Atnaujintas 2006 gruodžio 20 d.
Nr.95
(1495)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Idėjos, parsivežtos iš Briuselio

Inesė RATNIKAITĖ

Kardinolai Kristofas Šionbornas,
Gotfrydas Danielsas ir Peteris Erdas

Katalikų Bažnyčia ne tik Vatikane, bet ir kitur reiškiasi kaip gyva, daug aktyvių narių turinti bendruomenė. Prieš ketverius metus penki kardinolai: Prancūzijos – Žanas Mari Liustižė, Vienos – Kristofas Šionbornas, Briuselio – Gotfrydas Danielsas, Lisabonos – Chozė da Kruzas Polikarpas, bei Budapešto – Peteris Erdas pradėjo penkerių metų evangelizacinių kongresų ciklą. Kongresai kiekvienais metais rengiami kitoje šalyje. Jau buvo surengti Vienoje, Paryžiuje, Lisabonoje, Briuselyje. Penktasis kitais metais žada būti Budapešte. Susipažinti su evangelizacijos išraiškos būdais vyksta ir lietuviai. Prancūzijoje prieš pora metų Lietuvai atstovavo dešimties žmonių grupė iš Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Kretingos. Šiais metais į Lisabonoje vykusį kongresą kiekvienas vežėsi savo grupelę, taigi evangelizacine iš-mintimi praturtėjo keliasdešimt lietuvių. Šiaulių vyskupijos Katalikų evangelizacijos centro vadovas prieš dvejus metus iš Prancūzijos parsivežė gražią idėją: Visų Šventųjų dieną švęsti ne Helovyną, o „Holy wins”. Ši idėja jau antrus metus įgyvendinama Šiauliuose. Pasiklausyti šiuolaikinės krikščioniškos muzikos kelios dienos prieš Vėlines susirenka nemažai jaunimo. Taip padedama jauniems žmonėms susimąstyti apie tikrąjį, nesumeluotą šventumą, populiarinamos tradicinės katalikiškos vertybės.

Katalikų evangelizacijos vadovas Juozas Dapšauskas pasakojo ir apie spalio 28–lapkričio 5 dienomis vykusį kongresą Briuselyje. Kongreso tema – „Ateikite ir pamatysite”.

Anot Briuselio arkivyskupo kardinolo G.Danielso, evangelizacijos savaitė rengiama dideliame mieste dėl to, kad Bažnyčia neturi didelės reikšmės miestiečių gyvenimui ir norima ją sugražinti į miesto gyventojų kasdienybę. Norima suteikti daugiau prasmės žmonių gyvenimui.

Renginio struktūra gana paprasta, dažnai taikoma ir Lietuvoje bažnytinių renginių metu. Kiekvieną rytą evangelizacijos savaitės dalyviai susirinkdavo Kukelbergo Švč. Jėzaus Širdies bazilikoje ir dieną pradėdavo rytine malda. Po jos – konferencija, dalyvavimas šv. Mišiose ir po pietų visi skirstydavosi po miestą. Vieni eidavo į gatves evangelizuoti, kiti – melstis į atskiras bažnyčias, pavyzdžiui, už ligonius. Dar kiti rinkosi atskiras darbo grupes: krikščioniškus įvairių stilių koncertus, parodas apie šventuosius. Vyko kino festivalis „Kino kūrėjai ir dvasingumas”, kur buvo ne tik rodomi, bet kartu su profesionaliais kino kritikais ir aptariami filmai. Įvairių profesijų, amžiaus ar luomo žmonės galėjo pasirinkti jiems tinkamą konferenciją. Pavyzdžiui, fokoliarų bendruomenė organizavo susitikimus, kuriuose kalbama apie mirtį ir jos prasmę. Emanuelio bendruomenė rengė pokalbius su vienišais tėvais bei konferencijas šeimoms. Kiekvienas programos dalyvis turėjo atmintinę kur ir kada vyksta Švč. Sakramento adoracija, kur galima atlikti išpažintį. Vieni renginiai buvo labiau skirti vaikams, kiti – jaunimui ar vyresniems žmonėms. Į programą įsitraukė apie 100 tūkst. tikinčiųjų iš įvairių šalių.

Sekmadienį evangelizacijos savaitė baigėsi šv. Mišiomis, po kurių visi dalyviai buvo palaiminti ir siunčiami evangelizuoti savo parapijų, miestų ir šalių. Tikimės ir Lietuvoje išvysti, kuo praturtėjo evangelizacijos savaitėje dalyvavę lietuviai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija