Atnaujintas 2006 gruodžio 20 d.
Nr.95
(1495)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuva valdininkų korupcijos šešėlyje

Dažnai galvoju, kokie mes, lietuviai, esame. Užmiršome savo pareigą Tėvynei, išnyko patriotizmas, tik kaupiame turtus. Pamiršome pareigą šeimai. Bet juk neesame amžini šioje žemėje.

Siekėme laisvos ir nepriklausomos Lietuvos, kartu, būdami vieningos idėjos, iškovojome nepriklausomybę, tačiau ir užmiršome duotą priesaiką Tėvynei stiprinti jos vienybę.

Nusivylę ir praradę viltį paliekame savo Tėvynę, išvykstame laimės ieškoti svetur. Greitai Lietuvoje liks tik mūsų tėvai, seneliai, vaikai ir mūsų anūkai, kuriems taip reikia jūsų šilumos ir palaikymo. Laikraščiuose rašoma, kad mes, lietuviai, ne tik garsiname Lietuvos vardą, bet daugelis mūsų tautiečių Europos Sąjungos šalyse nusižengia ten galiojantiems įstatymams, skriausdami tų šalių piliečius. Kodėl taip yra, savęs dažnai klausiu. Atsakymas vienas: siekis ir tikslas kuo greičiau tapti turtingam, nes čia, Lietuvoje, yra maži atlyginimai. Valstybė nesirūpina savo piliečiais, nėra socialinių garantijų, darbuotojai įmonėse išnaudojami ir verčiami užsidirbti didesnį atlyginimą viršvalandžių sąskaita. Daugelių įmonių vadovai gauna žymiai didesnius atlyginimus, tačiau negerbia darbuotojų, nevertina jų darbo. Vyriausybė nesugeba sureguliuoti santykių tarp darbuotojo ir darbdavio. Kur išeitis? Manau, Lietuvai trūksta normalių įstatymų, kurie pažabotų valdininkų savivalę darbuotojo atžvilgiu. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, darbuotojo ir darbdavio santykius reguliuoja profesinės sąjungos. Deja, Lietuvoje dar nedrąsiai, tik pirmuosius žingsnius demokratinės valstybės link žengia profesinės sąjungos. Tikiu, kad netolimoje ateityje profesinės sąjungos sustiprės. Jos privalės dalyvauti įmonės valdyme atstovaudamos darbuotojų interesams. Deja, ligi šiol įstatymuose nėra numatyta, kad profesinės sąjungos gali dalyvauti bendrovės valdybose, joms nesuteikiama teisė pasisakyti ginant darbuotojus. Turėtų vystytis socialinė partnerystė ne tik trišalėje taryboje, bet įmonės lygmenyje.

Dažnai Lietuvos gyventojai klausia, jeigu Lietuva yra Europos Sąjungos šalis, tai kodėl mūsų gaunami atlyginimai yra žymiai mažesni negu kitose ES šalyse. Teigiame ir reikalaujame, kad šuo metu gaunami atlyginimai turi priartėti prie Europos Sąjungos darbuotojų atlyginimų. Tik tuo atveju padidėtų Lietuvos piliečių perkamoji galia, gyventojai neskurstų, o pensinio amžiaus žmonėms Vyriausybė galėtų kelti pensijas.

Artėja savivaldybių rinkimai. Partijų sąrašuose keliami kandidatai į savivaldybių narius neatitinka jų reitingavimo rezultatų. Dažniausiai rinkėjai pasirenka patys, už kokius kandidatus jie balsuos ir už kokią partiją. Tai priklauso nuo daugelio partijos rezultatų.

Šiandien, kaip niekada Tėvynės sąjunga pateikia rinkiminę programą, kuri yra orientuota į miesto gyventojus, sprendžiant aktualias miesto, komunalines ir socialines problemas. Reikia tikėtis, kad savivaldybių rinkimai atneš naujų vilčių ir siekio stiprinant Lietuvos nepriklausomybę ir pažabojant korupciją tarp savivaldybių pareigūnų. Turime dirbti Lietuvai ir žmogui, gerbdami jo principus, spręsdami miesto problemas ir siekdami socialinės gerovės principų.

Bronius Bučelis,
Lietuvos Sąjūdžio tarybos narys,
Tėvynės sąjungos kandidatas
į Kauno miesto savivaldybės tarybos narius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija