Atnaujintas 2006 rugsėjo 20 d.
Nr.70
(1470)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Istorija dvelkianti vieta

Romualdas Martinkus – pirmasis
ir vienintelis muziejaus vedėjas

Klaipėdos „Verdenės“ pagrindinės
mokyklos moksleiviai aplankė muziejų

Klaipėdos centre, XVIII-XIX amžių sandūroje statytame name, įsikūręs Laikrodžių muziejus. Jis veikia kaip Lietuvos dailės muziejaus filialas. Klaipėdiškis muziejus, vienintelis toks ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje, kasmet sulaukia apie 20 tūkst. lankytojų.

Muziejaus atsiradimo istorija yra tokia. Ėjo 1978-ieji. Klaipėdos kolekcininkai uostamiestyje surengė pirmąją senovinių laikrodžių parodą. Ji turėjo didžiulį pasisekimą. Tada ir kilo mintis kurti laikrodžių muziejų. Klaipėdoje Lietuvos dailės muziejus atidarė savo skyrių, kuriam miestas suteikė patalpas. 1979-aisiais Laikrodžių muziejus jau priėmė lankytojus.

Dabar pagrindiniame muziejaus fonde yra apie tris tūkstančius, pagalbiniame – kelios dešimtys tūkstančių eksponatų. Jų fondai, priklausomai nuo lėšų, yra vis papildomi. Ar verta pirkti, sprendžia ekspertų taryba. Dailės muziejus padėjo įsigyti baroko laikrodį, labai vertingą, susidedantį iš laikrodžio ir spintelės. Ji labai papuoš baroko laikrodžių apdailos dalį. Baigtas restauruoti jau muziejuje buvęs Š. Bulio laikrodis – irgi vertingas eksponatas.

Klaipėdiškiai muziejininkai su latviais surengė bendras laikrodžių parodas Ventspilyje ir Liepojoje. Šį rudenį uostamiestyje numatyta paroda „Skambantys laikrodžiai ir jų mechanizmai muzikiniuose instrumentuose“. Ji bus netradicinė. Eksponatų, jeigu reikia, klaipėdiškiai skolinasi iš Latvijos ir Estijos kolekcininkų ar muziejų.

Greta muziejaus yra išlikusi XIX amžiaus parko dalis, kur kuriamas Saulės laikrodžių parkas. Keletas eksponatų čia jau turi savo nuolatinę vietą. Muziejuje veikia edukacinis centras, atliekantis švietėjišką darbą. Susipažinti su laikrodžių atsiradimo istorija į jį ateina moksleiviai, jiems net vedamos pamokos. Į muziejų užsuka ir svečiai iš užsienio, besidomintys laikrodžių konstrukcijų bei jų formų vystymosi istorija.

Bronius VERTELKA

Klaipėda

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija