Atnaujintas 2006 spalio 4 d.
Nr.74
(1474)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vokiečio pagarba lietuviams

90-metis Vilhelmas Kiuleris Klaipėdoje

Atsitiktinumas lėmė, kad teko pabendrauti su Vilhelmu Kiuleriu, atvykusiu iš Vokietijos. Į Klaipėdą jis atvyko norėdamas sužinoti, kaip remontuojamas burlaivis. Mat šį laivą vokietis yra dovanojęs Lietuvos jūrinės istorijos ir kultūros klubui „Budys“.

Išgirdęs, kad esu atvykęs iš Aukštaitijos sostinės, 90-metis vokietis net nušvito. Pasirodo, 1934-1937 metais jis tarnavo Panevėžio 4-ojo Karaliaus Mindaugo pėstininkų pulko 6-ojoje kuopoje. Paskutiniuosius tris tarnybos mėnesius tarnavo kaip ginklų specialistas. „Nors buvau nelabai drausmingas, tačiau į atsargą išėjau turėdamas grandinio laipsnį“, – šypsojosi senolis, sugrįžęs į 70 metų senumo praeitį.

Kiulerių giminė yra kilusi iš Zalcburgo. Jų dinastijai – jau trys šimtmečiai. V.Kiulerio senelis Klaipėdoje turėjo plytų fabriką. Namo, kuriame gimė ir augo Vilhelmas, uostamiestyje nebėra. Austrijoje gyvena jo vienas klasės draugas, visi kiti jau yra mirę.

Senolis puikiai žino Klaipėdos ir Lietuvos istoriją, dar gana neblogai kalba lietuviškai. Lietuvių tautą vokietis laiko itin atsparia negandoms, nors tiek daug jų teko išgyventi. Jį stebina tai, kad lietuviai, kentėję tokią žiaurią Rusijos priespaudą, sugebėjo išsaugoti savo kalbą ir kultūrą. „Prieš lietuvius man ne gėda būtų nusiimti kepurę“, – sakė V.Kiuleris.

Garbaus amžiaus sulaukęs žmogus netgi prisimena, kaip Klaipėdoje marširavo prancūzų kareiviai, nors nuo tų dienų prabėgo daugiau nei 80 metų. Jaunystėje jis domėjosi sportu, žaidė futbolą, buvo Rytų Prūsijos buriavimo čempionas. Kilus karui, buvo paimtas į vokiečių kariuomenę. Turėjo vyr. leitenanto laipsnį, vadovavo kuopai. Kariavo netoli Murmansko, Kaukazo kalnuose. Keturis kartus buvo sužeistas. Baigiantis karui pateko į amerikiečių nelaisvę. „Pakliuvęs į rusų rankas, būčiau iš karto atsidūręs Sibire“, – neabejojo V.Kiuleris.

Šiuo metu jis gyvena greta Liubeko. Ten turi nuosavą namą, prie kurio yra sodas. V.Kiuleris itin mėgsta ramią aplinką. Griežtai laikosi nusistatytos dienotvarkės: septintą ryto keliasi, gulti eina dešimtą vakaro. Atsikėlęs irstosi valtele. Toks užsiėmimas jam atstoja rytinę mankštą.

Į Klaipėdą jis atvyksta kiekvienais metais. Turgaus gatvėje su draugu turi nusipirkęs butą, dabar bendromis jėgomis jį išlaiko.

Bronius VERTELKA

Klaipėda

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija