Atnaujintas 2006 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1467)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Klaidos, darytos Atgimimo metu

Perskaitęs „XXI amžiuje“ Algimanto Kojelio straipsnį „Seku, seku pasaką“, visiškai pritariu išsakytoms jo mintims. Prisimenu, kai buvau išrinktas Panevėžio miesto tarybos deputatu. Tada mus rėmė Lietuvos Sąjūdis.

Tais pakiliais pirmaisiais metais buvo naikinami kolūkiai, kuriamos bendrovės, labai sunkiai grąžinamos savininkams žemės... svetimose valdose. Blogiausia, kad tuo metu pasinaudojant suirute buvo daug išvogta kolūkių turto, nes visiškai nebuvo kontrolės.

Tada per buvusių partizanų pasitarimą aš, kaip deputatas, buvau įgaliotas kreiptis į Vytautą Landsbergį, kad jis priimtų mūsų šešių asmenų delegaciją. Kaip tik pasitaikė tam tinkamas momentas – V.Landsbergis atvažiavo į susitikimą su Panevėžio miesto tarybos deputatais. Mes iš anksto turėjome sudarę savo pasiūlymų sąrašą, planą ir net ką paskirti bendrovių vadovais. Kadangi tuo laiku naikinamų kolūkių turtas buvo ypač grobstomas, tai mes pasiūlėme iš buvusių partizanų ir šaulių sudaryti ginkluotas grupes, atlikti kolūkiuose išsamią inventorizaciją ir organizuoti apsaugą. Be to, siūlėme, kad organizuojamose bendrovėse vadovais būtų skiriami mūsų rekomenduojami asmenys, o ne buvę kolūkių pirmininkai, ypač kurie priklausė komunistų partijai. V.Landsbergis padėkojo ir tą sąrašą bei planą patarė pristatyti į Žemės ūkio ministeriją. Bet perspėjo, kad taip darydami pažeisime demokratiją.

Kaip žinome, viskas buvo padaryta atvirkščiai, negu mes siūlėme. Beveik visas turtas buvo išgrobstytas, o bendrovių vadovais buvo paskirti daugiausia buvę kolūkių pirmininkai, be to, buvę komunistai. Tuo laiku buvę komunistai ir saugumo darbuotojai bei agentai buvo gerokai pasimetę, ir mes tai galėjome padaryti. Net ir priimti desovietizacijos įstatymą, bet to neįvyko. Tada įvyko tai, ką dabar ir turime.

Buvo aptikti sąrašai, sudaryti buvusio KGB, ką reikia sunaikinti ir kuriuos žmones uždaryti į Lukiškes. Ačiū Dievui, kad to neįvyko. O jie tam rimtai rengėsi. Net buvo aptiktos iškastos duobės Miliūnų miškelyje, Kupiškio rajone, ir Velžio miškelyje, Panevėžio apskrityje. Didžiulė klaida, kad nebuvo priimtas desovietizacijos įstatymas, ar bent liustracijos. Užtat dabar kapstomės kaip kurmiai žemėse, daugiausia buvusių komunistų valdomi. O daugelis buvusiųjų gerai pasišildė rankeles prie mūsų visų turto.

Antanas ŠIMĖNAS,
Laisvės kovų dalyvis

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija