Atnaujintas 2006 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1467)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Ignalinos dekanate

Bažnyčios jubiliejus gražiame gamtos kampelyje

Vyskupas Juozas Tunaitis,
monsinjoras Ignas Jakutis
ir tikintieji eina į bažnyčią

Vidiškių bažnyčia
buvo pilnutėlė žmonių

Kryžius, skirtas bažnyčios
jubiliejui pažymėti, ir jo
autorius Raimondas Žievis

Vidiškių seniūnė Vigilija
Matkėnienė džiaugėsi gražiai
atrodančia vietos šventove

Vysk. Juozas Tunaitis
ir kunigai aukoja šv. Mišias
Vidiškių Švč. M. Marijos
Apsilankymo bažnyčioje
jos 100-ųjų metinių
paminėjimo proga

Vyskupas Juozas Tunaitis
teikia Sutvirtinimo sakramentą

Padėkos žodį taria popiežiaus
Benedikto XVI asmeninį
palaiminimą gavęs Ignalinos
rajono meras Bronys Ropė

Kalba Vidiškių parapiją
aptarnaujantis monsinjoras
Ignas Jakutis

Dainuoja etnografinis
ansamblis „Čiulbutė“

VIDIŠKĖS. Įspūdingai graži Ignalinos rajono gamta. Čia tyvuliuoja ežerai, žaliuoja miškai, akį glosto pūpsantys kalneliai. Rugpjūčio paskutinį sekmadienį šio rajono kampelyje, Vidiškėse, vyko didelė šventė. Buvo paminėta miestelio Švč. M. Marijos Apsilankymo bažnyčios 100 metų sukaktis.

Vidiškės senokai žinomos kaip senas dvaras prie Varnio ežero. Prie pat dvaro rūmų stovėjo mūrinė koplyčia, statyta labai seniai. Kai ji netaisoma sugriuvo, ta vieta buvo aptverta medine tvora ir viduryje pastatytas kryžius, kuris tebestovi iki šiol. Prie dvaro rūmų buvo namas kunigui gyventi.

1828 metais dvaro savininkas Jonas Kaminskas pastatė bažnyčią ir jos reikalams paskyrė tris dešimtines, o Rimšėnų kaime užrašė 27 dešimtines žemės. Kunigui išlaikyti kiekvienais metais skirdavo 200 rublių ir duodavo malkų. 1901-aisiais fundatoriaus vaikaitis, taip pat Jonas Kaminskas, su parapijiečiais pastatė mūrinę bažnyčią, kurią 1906 metais pašventino Vilniaus vyskupas Edvardas von der Ropas. Ilgą laiką Vidiškės buvo Daugėliškio parapijos filija. 1921 metais Vidiškėms suteiktos parapijos teisės. Nuo 1968 metų ją aptarnauja mons. Ignas Jakutis.

Švęsti bažnyčios jubiliejaus susirinko tiek žmonių, kad visi sunkiai sutilpo šventovėje. Atvyko ir Vilniaus arkivyskupo augziliaras vysk. Juozas Tunaitis. Prie Vidiškių miestelio ribos garbingą svečią pasitiko Ignalinos dekanas klebonas mons. I.Jakutis, kunigai, tikintieji. Ganytojas su visais noriai bendravo. Giedodami giesmes, visi ėjo į bažnyčią, kuri buvo šventiškai išpuošta.

Kreipdamasis į tikinčiuosius, vysk. J.Tunaitis pabrėžė, jog Vidiškėse vyksta triguba šventė – tai sekmadienis, bažnyčios 100 metų sukaktis ir Sutvirtinimo sakramento teikimas. Ganytojas priminė, kad netoli esanti Palūšės bažnyčia pradėjus kunigauti buvo jo pirmoji darbovietė. Neretai apsilankydavęs Ignalinos bei Vidiškių šventovėse. Atėjusiems į bažnyčią vyskupas linkėjo gyventi dorai, tikėti Dievą. Vysk. J.Tunaitis priminė, jog į iškilmes negalėjo atvykti kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kuris tą dieną lankė Šalčininkėlių šventovę, kurioje daug metų nėra lankęsi Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchai. Tačiau vysk. J.Tunaitis atsivežė pažymėjimų su kardinolo parašais. Jie vėliau buvo įteikti gavusiems Sutvirtinimo sakramentą.

Nuoširdžiai tikinčiųjų sutiktas ir priimtas, vysk. J.Tunaitis teigė, jog žmogaus asmeninis gyvenimas yra kur kas svarbiau nei didžiausi turtai. Mirties valandą teks susimąstyti: kaip pragyvenai savo metus? Maždaug 80 proc. Lietuvoje gyvenančių žmonių save laiko katalikais, tačiau dauguma jų retai užsuka į bažnyčią.

Laukiančiųjų gauti Sutvirtinimo sakramentą buvo tiek daug, jog jų, sustojusių į dvi eiles, buvo per visą bažnyčią iki pagrindinių šventoriaus vartų. Teikdamas palaiminimą, vyskupas sugebėjo kiekvienam jaunam žmogui ką nors gera pasakyti. Paskutinį vasaros sekmadienį Sutvirtinimo sakramentą Vidiškėse gavo net 154 jaunuoliai. Jie buvo susirinkę ne vien iš Vidiškių parapijos.

Baigęs sutvirtinimo apeigas, vysk. J.Tunaitis pristatė Vidiškėse kunigavusius ar iš šios parapijos kilusius dvasininkus. Tarp jų buvo paminėtas dominikonų vienuolis Jonas Dominykas Grigaitis, šiuo metu gyvenantis Vilniuje. Šio 92 metų kunigo pasisakymas sulaukė plojimų. „Vidiškės – pirmoji mano kunigavimo vieta, tai ir kaip mano pirmoji meilė“, – susijaudinęs tarė 83 metų kun. Antanas Dilys, kuris dvasininko kelią tęsia irgi sostinėje. Renginyje dalyvavo ir čia dirbęs mons. Vytautas Pranciškus Rūkas, atvykęs iš Trakų. Iš šios parapijos kilę kunigai Aldas Antanas ir Medardas Čeponiai bei prof. dr. Kazys Meilius.

Popiežiaus Benedikto XVI asmeninį palaiminimą gavo Vidiškių bažnyčia kaip švenčianti 100 metų jubiliejų. Jį priėmė Vidiškių parapiją aptarnaujantis mons. I.Jakutis. Tokį pat savo dvasingo darbo įvertinimą gavo Ignalinos rajono meras Bronys Ropė ir Vidiškių seniūnė Vigilija Matkėnienė. Popiežiaus suteiktus apdovanojimus įteikė vysk. J.Tunaitis. Padėkos žodį tarė meras. Jis mons. I. Jakučiui įteikė menišką taurę.

Visi išėjo į šventorių, prie didingo kryžiaus, pastatyto brandžiam bažnyčios jubiliejui pažymėti. Kryžių šventino vysk. J.Tunaitis. Kalbėjo ir kryžiaus autorius Raimondas Žievis. Nagingas rankas turintis vyras už paramą dėkojo miškų urėdijai, seniūnei, visiems, kurie prisidėjo prie kryžiaus pastatymo. „Aš myliu Vidiškį“, – susijaudinęs tarė medžio drožėjas.

Seniūnė V.Matkėnienė dėkojo mons. I.Jakučiui už jo rūpinimąsi Vidiškių bažnyčia. Meras B.Ropė priminė, jog rengtis bažnyčios jubiliejui pradėjo prieš porą metų. Tokiai sukakčiai norėjo ją matyti atjaunėjusią. Kryžiaus statybai dalį lėšų skyrė rajono savivaldybė. Dabar jis puošia ne tik šventovę, bet ir pačias Vidiškes.

Buvo pranešta, kad Vidiškių vidurinei mokyklai suteikta teisė vadintis gimnazija. Jos direktorė Jūratė Sveikauskienė sakė, jog XX amžiuje šviesiausiais žmonėmis kaime buvo laikomi kunigas, gydytojas ir mokytojas. Pedagogė vylėsi, kad jie ir toliau liks tokie pat gerbiami.

Padėkos žodį susirinkusiems šventoriuje tarė Ignalinos dekanas mons. I.Jakutis. Jis džiaugėsi, kad iš Vidiškių parapijos kilę kunigai nepamiršta savo šventovės, rūpinasi ją padaryti gražesnę. Kartą netgi čia rado besidarbuojantį Naujojo Daugėliškio kleboną kun. A.A.Čeponį. Ignalinos klebonas prisiminė, jog sovietiniais metais Vidiškių bažnyčią norėta uždaryti, tačiau jam pavyko šventovę atkovoti. Monsinjoras dėkojo medžio meistrui R.Žieviui už jo padarytą kryžių.

Kalbėjo „Norfos“ labdaros fondo, kuris yra Gruzdžiuose (Šiaulių r.), vadovas Jonas Dundulis. Jis pasakojo, kaip viena parapijietė, vardu Laimutė, surado šį fondą ir kreipėsi į jį pagalbos. Šis neatsisakė paremti Vidiškių bažnyčios. J.Dundulis mons. I.Jakučiui įteikė juodosios keramikos žvakidę ir leidinuką apie Gruzdžius. Gerų darbų, kad patraukliai atrodytų Vidiškių bažnyčia, organizatorė Laima Šapokienė sakė: „Yra 309 aukotojai, 310-asis – klebonas, 311-oji – Vidiškių seniūnija“.

Šventės dalyviai klausėsi vietos etnografinio ansamblio „Čiulbutė“ dainavimo. Savo meninius gabumus rodė Vidiškių gimnazijos moksleiviai. Miela buvo viešėti Vidiškėse, kur graži gamta ir malonūs žmonės.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija