Atnaujintas 2006 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1492)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šviečiantys kelią

Bronius VERTELKA

Ignalinos rajono savivaldybės
viešosios bibliotekos Kazitiškio
filialo vyr. bibliotekininkė
Gendrika Servutienė

Kur tikėjimas, ten ir tvarka

Kazitiškis – Ignalinos rajono gyvenvietė netoli nedidelio Gilučio ežero, į šiaurę nuo Ignalinos. Čia stūkso didingas Kazitiškio parkas. Į jį veda kilometro ilgio tujų alėja. Tai bene vienintelė tokia alėja Lietuvoje. Nedidelis upelis skiria bažnytkaimį nuo senojo parko, kuriame auga ir retų rūšių medžių.

Kadaise šio krašto dalis buvo okupuota lenkų, tačiau jo gyventojai sugebėjo išsaugoti savo lietuviškas šaknis. Stipri čia kunigo įtaka. Klebonui kun. Jonui Kardeliui persikėlus gyventi į Dūkštą, nenutrūko jo ryšys su Kazitiškio parapija. Su jo pagalba aptarnaujamos parapijos žmonėms pavyko išsikovoti, kad nebūtų išduotas leidimas Kazitiškyje atidaryti aludę.


Šačių vargonai

Rūta RONKAUSKIENĖ

Vargonų 102 metų amžių
byloja išlikęs užrašas

Sunku įsivaizduoti bažnyčią, kurioje nebūtų vargonų. Tiek bažnyčia, tiek ir joje esantys vargonai turi savo istoriją.

Šačių (Skuodo r.) Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje esantiems vargonams – jau 102 metai. Apie tai bylojantį užrašą parodė parapijos klebonas kun. Raimondas Danupas. Vargonų meistras – M.Masalskis. Pasak kunigo, vargonai gerai išsilaikę, tik juos reikėtų derinti. Kai nėra elektros, vargonais irgi galima groti, tik, žinoma, kažkas turi minti dumples. Šačių vargonai – 32 registrų, dviejų manualų. Daugelį metų bažnyčioje vargonavo jau į amžinybę išėjęs maestro Jonas Statkus, dabar vargonuoja Jurgita Palubinskaitė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija