelis galėjo tiktai 2003-iaisiais, kai premjero Silvijo Berluskonio vyriausybė panaikino draudimą, neleidžiantį karališkosios šeimos nariams atvykti į Italiją.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija