Atnaujintas 2006 lapkričio 22 d.
Nr.87
(1487)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Bušo reveransai Putinui

Tuoj po Respublikonų partijai nesėkmingai pasibaigusių rinkimų į JAV Kongresą ir Senatą Baltųjų rūmų šeimininkas išvyko į savaitę trukusią kelionę po Azijos valstybes. Žinoma, kelionė buvo planuota iš anksto, išskyrus vieną įdomų dalyką. Galingas JAV prezidento Dž.Bušo lėktuvas pirmiausia nusileido Maskvos oro uoste, tariamai dėl degalų papildymo. Čia jau jo laukė Rusijos prezidentas V.Putinas su žmona, labai šiltai sutikę JAV prezidentą. V.Putinas esą paguodė Dž.Bušą dėl jo partijos pralaimėjimo rinkimuose ir pažadėjo tolesnę paramą jam ir, kaip teigiama, pakartojo jau ne kartą reikštą komplimentą, jog visiškai pasitiki juo, nes jų abiejų sielos – „giminingos“.

Aišku, degalų papildymas tebuvo tiktai pretekstas aptarti kur kas svarbesnius dalykus. Pirmiausia sudėti paskutiniuosius taškus dėl JAV sutikimo priimti Rusiją į jos taip trokštamą Pasaulio prekybos organizaciją, ko Maskva siekia jau dešimt metų. O be Vašingtono sutikimo patekti į PPO nėra jokių šansų. Manoma, kad už tokią Dž.Bušo malonę V.Putinas pažadėjo kaip reikiant paspausti stalinistinę Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinių ginklų programos. Aišku, Maskva turi pakankamai priemonių pristabdyti Pchenjano režimo planus, nes faktiškai, nors ir nesireklamuodama, palaiko tą režimą. Kaip ir tokių pat branduolinių planų turintį Iraną. Kaip tik tą dieną, kai Vietnamo sostinėje Hanojuje vykusiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikimo metu branduoliniu vėzdu Amerikai ir Izraeliui grūmiojantis Irano prezidentas Achmedinedžadas paskelbė netikėtą raginimą Šiaurės Korėjai atsisakyti savo branduolinio ginklo kūrimo. O tai, kad JAV pasirašė ilgai lauktą dvišalį susitarimą, leidžiantį Rusijai prisijungti prie Pasaulinės prekybos organizacijos, rodo, jog vėl šiltėja gerokai atšalę Vašingtono ir Maskvos santykiai. Tą rodo dar vienas faktas, kad JAV vyriausybė panaikino neseniai paskelbtas sankcijas Rusijos aviacijos koncernui „Suchoj“ dėl jo tiekiamų sraigtasparnių Iranui. Taigi Hanojuje Rusijos prezidentas V.Putinas net viešai dėkojo Dž.Bušui už tokį elgesį. Bet, sprendžiant iš JAV žiniasklaidos, ypač demokratus remiančių laikraščių, demokratų dauguma Kongrese nepatenkinta tokiomis aiškiomis nuolaidomis Rusijai. Tuo labiau kad pažadai pažaboti „blogio ašies“ valstybę Šiaurės Korėją yra gana nekonkretūs. Vien tai, jog Pchenjanas sutiko vėl sėsti prie derybų stalo dėl savo branduolinės programos sustabdymo, dar nieko nereiškia. Stalinistinis Pchenjano režimas nuo pat savo atsiradimo dienos nesilaikė nė vieno savo paties pasirašyto susitarimo.

V.Putinui džiaugiantis, kad, JAV sutikus, Rusija pagaliau taps PPO nare, yra dar viena problemėlė tuo klausimu. Tai Maskvos iš visų pusių spaudžiama Gruzija. Mat ji irgi yra PPO narė ir todėl taip pat turi pritarti Rusijos priėmimui į šią organizaciją. Tačiau Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis ne kartą pareiškė, kad Gruzija pritartų Rusijos narystei PPO tiktai tuo atveju, jeigu Maskva nutrauks neregėto masto politinį ir ekonominį spaudimą Gruzijai ir nekurstys Abchazijos bei Pietų Osetijos separatistų prisijungti prie Rusijos.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija