Atnaujintas 2006 rugsėjo 1 d.
Nr.65
(1465)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Jie nepasikeitė

Oficialiojo Kremliaus atstovai nekomentavo prieš penkiolika metų įvykusio ir žlugusio rugpjūčio pučo, po kurio pralaimėjimo labai greitai žlugo ir Sovietų Sąjungos imperija. Skirtingai nuo V.Putino administracijos, kai kurie Rusijos laikraščiai uždavė vadinamojo Valstybinio ypatingosios padėties komiteto (GKČP) nariams du klausimus:

1. Jeigu tada GKČP būtų laimėjęs, kokia, jūsų nuomone, šalis būtų dabar?

2. Ko jūs gailitės ir kur buvo padaryta klaida?

Kartu laikraščio „Moskovskij komsomolec“ apžvalgininkas Michailas Romanovas pažymėjo, jog jeigu 1991 metų rugpjūčio pučas nebūtų įvykęs, tai buvusi Sovietų Sąjunga dabar vadintųsi Suverenių valstybių sąjunga – SSG. Tiesa, pabrėžiama, kad toje „suverenių valstybių sąjungoje“ „Pribaltikos“ vis tiek nebūtų. Štai ką atsakė į tuos klausimus generolas Valentinas Varenikovas, 1991 metais buvęs gynybos ministro pavaduotojas ir SSRS sausumos kariuomenės vadas, dabar Valstybės Dūmos deputatas:

1.Tai būtų buvusi puiki, klestinti šalis! Aš net neatmetu galimybės, jog net su kai kuriais kapitalizmo elementais. Štai Den Siaopinas Kinijoje puikiai pasinaudojo A.Kosygino (buvusio SSRS premjero – P.K.) darbais. Juk Kinijoje buvo ne tik Gosplanas, bet ir kai kurie valdymo elementai buvo atiduoti amatininkams ir privatininkams. O juk tai beveik kapitalizmas. Ir kas gi atsitiko? Kinija klesti. Jeigu prieš 15 metų būtume parodę tvirtą ryžtą, taip pat dabar gyventume ir mes.

2. Mus, GKČP narius, žurnalistai dažnai kaltina vos ne mirtinomis nuodėmėmis: esą tai mes kalti, kad buvo pralietas kraujas. Bet juk mane išteisino net trys teismai. Aš absoliučiai nieko nesigailiu: GKČP buvo legitimus organas. O gailėtis privalo M.Gorbačiovas: jis sėdėdamas Kremliuje puikiausiai žinojo, kad suokalbininkai susirinko Belovežo girioje (B.Jelcinas, Ukrainos ir Baltarusijos vadovai L.Kravčiukas ir S.Šuškevičius – M.B.). Tada ir reikėjo juos visus tris areštuoti.

Dmitrijus Jazovas, 1991 metais – SSRS gynybos ministras, dabar Rusijos gynybos ministerijos konsultantas:

1. Manoma, jog, laimėjus GKČP, būtų buvusi galinga ir nenugalima SSRS.

2. Gailiuosi tiktai to, kad nebeliko šalies, o liko tiktai kažkokia nuograuža. Jokių klaidų aš nepadariau. Pagaliau perskaitykite A.Jakovlevo knygą „Karti taurė apie tai, kaip SSRS prasidėjo „perestroika“. Jis ten atvirai rašo, jog Amerika skyrė trilijoną dolerių tam, kad pakeistų sovietinį režimą.

Olegas Šeninas, 1991 metais – SSKP vadovas, dabar savanoriško nepolitinio tarptautinio komunistų partijų susivienijimo pirmininkas:

1.Šalis dabar būtų be prostitucijos, korupcijos, skurdo ir karų. Išdavikas M.Gorbačiovas dabar šūkauja ant kiekvieno kampo, kad jis planavo pasirašyti sąjunginės valstybės sutartį. Jis meluoja! Toje planuotoje struktūroje nebuvo nė žodžio pasakyta apie socializmą, vadinasi, M.Gorbačiovas ir jo klika planavo visiškai kitokią šalį. Prie to ir atėjome: vos vos laikomės, kad nenuskęstume, vien tiktai dėl naftos kainų.

2.Gailiuosi, jog buvau nepakankamai ryžtingas ir griežtas. Taip pat, jog nepriėmiau pasiūlymo vadovauti GKČP. Mes galėjome su labai nedidelėmis aukomis išgelbėti šalį. Mes to nepadarėme, todėl žlugimo atveju aukų buvo be galo daug.

Olegas Baklanovas, 1991 metais – SSRS gynybos tarybos pirmininko pavaduotojas. Dabar – Rusijos ir Ukrainos tautų draugystės ir bendradarbiavimo draugijos pirmininkas:

1.Šalis būtų nepraradusi 100 milijonų savo piliečių. Pietų Sibiras nebūtų atitekęs Kazachstanui. Juodosios jūros pakrantė ir Krymas taip pat būtų mūsų. Ir mūsų valstybė tikrai neegzistuotų kaip vien žaliavų tiekimo priedėlis.

2.Gailiuosi, kad grupelei išdavikų – Gorbačiovui, Ševardnadzei, Jakovlevui ir panašiems – pavyko uzurpuoti valdžią SSKP politbiure. Tai jie savo intrigomis atvedė prie to, kad sistema buvo sulaužyta. Gailiuosi, jog tuo metu neišdaužiau kai kam „snukių“.

Kiti GKČP nariai mano panašiai kaip ir minėtieji. Štai 1991 metais buvęs SSRS KGB viršininkas Vladimiras Kriučkovas, dabar Informacinės-analitinės struktūros „Region“ šefas. Ši organizacija yra saugumo tarybos „Sistema“ smegenų centras.

Vasilijus Starodubcevas, 1991 metais buvęs SSRS valstiečių sąjungos pirmininkas. Dabar – Rusijos agropramonininkų sąjungos pirmininkas.

Aleksandras Tiziakovas, 1991 metais buvęs Valstybinių įmonių ir pramonės, statybos, ryšių objektų prezidentas. Dabar – Kalinino mašinų gamyklos direktorius, vienas iš „Patriotų sąjungos“ bloko lyderių.

Genadijus Janajevas, 1991 metais buvęs SSRS viceprezidentas, rugpjūčio pučo metu – GKČP vadovas. Dabar – veteranų ir invalidų „Tėvynė ir garbė“ komiteto pirmininkas.

Valentinas Pavlovas, 1991 metais – SSRS ministras pirmininkas. Mirė 2003 metų kovo mėnesį.

Borisas Pugo, 1991 metais – SSRS vidaus reikalų ministras. Nusišovė pralaimėjus pučui.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija