Atnaujintas 2006 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1467)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Į Lietuvą rengiamasi perkelti prel. M.Krupavičiaus palaikus iš JAV

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2005 metais Lietuvoje įkurta Prelato Mykolo Krupavičiaus įamžinimo visuomeninė iniciatyvinė grupė, kuruojama arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus, SJ, jos vadovas – mons. Lionginas Vaičiulionis (Šilainių Šv. Dvasios parapijos klebonas), Jurgita Daučiūnaitė (referentė), nariai: Kazimieras Kuzminskas (Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas), kan. Deimantas Brogys (Aukštosios Panemunės Švč. M. Marijos Vardo parapijos klebonas, Vilkaviškio vyskupijos Aleksoto dekanas), dr. Aldona Vasiliauskienė (Vilniaus ir Šiaulių universitetų vyr. mokslo darbuotoja), Silvirijus Dangveckas (Lietuvos žemės ūkio ministerijos Infrastruktūros, melioracijos ir kooperacijos departamento direktorius), Andrius Kupčinskas (Kauno miesto savivaldybės tarybos narys), Algimantas Kurlavičius (Kauno miesto savivaldybės tarybos Švietimo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas, Lietuvos žemės ūkio universiteto docentas), Mindaugas Lingė (Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo sekcijos pirmininkas), Stasys Žirgulis (Kauno miesto savivaldybės tarybos Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos pirmininkas), Irena Stasytienė (Prienų rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja), Pranas Povilaitis (Lietuvos krikščionių demokratų išeivijos atstovas).

Svarbiausia iniciatyvinės grupės veiklos kryptis – organizuoti mokslinius prelato M.Krupavičiaus gyvenimo ir veiklos tyrimus, atlikti platų švietėjišką darbą garsinant jo vardą, įvykdyti jo troškimą ilsėtis gimtojoje žemėje – organizuoti palaikų perkėlimą iš Čikagos į Lietuvą.

„XXI amžiuje“ ne kartą aprašyti M.Krupavičiaus atminimui paminėti organizuoti renginiai, jaunimo dviračių žygis, skelbti prelato veiklą analizuojantys straipsniai. Organizuojant prelato palaikų perkėlimą į Lietuvą jau balandžio 3 dieną tuometis ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas pasirašė potvarkį Nr. 61 dėl darbo grupės sudarymo prel. M.Krupavičiaus palaikų iš Jungtinių Amerikos Valstijų parvežimui ir perlaidojimui Kaune, Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios šventoriuje. Grupės darbo vadovė – žemės ūkio ministrė Kazimira Danutė Prunskienė, pavaduotojas – Kauno miesto mero pavaduotojas K.Kuzminskas.

Grupė parengė ir pateikė Lietuvos Respublikos Vyriausybei lėšų prel. M.Krupavičiaus palaikams perlaidoti sąmatą – 98 tūkst. litų. Akcentuota, kad „palaikai iš Čikagos į Lietuvą bus pervežti Amerikos lietuvių lėšomis“. Be to, grupė koordinuoja prel. M.Krupavičiaus palaikų iš Jungtinių Amerikos Valstijų pervežimo ir perlaidojimo organizavimo ir vykdymo darbus.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė (2006 m. birželio 1 d. nutarimas Nr. 515) iš savo rezervo Kauno arkivyskupijos kurijai skyrė 98 tūkst. litų prel. M.Krupavičiaus palaikų perlaidojimo iš Čikagos (JAV) į kapavietę Kauno Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios šventoriuje išlaidoms finansuoti.

Rugpjūčio 31 dieną Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijoje, ministrės K.Prunskienės kabinete, vyko antrasis darbo grupės pasitarimas dėl prel. M.Krupavičiaus palaikų perlaidojimo. Pasitarime dalyvavo minėtos grupės vadovė ministrė K.Prunskienė, grupės vadovo pavaduotojas Kauno miesto vicemeras Kazimieras Kuzminskas, Kauno pirmojo dekanato dekanas, Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius, Kauno Šilainių Šv. Dvasios parapijos klebonas kun. Lionginas Vaičiulionis, Žemės ūkio ministerijos sekretorius Kazys Sivickis, Lietuvos žemės ūkio ministerijos Infrastruktūros, melioracijos ir kooperacijos departamento direktorius S.Dangveckas, Jonas Petrašiūnas, ministrės atstovas spaudai Artūras Vaškevičius ir Šiaulių universiteto vyr. mokslo darbuotoja dr. A.Vasiliauskienė.

Ministrė K.Prunskienė kalbėjo apie prel. M.Krupavičiaus palaikų perlaidojimo Lietuvoje istorinę, dvasinę ir etinę prasmę. Tam būtinas iškilmingas ir pagarbus prelato palaikų sutikimas Vilniaus oro uoste, jų pervežimas į Kauną, pašarvojimas Kauno Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje ir perlaidojimas. Būtina informuoti Prezidentą, Ministrą Pirmininką, Seimo Pirmininką, įvairias institucijas, parengti programą, sutelkti žiniasklaidą, tas visas akimirkas užfiksuoti vaizdo juostose. Perlaidojimas – tai svarbi moralinė, krikščioniška misija ir ji turi pažadinti kuo daugiau asmenų įsitraukti į prel. M.Krupavičiaus pagerbimą.

Apie jau nuveiktus ir atliekamus darbus pasitarimo dalyvius informavo Kauno vicemeras K.Kuzminskas. Taupant valstybės lėšas, į Čikagą vietoj dviejų numatytų asmenų skrido vienas – Kauno pirmojo dekanato dekanas, Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas kun. V.Grigaravičius. Išeivijos lietuviai jau yra pranešę, kad prel. M.Krupavičiaus karstas iš Šv. Kazimiero kapinių Čikagoje bus iškastas rugsėjo 9 dieną ir Švč. M. Marijos Gimimo parapijoje bus aukojamos šv. Mišios, atsisveikinama su prelato palaikais, išlydint juos į Lietuvą. Lietuvoje perlaidojimo paslaugas teiks laidotuvių rūmai „Rimtis“.

Dekanas kun. V.Grigaravičius pripažino, kad kelionė į Čikagą buvo naudinga ir prasminga. Jis supažindino su Čikagoje atliktais darbais. Iki atvykstant dekanui, M. Krupavičiaus palaikų perkėlimo klausimas išeivijoje buvo daugiau kalbų lygmenyje. Netgi iškasti karsto niekas nebūtų galėjęs – pasirodo, reikėjo specialaus giminaičių prašymo. Tad Genovaitė Jarumbavičiūtė rašė tokį prašymą, jis buvo verčiamas į anglų kalbą ir išsiųstas į Čikagą su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos pasirašytu leidimu iškasti prel. M.Krupavičiaus palaikus. Arkiv. S.Tamkevičiaus, SJ, įgaliojimu palaikų perkėlimo klausimais Amerikoje rūpinsis kun. Jaunius Kelpša. O Čikagoje, Šv. Kazimiero kapinėse, esantis paminklas, kainavęs 25 tūkstančius JAV dolerių, liks, tik jame bus iškaltas įrašas, kad palaikai perkelti į Lietuvą. Dekanas informavo, kad kapas bažnyčios šventoriuje jau paruoštas, išbetonuotas, teritorija baigiama tvarkyti. Ant kapo viršaus bus uždėta marmurinė plokštė su iškaltu tekstu.

Kauno vicemeras K.Kuzminskas pristatė preliminarią prel. M.Krupavičiaus palaikų sutikimo ir pervežimo į Kauną programą.

Buvo pasiūlyta kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją, kad ji, turėdama panašių perlaidojimų patirtį, parengtų karsto pasitikimo protokolą.

Tartasi dėl spaudos konferencijos laiko tikslingumo, palaikų pasitikimo Kaune ir pačių laidotuvių. Kauno vicemeras K. Kuzminskas įgaliotas, atsižvelgiant į pasiūlymus, sudaryti perlaidojimo programą.

Pasitarime kalbėta ir dėl mokslinių straipsnių rinkinio „Prelatas Mykolas Krupavičius – dvasininkas ir valstybininkas“ leidybos būtinumo ir galimybių.

 

Krikščionims demokratams ir socialinio mokymo klausimais besidomintiesiems

Rugsėjo 23 dieną Lietuvoje, prie Kauno Prisikėlimo bažnyčios, bus perlaidojami iš Čikagos atvežti prel. M.Krupavičiaus palaikai. Minint pernai pažymėtas šio garbingo Lietuvos žmogaus gimimo 120-ąsias ir mirties 35-ąsias metines, taip pat jo palaikų perlaidojimo proga leidykla „Naujasis amžius“ išleido antrąjį, papildytą ir pataisytą, knygos „Prel. Mykolas Krupavičius“ leidimą. Kviečiame Lietuvos krikščionis demokratus, visus, besidominčius krikščioniškojo socialinio mokymo klausimais, įsigyti šią knygą ir vadovautis savo darbų praktikoje. Prel. M.Krupavičius nuoširdžiai ir ištikimai dirbo Lietuvos labui ir nepriklausomybės metais, ir išeivijoje, ir sunkiausiais savo gyvenimo metais vadovaudamas VLIK’ui.

Knygos kaina atsiimant redakcijoje: perkant individualiai – 5 litai, perkant platinti (ne mažiau 5 egz.) – 4 Lt. Siunčiant nurodytu adresu, prisideda persiuntimo mokestis – apie 2 Lt. Knygynuose – apie 7 Lt. Kreiptis: Papilio g. 5, Kaunas, tel. 8 37 224942, 8 688 25102.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija