Atnaujintas 2006 spalio 18 d.
Nr.78
(1478)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Knygų šventovė atvėrė duris

Bronius VERTELKA

Kalba architektas Saulius Juškys

G.Petkevičaitės-Bitės viešosios
bibliotekos darbuotoja
Albina Saladūnaitė kalbasi
su vyskupu emeritu
Juozu Preikšu (viduryje)
ir Panevėžio vyskupu Jonu Kaunecku

Upytės klebonas mons. Juozapas
Antanavičius šnekučiuojasi
su J. Miltinio dramos teatro
aktoriaus bei režisieriaus
Vaclovo Blėdžio žmona
Nijole ir sūnumi Leonu

Simbolinį bibliotekos raktą
AB “Iglus” generalinis direktorius
Arvydas Rudys (dešinėje)
įteikia šio kultūros židinio
direktorei Rimai Maselytei

Tokią šventę, kokia buvo spalio 5-ąją, Panevėžys senokai regėjo. Tą dieną duris atvėrė naujoji Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.

Žiupsnelis istorijos

Respublikos gatvės namas, pažymėtas 16-uoju numeriu, statytas XIX amžiuje, yra istorinis paminklas. 1880-1930 metais jame veikė pirmoji Panevėžyje N.Feigenzono spaustuvė. 1932-1941 metais čia buvo Panevėžio valstybinė viešoji biblioteka.

Pastatas Respublikos gatvėje (Nr. 14) statytas apie 1920 metus kaip visuomeninės paskirties objektas. Yra žinių, kad statinį projektavo Augustinas Pšigockis iš Rygos. Tai klasicistinio stiliaus namas, pasižymintis monumentaliomis formomis ir puošniu dekoru.

Pastatas Panevėžio Bataliono gatvėje, pažymėtas 5-uoju numeriu, kaip manoma, statytas apie 1880 metus, jame buvo žydų mergaičių gimnazijos sinagoga.

Bibliotekos pastatą sudaro sujungti keli buvę Respublikos gatvės pastatai (Nr. 14 ir 16) bei priestatai. Du statinius, į kuriuos turėjo persikelti biblioteka, ketinta tik rekonstruoti. Tačiau, sudarius naujos bibliotekos programą, paaiškėjo, kad reikia plėstis ir statyti naujus korpusus.

Po statybų ir rekonstrukcijos

Projektavimo ir projekto įgyvendinimo darbai užtruko dešimt metų. Rekonstrukcijos ir priestato statybos projektui vadovavo architektas Saulius Juškys. Kertinis bibliotekos akmuo padėtas 2003 m. lapkričio 14 d. Statybos darbus vykdė AB „Iglus“. Dabar bendras komplekso plotas – beveik 5000 kvadratinių metrų. Statybų ir įrangos vertė – 19 mln. litų. Statybai lėšas skyrė Lietuvos Respublikos Vyriausybė iš Investicinio fondo.

Pagal paveldosaugos reikalavimus abu senieji pastatai rekonstruoti išsaugant fasadą ir gabaritus. Rekonstruoti pastatai ir nauji korpusai sujungti į vieną kompleksą ir suderintos skirtingos – istorinė ir nauja – architektūrinės išraiškos.

Dominuoja ir akį labiausiai traukia klasicistinis XX amžiaus pradžios pastatas Respublikos g. 14. Šalia, iš A.Kisino gatvės pusės, šliejasi naujasis keturaukštis korpusas, jis atlieka fono vaidmenį, kontrastuoja su pirmojo tvarkinga simetrija, iškilmingumu. Vaizdas nuo Bataliono gatvės pats margiausias: į vieną eilę sustojusios spaustuvės, naujo pastato, siauras buvusios cerkvės ir iškilusios mūrinės sienos fasadai; skirtingas šių pastatų aukštis, proporcijos, spalvos.

Kuo išsiskiria biblioteka

Naujojoje bibliotekoje – pusė milijono knygų (bendra talpa 700 tūkst. knygų). Lentynų ilgis – 11 kilometrų. Kompiuterizuotų darbo vietų – 117 (buvo 68). Įrengta 40 kompiuterizuotų darbo vietų lankytojams (buvo 20), 124 darbo vietos skaitytojams. Dabar bibliotekoje yra septynios skaityklos (buvo trys): naujas Menų centras, naujos Periodikos, Naujų leidinių bei Kraštotyros, Retų spaudinių ir rankraščių skaityklos, taip pat didžioji, Užsienio kalbų, Informacinių paslaugų skaitykla. Renginiams ir seminarams skirta šimto vietų konferencijų salė.

Iš senųjų patalpų į naująsias biblioteka perkraustyta per 30 dienų.

Netrūko linkėjimų

Į įkurtuvių iškilmes atvyko Panevėžio rajono, miesto, apskrities vadovai, garbingi svečiai iš Vilniaus, Klaipėdos, Utenos, kitų vietų. Šalies kultūros ministras Jonas Jučas bibliotekos direktorei Rimai Maselytei įteikė padėkos raštą. Iškilmingoje aplinkoje buvo išsakyta daug gražių žodžių ir linkėjimų. Panevėžio meras Vitas Matuzas įteikė naujojo kultūros židinio vadovei R.Maselytei miesto vėliavą, kad ji nuolat plevėsuotų prie bibliotekos rūmų ir kviestų skaitytojus.

Biblioteką šventino Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, dalyvavo vyskupas Juozas Preikšas, atvykęs iš Kauno. „Atėjau apsirengęs tais drabužiais, su kuriais einu aukoti šv. Mišių. Prie knygos aš einu kaip ir prie altoriaus. Knyga žmogui – brangiausias dalykas žemėje“, – kalbėjo Panevėžio vyskupas. Iškilmėse dalyvavo Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius, Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros altaristas kan. Vytautas Masys.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija