Atnaujintas 2006 rugsėjo 13 d.
Nr.68
(1468)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Nauji bandymai perrašyti istoriją

Pareiškimas dėl Lietuvos istorijos instituto pozicijos vertinant kai kuriuos Lietuvos valstybės ir teisės istorijos klausimus

Liepos 20 dieną, kalbėdamas per LNK televiziją 18 val. 45 min. žinių laidoje, Lietuvos istorijos instituto direktorius dr. Alvydas Nikžentaitis pareiškė, kad Klaipėdos krašto atgavimo datos minėjimas prieštarauja istorinei tiesai, nes, kaip dabar išaiškinta, galima laikyti, kad Lietuva Klaipėdos kraštą tiesiog okupavo. Sužinojome, kad Lietuvos istorijos institutas Seimui yra parašęs ir platesnį raštą tuo klausimu (2006-05-09 Nr. 42.2.140). Rašte teigiama, kad Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos buvo įvykdytas Lietuvos vyriausybės iniciatyva, naudojant karinę jėgą, prisidengiant tariama tautų apsisprendimo teise, todėl šio įvykio minėjimas, ypač dabartinių diskusijų tarp Lietuvos ir Rusijos dėl Baltijos valstybių okupacijos fone, yra nepriimtinas.


Jau reabilituojamos okupacijos?

Pareiškimas dėl okupacijos vertinimų

Valstybingumas ir nepriklausomybė prasideda ir baigiasi žmonių sąmonėje. Okupacija – didžiausias smūgis laisvos valstybės ir visuomenės egzistencijai. Šio fakto suvokimas ir adekvatus vertinimas – neatsiejama valstybinės ir pilietinės sąmonės bei savimonės dalis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija