Atnaujintas 2006 rugsėjo 29 d.
Nr.73
(1473)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Būdai išsaugoti valdžią

Rusijos prezidento V.Putino atstovas pareiškė, jog, nepaisant to, kad Rusijos Federacijos tarybos pirmininkas Sergejus Mironovas, Dūmos vicepirmininkas V.Žirinovskis, Šiaurės Osetijos vadovas Taimurazas Mamsurovas, marionetinės Čečėnijos premjeras Ramzanas Kadyrovas ir kiti pasiūlė V.Putinui balotiruotis į prezidentus trečiajai kadencijai, jis to nedarys.

Pats V.Putinas pareiškė: „Konstitucija turi tarnauti liaudies gerovei, o ne atvirkščiai“. Taip Putinas kalbėjo susitikime su užsienio politologais. Tris valandas trukusioje diskusijoje V.Putinas dėstė, kad jis jokiu būdu nepritars siūlomoms Konstitucijos pataisoms, kurios leistų rinkti prezidentą trečiajai kadencijai. „Rusijos stabilumą lemia ne atskiras asmuo, o jos Konstitucija“, – sakė V.Putinas. Tačiau Rusijos Konstitucijos keisti visai nereikės, nes iki V.Putino antrosios kadencijos pabaigos 2008 metais gali atsirasti naujos valstybės – Rusijos ir Baltarusijos sąjungos Konstitucija. Tos būsimos sąjunginės valstybės sekretorius Pavelas Borodinas paskelbė, kad jau šių metų gruodžio pradžioje įvyks referendumas dėl Rusijos ir Baltarusijos susijungimo. Paspartinti šį susijungimą susitikime su P.Borodinu griežtai pareikalavo pats V.Putinas. Pagal Rusijos įstatymus referendumai negali būti rengiami likus 12 mėnesių iki prezidento ar parlamento rinkimų. Todėl V.Putino skubėjimas visiškai suprantamas. Mat 2007 metų gruodžio 2-ąją turi įvykti Rusijos Valstybės Dūmos rinkimai. Todėl referendumas dėl Rusijos ir Baltarusijos sąjungos turėtų įvykti vėliausiai šių metų gruodžio 1d. Tiesa, Maskvoje kalbama, kad Kremlius gali „paprašyti“ Centrinės rinkimų komisijos nukelti Dūmos rinkimus kelioms savaitėms. Jau parengti net devyni naujos sąjunginės valstybės Konstitucijos projektai. Pasak tos būsimos valstybės sekretoriaus P.Borodino, greičiausiai bus priimtas tas projektas, kuriame numatyta, kad V.Putinas taps Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės prezidentu. Konstitucijos projekte sakoma, kad sąjunginės valstybės prezidentas renkamas visuotiniuose rinkimuose septynerių metų laikotarpiui. Maskvoje niekas neabejoja, kad juo taps dabartinis Rusijos prezidentas. Netgi tuo atveju, jeigu visi Baltarusijos rinkėjai balsuotų už A.Lukašenką. Juk Rusijoje rinkėjų yra kelis kartus daugiau. Tačiau yra dar vienas Konstitucijos projektas, kuriame numatyta, kad sąjunginės valstybės prezidentu, be jokių visuotinių rinkimų, tampa Rusijos prezidentas, o viceprezidentu – Baltarusijos. Tiesa, tarp Maskvos politikų kalbama, kad Minsko „tėtušis“ nori, jog būtų priimtas jo rekomenduojamos Konstitucijos projektas, kuriame yra straipsniai, suteikiantys A.Lukašenkai galimybę laikyti save lygiu Rusijos prezidentui. Kokiam Konstitucijos projektui pritaria V.Putinas, nežinia. P.Borodinas leido suprasti, jog daug kas priklausys nuo A.Lukašenkos pozicijos. P.Borodinas taip pat pasigyrė, kad susidoros su užduotimi kuo sparčiau baigti derybas su A.Lukašenka dėl susijungimo ir naujos Konstitucijos. Jis net siūlė žurnalistams nesilažinti iš labai brangaus konjako butelio, kad savo misiją atliksiąs artimiausiu metu.

Politikos apžvalgininkai ir politologai tokį skubėjimą vertina vienareikšmiškai. Likus kiek daugiau nei metams iki V.Putino antrosios kadencijos pabaigos, siekiama, kad per tą laiką visi formalumai dėl bendros sąjunginės valstybės sukūrimo būtų baigti ir V.Putinas, nepažeisdamas jokių įstatymų, galėtų išsaugoti valdžią savo rankose.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija