Atnaujintas 2006 spalio 18 d.
Nr.78
(1478)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tautodailė – ir rezistencija, ir laisvė gyventi

Justinas ADOMAITIS

Skulptoriaus brolis Antanas
pagrojo tėvo sumeistrauta
„peterburska“ armonika

Sveikinimo žodį Ramučiui
Danieliui Kauneliui (kairėje) taria
kun. Virginijus Veprauskas

Ramučio Danieliaus Kaunelio darbai

Kauno neįgaliojo jaunimo laisvalaikio užimtumo centre (Danų g. 15a) veikia tautodailininko, žinomo medžio drožėjo Ramučio Danieliaus Kaunelio jo 70-mečio jubiliejui skirtų darbų ir monumentalių kūrinių nuotraukų paroda. „Tautodailė kilo kaip lietuvių rezistencijos forma, XIX amžiuje netekus rašto ir kalbos laisvės, - parodos atidarymo iškilmėse sakė Šančių parapijos klebonas kun. Virginijus Veprauskas. - Pakelės rūpintojėliuose, audimo raštuose lietuviai pasakojo apie savo vargą ir skausmą, meilę ir džiaugsmą“.

Vėlesnių okupacijų fone tautodailė padėjo išsaugoti kūrėjų dvasinio gyvenimo nepriklausomybę ir tautinio paveldo autentiškumą. Sibiro tremtinys Pijus Krušinskas prisiminė, kaip jiedu su R.D.Kauneliu apie 1958 metus į sąjūdį būrė tautodailininkus, sovietmečiu laikytus „aršiais antisovietininkais“. Iniciatyvių liaudies meistrų dėka Kauno centre atsirado parodų salonas -parduotuvė „Saulutė“, išlikusi per visas politines pervartas iki šiol.

R.D.Kaunelis gimė 1936 metais Salarečiaus kaime (Utenos r.). Į Kauną šeima atsikėlė apie 1938 metus. R.D.Kaunelio tėvas buvo geras muzikantas, armonikų meistras, jis labai norėjo, kad ir sūnus juo pasektų. Tačiau vaiko rankos linko drožinėti medį. Baigęs penkerių metų studijas Kauno taikomosios dailės mokykloje, R.D.Kaunelis tapo profesionaliu drožėju. Juo tuometiniame kombinate „Dailė“ dirbo 42 metus. Kūrė suvenyrus, mažesnius ar didesnius medžio dirbinius, drožinėjo paveikslus. Jų tematiką parinkdavo kombinato vadovybė, pasiūlydavo ir pats menininkas. Nemažai R.D.Kaunelio darbų papuošė bažnyčias, privačias kolekcijas Lietuvoje ir už Atlanto.

Atgimimo metais R.D.Kaunelis su grupe bendraminčių kūrė Žalgirio parką šalia magistralės Kaunas–Klaipėda, atstatė sovietmečiu sunaikintus Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje stovėjusius autentiškus kryžius ir koplytstulpius. Beveik keturias dešimtis monumentalių lauko paminklų drožėjas sukūrė Aukštaitijos nacionaliniame parke.

„Nuo to darbo aš nepavargstu“, - sakė R.D.Kaunelis, atidarant jo darbų personalinę parodą. Todėl visas atostogas, visus laisvadienius jis dirba su medžiu ir prie medžio. Šiandien jau negalėtų išvardyti, kiek pagal originalius brėžinius pastatė pirtelių, pavėsinių, sodo namelių, įrengė poilsiaviečių.

Nuo 2002 metų R.D.Kaunelis dirba Kauno neįgaliojo jaunimo laisvalaikio užimtumo centre. Medį drožinėti patinka dešimčiai jaunuolių. Meistrui su jais dirbti nėra lengva, tačiau viską atperka mokinių džiaugsmas išdrožtu žaislu ar kitu darbeliu.

Meistrą jubiliejaus ir parodos atidarymo proga sveikino Šančių parapijos klebonas kun. R.Veprauskas, Kauno tautodailininkų sąjungos vadovas Valentinas Jazerskas, VšĮ „Prienų drožėjai“ direktorius Algimantas Sakalauskas, salono-parduotuvės „Saulutė“ šeimininkė Regina Jovaišienė, kolegos, draugai, bendražygiai, mokiniai.

Kaunas

Autoriaus

nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija