Atnaujintas 2006 spalio 13 d.
Nr.77
(1477)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Šv.Pranciškaus atlaidai ir Mariologinis kongresas

Šilalės parapijos klebonas
dekanas kun. Stasys Toleikis
(kairėje) perduoda Dievo Motinos
paveikslo kopiją rietaviškiams.
Šalia paveikslo – Telšių vyskupas
Jonas Boruta, centre –
kun. Andriejus Sabaliauskas

Tikinčiųjų minios užtvindė
visą gatvę iškilmingos
procesijos Šilalėje metu
Autoriaus nuotraukos

Šilalė. Birželio 23 dieną popiežius Benediktas XVI pašventino Žemaičių Kalvarijos Dievo Motinos su Kūdikėliu Jėzumi ant rankų paveikslui skirtas popiežiškąsias karūnas, suteikdamas šiam paveikslui Krikščioniškų Šeimų Karalienės titulą. Iškilmingas šio paveikslo vainikavimas įvyko spalio 8 dieną Žemaičių Kalvarijoje. Rengiantis Žemaičių Kalvarijos Krikščioniškų Šeimų Karalienės, Mergelės Marijos paveikslo karūnavimui, nuo liepos 23-iosios per visus Telšių vyskupijos dekanatus ir juose esančias parapijas keliavo Žemaičių Kalvarijos malonėmis garsėjančio Dievo Motinos su Kūdikėliu Jėzumi ant rankų paveikslo kopija. Šio paveikslo kopija, keliavusią iš parapijos į parapiją, iš dekanato į dekanatą, galėjo pamatyti Telšių vyskupijos tikintieji, žvelgdami į Dievo Motiną, dvasiškai pasirengti iškilmingai karūnavimo dienai.

Telšių vyskupijos Mariologinis kongresas, prasidėjęs liepos 23 dieną Šilutės dekanate (kiekviename dekanate paveikslas išbuvo po savaitę), rugsėjo 30-ąją, taip pat savaitę keliavęs po Šilalės dekanatą, pasiekė Šilalės Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią, kur parapijos tikintieji rinkosi pagerbti Dievo Motinos paveikslo kopijos. Klebono dekano kun. Stasio Toleikio dėka po vakarinių šv.Mišių, kuriose buvo perskaitytas šiam kongresui skirtas Telšių vyskupijos vyskupo dr. Jono Borutos laiškas, įvyko Eucharistijos adoracija šalia didžiojo altoriaus pastatytos Žemaičių Kalvarijos Dievo Motinos paveikslo kopijos. Savo maldavimus Kristui ir Dievo Motinai išsakė gausiai susirinkę tikintieji, tarp kurių nemažai buvo ir jaunų šeimų su vaikais. Ir tai nenuostabu, nes Žemaičių Kalvarijos stebuklingajai Dievo Motinai Popiežius Benediktas XVI suteikė Mergelės Marijos, Krikščioniškų Šeimų Karalienės, titulą. Šv. Mišių ir adoracijos metu giedojo Šilalės parapijos jaunimo choras, vadovaujamas Arvydo Ekčio, į adoraciją aktyviai įsitraukė Šilalės skautai, vadovaujami tikybos mokytojos Linos Jasaitės. Vyko meditacija, buvo skaitomi Šventojo Rašto skaitiniai, religinių eilėraščių posmai, giedamos giesmės, šlovinančios Kristų ir Dievo Motiną, kalbamas Rožinis.

Spalio 1-ąją Šilalės Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje vyko tituliniai Šv.Pranciškaus atlaidai ir Mariologinis kongresas. Į bažnyčią plūstelėjo minios tikinčiųjų, atvyko kunigų svečių.

Rytmetines šv. Mišias aukojo Šilalės klebonas dekanas kun. S.Toleikis, pamokslą apie Šv.Pranciskų Asyžietį, jo atliktą misiją šioje žemėje, pasakė svečias iš Žemaičių Kalvarijos kun. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas. Iškilmingas Mariologinis kongresas prasidėjo Telšių vyskupijos vyskupo dr. J.Borutos įžanginiu žodžiu ir jo perskaitytu laišku, skirtu šiam kongresui. Kun. teol. lic. A.Sabaliauskas supažindino tikinčiuosius su Žemaičių Kalvarijos Bazilika, tenai esančiu stebuklinguoju Dievo Motinos paveikslu, jo svarba bei reikšme tikinčiųjų gyvenime. Telšių vyskupijos Jaunimo centro direktorius kun. Rimantas Gudlinkis kalbėjo apie Marijos garbinimo svarbą bei reikšmę. Buvo sugiedota giesmė „Marija. Marija“. Dalyvaujant vyskupą atlydėjusiems kunigams, Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikams, Kvėdarnos ir Kaltinėnų parapijų klebonams kunigams Juliui Meškauskui, Narsučiui Petrikui, Šilalės kunigams S.Toleikiui ir Sigitui Valauskiui, šv. Mišias aukojo vyskupas dr. J.Boruta, kuris pasakė turiningą pamokslą. Bažnyčios skliautais aidėjo Šilalės meno mokyklos sakralinės muzikos ansamblis „Exc cords“, vadovaujamas Nijolės Mačiukaitienės ir Antano Kazlausko, taip pat ir Šilalės parapijos suaugusiųjų choras (vad. A.Kazlauskas) bei jaunimo choras.

Mariologinis kongresas Šilalėje baigėsi Rožiniu, kurį kalbėjo vyskupas dr.J.Boruta, padedant visiems Kongreso dalyviams. Vyko iškilminga procesija, išlydint Žemaičių Kalvarijos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslą iki Šilalės centro, kuris po vyskupo dr. J.Borutos, kun. A.Sabaliausko ir Šilalės klebono dekano kun. S.Toleikio išsakytų minčių perduotas Plungės dekanatui – Rietavo Šv. arkangelo Mykolo parapijai. Spalio 7 dieną vėl parkeliavo į Žemaičių Kalvarijos Baziliką, o spalio 8 dieną čia įvyko Stebuklingojo Dievo Motinos, dabar jau ir Krikščioniškų Šeimu Karalienės, vainikavimo iškilmės.

Žilvinas PRANCKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija