Atnaujintas 2006 rugsėjo 6 d.
Nr.66
(1466)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Atėjo rugsėjis

Lietuvių diplomato žmonos misija

„Muzika be sienų“ – glaudus menininkų bendradarbiavimas

Meną jaučiantys rankomis

Jis budėjo Tėvynės sargyboje...

Čiurlioniškos mano vizijos

Pakelti ir nešti ant pečių Dievo uždėtą kryžių

Garsių Lietuvos rašytojų antrieji pašaukimai

Gerumas ir pavojai

Gerovė pagal naująją koaliciją

Odė baudžiauninkams ir katinui Bazilijui

Raganiškės įspūdžiai provokuoja diskusiją

Rusų oligarchų išdaigos pasaulyje... ir Lietuvoje

Neslepiamas susierzinimas

Pasipriešinimo kovos sūkuriuose

Krikščioniškosios politikos elementų aptarimas

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI susitiko
su Vokietijos kanclere Angela Merkel
AP nuotrauka

Pripažįstamas Popiežiaus autoritetas

Rengdamasis netrukus įvyksiančiam antrajam vizitui į tėvynę Vokietiją, popiežius Benediktas XVI savo vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe, netoli Romos, susitiko su tos šalies vyriausybės vadove kanclere Angela Merkel. Šis rugpjūčio 28 dieną vykęs susitikimas susilaukė plataus dėmesio katalikiškuose sluoksniuose dėl svarstytų Bažnyčiai rūpimų temų tiek tarptautinės, tiek ir didžiausios Europos Sąjungos šalies nacionalinės politikos kontekste. Pažymėtina, kad A.Merkel vadovauja ne tik koalicinei Vokietijos vyriausybei, bet taip pat yra valdančiosios Krikščionių demokratų sąjungos (KDS) pirmininkė. Ši partija tradiciškai palaiko gerus santykius su Katalikų Bažnyčia bei Šventuoju Sostu ir yra svarbi atrama krikščionių socialinio mokymo principų įgyvendinimui.


Prezidentas pasveikino mokinius

Prezidentas Valdas Adamkus
įteikia būsimų piliečių pasus
Raudonės pirmaklasiams

Rugsėjo 1 – osios ir Laisvės dienos proga Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir ponia Alma Adamkienė apsilankė Pagėgių vidurinėje mokykloje. Prezidentas pasveikino mokinius ir pedagogus naujųjų mokslo metų proga. „Šiandien jūs pirmą kartą atverčiate žinių knygą, kuri jus lydės visą gyvenimą“, - sakė šalies vadovas. Kreipdamasis į mokyklos pedagogus, Respublikos vadovas padėkojo jiems už jų nelengvą, bet reikšmingą darbą. „Visais laikais mokytojai dirbo labai svarbų darbą. Nelengva jiems ugdyti jaunąją kartą šiomis besitęsiančios švietimo reformos sąlygomis. Tačiau visi sunkumai yra neišvengiami jaunos demokratinės valstybės kelyje. Tikiu, kad ateities Lietuvoje mokytojo profesija bus labai aukštai vertinama“, - pažymėjo Prezidentas. Šalies vadovas padėkojo vietos bendruomenei, kuri svariai prisidėjo prie šios mokyklos renovavimo.


... Ačiū tai, kurios meilė prikėlė mane iš miego...

Marytė GUSTAINIENĖ,

Kauno „Aušros“ gimnazijos
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Literatūros vakare prie Maironio
kapo dainavo solistė Rita Preikšaitė
(viduryje), eiles skaitė aktoriai
Virginija Kochanskytė (kairėje)
ir Petras Venslovas (dešinėje)

Viešosios įstaigos „Teatro projektai“ kartu su Kauno bendruomenės centru „Girsta“ (pirmininkė Z.Streikienė) parengtas ciklas „Lietuvių literatūros klasikų vakarai Kauno senamiestyje“ sėkmingai įgyvendinamas. Liepos pabaigoje prie Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčios Kauno šviesuomenė žavėjosi aktoriaus Ferdinando Jakšio vaidintu monospektakliu „Vaižgantas“ (pagal K Ostrausko pjesę). Rugpjūčio pabaigoje poezijos mylėtojai rinkosi paminėti didžiojo Lietuvos dainiaus prelato Jono Mačiulio-Maironio prie jo kapo.


Jis budėjo Tėvynės sargyboje...

Robertas Čerškus

Paminklas prie Bražuolės

Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) šiuo metu dirba apie penki tūkstančiai pareigūnų ir tarnautojų. Vidurvasarį, birželio 29 dieną, buvo minima Lietuvos pasieniečių diena. Ši profesinė šventė pirmą kartą Lietuvoje buvo paminėta prieš 84 metus – 1922-aisiais. Po to, kai Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministras Petras Šimkus pasirašė įsakymą kariuomenei, kuriuo įteisino Pasieniečių dieną – birželio 29-ąją – kaip Pasienio pulko šventę.


Anykščių žemėje nepritrūks poetų

Vakaro vedėja Violeta
Juciuvienė ir Algirdas Gogelis

Kaip medis aš, kasmet į melsvą dangų

Šakas iškėlęs saulėn, vėl sulaposiu tavimi.

Žinau, per grubios tokiai meilei rankos -

Tave aš glamonėsiu širdimi...

Tai anykštėno poeto ir režisieriaus Algirdo Gogelio pirmosios poezijos knygos „Tavęs nepasiekę žiedai” ketureilis, kurios pristatymą gražiausioje Anykščių salėje, koplyčioje, organizavo Viešoji biblioteka. Tai jau aštuntoji anykštėnų literatų klubo „Marčiupys” išleista knyga. Šios knygos leidybą parėmė Anykščių rajono savivaldybė.


Politinis bulviakasis bus ilgas ir purvinas

Petras KATINAS

Generalinė prokuratūra pagaliau paskelbė gimtojoje Rusijoje pasislėpusio Darbo partijos, labai neaiškios grupuotės, pasivadinusios populistine, įkūrėjo Viktoro Uspaskicho tarptautinę paiešką. Mūsų prokurorai netgi drįso kreiptis į Rusijos kolegas prašydami teisinės pagalbos. Tokią pagalbą abi valstybės pagal galiojančius susitarimus privalo suteikti viena kitai. Bet žinant, kad Maskva į tokius dalykus nekreipia dėmesio arba bet kokias sutartis interpretuoja savaip, tos pagalbos Lietuvos prokurorai vargu ar sulauks.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija