Atnaujintas 2006 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1492)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tuščias darbas

Į Maskvą atvyko grupė Didžiosios Britanijos Skotland Jardo pareigūnų ir specialistų tirti buvusio Rusijos saugumo tarnybos karininko Alesandro Litvinenkos nužudymo aplinkybių. Nežinia, ar britų žvalgybininkai yra tokie naivūs, kad tikisi išgirsti Maskvoje ką nors nauja. Tuo labiau kad vienas iš liudytojų – irgi buvęs KGB karininkas, dabar verslininkas Andrejus Lugovojus, kuris buvo susitikęs su A.Litvinenka viename Londono viešbutyje, lapkričio 1 dieną staiga paguldytas į ligoninę kartu su visa šeima. Esą dėl jo šeimos sveikatos ištyrimo, nors nė vienas iš jų niekuo nesiskundė. Taigi Rusijos FST faktiškai paslėpė A.Lugovojų ligoninėje, kad anglų sekliai jo neapklaustų. Tuo labiau kad anksčiau A.Lugovojus buvo viešai pasakęs, jog duosiąs parodymus britų žvalgybai. Dar daugiau, FST pareigūnai pareiškė, jog visose galimų liudytojų apklausose būtinai turi dalyvauti FST atstovai.

Yra dar vienas įdomus faktas. Kalėjime „už valstybės paslapčių išdavimą“ sėdintis A.Litvinenkos kolega, buvęs FST pulkininkas Michailas Trepaškinas savo keliuose laiškuose, slaptai perduotuose draugams ir judėjimo „Už žmogaus teises“ vadovui Levui Ponomariovui, buvusio žvalgybininko nužudymą tiesiai pavadino „keršto aktu“, o viename laiške, slapčia perduotame pačiam A.Litvinenkai, įspėjo jį apie rengiamą pasikėsinimą į jo gyvybę. Tačiau kalėjimo, kuriame sėdi buvęs KGB pulkininkas M.Trepaškinas, vadovybė paskelbė neleisianti britų sekliams apklausti žmogaus, kuris nuteistas už valstybės paslapties atskleidimą. Taip pat paskleista žinia, kad M.Trepaškinas Nižnij Tagilo kalėjime labai sunkiai susirgo, todėl ir negalės atsakyti į britų seklių klausimus. Didžiosios Britanijos ir kitų Vakarų šalių apžvalgininkai daro išvadą, kad ir M.Trepaškinas ilgai negyvens.

Kaip teigia Londono „The Times“, Didžiosios Britanijos pareigūnai įsitikinę, kad nunuodyti A.Litvinenką įsakė FST, nes gauti reikiamą kiekį tokio radioaktyvaus plutonio, kuriuo buvo nunuodytas A.Litvinenka, galėjo tik FST pareigūnai. Taip pat „The Times“ ir kiti Londono laikraščiai tvirtina, kad įnirtingo V.Putino kritiko nužudymas buvo įspėjimas ir visiems kitiems disidentams, kas jų laukia, jeigu jie nesiliaus kritikavę Kremliaus režimo.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija