Atnaujintas 2006 rugsėjo 27 d.
Nr.72
(1472)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gražus krepšininkių pasirodymas

Andrius TEIŠERSKIS

Lietuvos krepšininkės
džiaugiasi pergale
Reuters nuotrauka

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė prieš kelias dienas pasibaigusiame Pasaulio krep-šinio čempionate pasiekė 1998 metų laimėjimą ir užėmė garbingą šeštąją vietą. Taigi, pasirodė geriau už mūsų vyrus. Krepšininkės vertos pagarbos vien dėl to, kad sugebėjo nepalūžti po skandalingų įvykių, kurių sūkuryje jau atsidūrė dar net neprasidėjus Pasaulio čempionatui. Vyriausiasis rinktinės treneris Algirdas Paulauskas sugebėjo įkvėpti krepšininkes kovoms, teigdamas, kad reikia kovoti vardan Lietuvos. Dar net neatvykus į San Paulą, kai kurios krepšininkės, pavargusios nuo nenumatytų įvykių, norėjo tik vieno – važiuoti namo ir viską pamiršti. Tikriausiai daugelis žino, kad viskas prasidėjo dėl to, kad krepšininkės nebuvo pasiskiepijusios nuo geltonojo drugio ir dėl epidemijos buvo įstrigusios Prancūzų Gvianoje.

Žinoma, galima tik spėlioti, kokią vietą būtų užėmusi Lietuva, jei rinktinėje būtų žaidusi 27 metų amerikietė Katie Douglas, labai troškusi Lietuvos pilietybės, bet jos negavusi. Bet puikiai žinome, kad nieko jau nebepakeisime, nors beveik neabejojama, kad krepšininkės (su K.Douglas priešakyje) būtų patekusios tarp keturių stipriausių pasaulio ekipų.

Labai stengėsi

Rinktinės treneris A.Paulauskas žiniasklaidoje prakalbo, jog jei komandoje būtų amerikietė K.Douglas, būtų buvę įmanoma kautis ir dėl aukštesnių vietų. Pasak trenerio, kone kiekvienose rungtyse krepšininkės stengėsi kuo geriau sužaisti. Iš tiesų matėme, kaip krepšininkės kovodavo visoje aikštėje, nestovėdavo vienoje vietoje, nesistengdavo tik apsiginti, bet ir aktyviai padėdavo viena kitai. Kad komanda buvo vieninga, nereikia net abejoti, tačiau kartais pernelyg didelis persistengimas, o galbūt nuovargis neleido sužaisti dar geriau.

Klaidų neišvengė ne tik mūsų krepšininkai, bet ir krepšininkės. Rinktinėje klysdavo net labiausiai patyrusios. Kad ir kaip bebūtų, kai kurie krepšinio specialistai moterų rinktinės pasirodymus įvertindavo labai teigiamai, kai kurie jas vadino net didvyrėmis, nes visi matė, kad jos, po tokios sunkios pradžios, labai stengėsi.

Jaunosios nenuvylė

Šalies moterų rinktinėje debiutavo šešiolikmetė Aurimė Rinkevičiūtė bei septyniolikmetė Gintarė Petronytė. Be abejo, grumtis su stipriausiomis pasaulio krepšininkėmis nebuvo lengva, bet jos tikrai neatrodė sutrikusios. Užtenka prisiminti rungtynes su amerikietėmis, kuriose Gintarė pelnė penkis, o Aurimė tris taškus. Abi jos nusipelnė vyriausiojo trenerio pagarbos. A.Paulauskas sakė: „Gintarė iš pradžių atrodė sutrikusi, bet vėliau, kai apsiprato aikštėje, ji kovėsi puikiai, o Aurimė į aikštę išbėgo visiškai be baimės, iš karto pataikė tritaškį. Ir labai džiaugėsi, kad gavo proga pažaisti su amerikietėmis. Aš jomis didžiuojuosi“. Panašu, kad auga puikios krepšininkės, duosiančios daug naudos Lietuvos rinktinei ateityje.

Nuotaika nebloga

Lietuvos krepšininkės nugalėjo tas rinktines, kurias privalėjo įveikti. Esant tokios sudėties, nugalėti stipresnes priešininkes nebuvo įmanoma, ypač įvertinus visus kelionės į Pasaulio čempionatą nesklandumus. Iš tiesų, galima sakyti, kad rinktinė atliko svarbiausią darbą ir pateisino visų viltis – pateko į aštuntuką. Nors treneris pripažino pastebėjęs, jog sportininkės, patekusios į aštuntuką, šiek tiek nusiramino, net atsipalaidavo ir pradėjo labiau galvoti apie namus, nei apie likusias žaisti rungtynes. Nepaisant to, treneris joms didesnių priekaištų neturi, taip pat pridūrė, kad komandos nuotaika, pasibaigus čempionatui, nebloga. Pasak jo, žaidėjos jaučiasi gerai atlikusios darbą.

Nereikia lyginti su vyrų rinktine

Dabar, kai tapo aišku, kad šalies krepšininkės pasirodė geriau nei vyrų rinktinė Pasaulio čempionate Japonijoje, kai kurie krepšinio specialistai ima lyginti abiejų rinktinių pasirodymus. Tačiau ar reiktų juos lyginti? Kodėl mes, lietuviai, negalime džiaugtis pergalėmis, o būtinai turime ieškoti blogybių ir kiršinti suinteresuotas puses? Jei taip vyks, manau, moterų krepšinio komandai tai išeis ne į naudą. Pasidžiaukime, kad sportininkai pasaulyje garsina Lietuvos vardą – jokių skirstymų į suklupusius ir didvyrius neturėtų būti. Nors ir daug krepšinio mėgėjų ir specialistų mėgsta palyginti dviejū skirtintų rinktinių – moterų ir vyrų – pasirodymus, tačiau vargu ar tai gerai. Jos kovoja su skirtingais varžovais, todėl labiau vertėtų lyginti Lietuvos rinktinių pasirodymus su kitų šalių komandomis, o ne vieną su kita.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės pasirodymas Pasaulio krepšinio čempionate neturėtų sulaukti daug kritikos. Galima „prisikabinti“ prie klaidų ir ne itin taiklių metimų, bet reikia nepamiršti ir „pragaro“, kurį teko išgyventi krepšininkėms prieš čempionatą. Atmosfera tikrai nebuvo gera. Reikėjo laiko įsibėgėti. Reikia džiaugtis šeštąja vieta, nes tikėtis daugiau galėjo tik didžiausias optimistas, o visi pesimistai turėtų būti patenkinti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija