Atnaujintas 2006 rugsėjo 20 d.
Nr.70
(1470)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Istorija dvelkianti vieta

Romualdas Martinkus – pirmasis
ir vienintelis muziejaus vedėjas

Klaipėdos centre, XVIII-XIX amžių sandūroje statytame name, įsikūręs Laikrodžių muziejus. Jis veikia kaip Lietuvos dailės muziejaus filialas. Klaipėdiškis muziejus, vienintelis toks ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje, kasmet sulaukia apie 20 tūkst. lankytojų.

Muziejaus atsiradimo istorija yra tokia. Ėjo 1978-ieji. Klaipėdos kolekcininkai uostamiestyje surengė pirmąją senovinių laikrodžių parodą. Ji turėjo didžiulį pasisekimą. Tada ir kilo mintis kurti laikrodžių muziejų. Klaipėdoje Lietuvos dailės muziejus atidarė savo skyrių, kuriam miestas suteikė patalpas. 1979-aisiais Laikrodžių muziejus jau priėmė lankytojus.


Muziejus keičia vaizdą

Vytautas Bagdonas

Ateinančių metų vasarą Svėdasų krašto muziejus, populiariai vadinamas Vaižganto muziejumi, veikiantis Anykščių rajono Kunigiškių II kaime, minės savo veiklos 20-ąsias metines. Muziejus įkurtas vietinės reikšmės istoriniame paminkle – dar carizmo metais statytoje buvusioje pradžios mokykloje, kurią lankė ir būsimasis lietuvių literatūros klasikas kanauninkas Juozas Tumas-Vaižgantas. Jis savąją mokyklą globojo, rėmė vargingiau gyvenančius vaikus, o 1930-aisiais mokykla buvo pavadinta jo vardu.


Virtualios svetainės nariai susibūrė nokstant obuoliams

Ekūrybiečių literatūrinė bendruomenė

Pagulbyje baigėsi antrasis interneto svetainės www.ekuryba.com narių susitikimas, sukvietęs į šią kūrybos kalvę arti keturiasdešimties kūrėjų.

Susitikimo pradžioje nedrąsiai nuskambėjęs Pagulbio himnas pakvietė visus nuoširdžiau ir atviriau susipažinti, pristatyti kolegoms save ir savo kūrybą. Ne vieno autoriaus virpantis balsas išdavė jaudulį, ne vienas pripažino, kad rašyti yra lengviau nei viešai savo kūrinius skaityti. Šilti vedėjos Ramunės žodžiai, spindinčios draugiškumu klausytojų akys ir, žinoma, neapsakomai svetinga Pagulbio aura bei jo šeimininko Kazimiero dėmesys padėjo svečiams pasijusti sodyboje savais, laukiamais, artimais.


Vasaros palydos Senuosiuose Elmininkuose

Bendra renginio dalyvių
nuotrauka prie klėtelės

Rugsėjis kviečia pamiršti vasaros džiaugsmus ir imtis rimtų darbų, bet miškai vis dar pilni grybų, o saulutės spinduliai gundo įšokti į vėsoką ežeriuką. Džiugu, kad rugsėjis prasidėjo savaitgaliu ir Anykščių rajono „Marčiupio“ klubo literatams nusišypsojo laimė palydėti vasarą būryje puikių žmonių svetingoje Reginos ir Vidūno Rimkų sodyboje. 1924 metais statytoje autentiškoje sodyboje dar gyva buvusių šeimininkų Jakštonių dvasia. Ir šiandien sodyba apgaubta meile ir rūpesčiu. Jau šeštus metus naujieji sodybos šeimininkai puoselėja šią vietą, stengiasi nieko neardyti ir nekeisti.


Gyvenimo palydovas – fotoaparatas ir kino kamera

Anykščių koplyčioje neseniai veikė anykštėno muziejininko ir fotografo Aloyzo Janušio įdomi nuotraukų paroda. Žiūrovų „teismui“ visiems gerai pažįstamas fotografas pateikė keliasdešimt juodai baltų ir spalvotų nuotraukų – portretų, gamtos vaizdų, fotografijų ciklų. Ši paroda buvo tarsi A.Janušio veiklos ataskaita, dalelė jo ilgus dešimtmečius kaupto anykštietiško fotometraščio.


Meistrų darbai bibliotekoje

Visi maži ir dideli darbai gimsta iš meilės. Vytautas Valiušis, gyvenantis Utenos rajone, Leliūnuose, per trisdešimt savo kūrybinio darbo metų nulipdė ir nužiedė ne šimtą ir ne du, o tūstančius puodų, ąsočių, vazelių, puodynėlių… Kiekvieną savo darbą apglostė, kiekvienu pasigėrėjo, į kiekvieną pabarškino, pasiklausė, kaip skambės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija